Εντυπωσίασε το κοινό η έκθεση ελληνικού πλουμιστού-κεντητού ψωμιού (φωτό)

Εντυπωσίασε το κοινό η έκθεση ελληνικού πλουμιστού-κεντητού ψωμιού από διάφορες περιοχές του ελληνισμού και από διαφορετικές τοπικές παραδόσεις που διοργάνωσε το Μουσείο Παράδοσης και Τέχνης της Αγγελικής Τσεβά στο εργαστήριό της στο Κορωπί με την υποστήριξη του Δήμου Κρωπίας από 24 έως 27 Μαΐου.


Η έκθεση ένωσε τις δύο επίσημες πατρίδες του ελληνισμού, την Ελλάδα και την Κύπρο (ήταν προσκεκλημένη, η ιδρύτρια του Μουσείου Πλουμιστού Ψωμιού Κύπρου, Δωρίτα Βοσκαρίδου, ιατρός, ερευνήτρια, συγγραφέας και λαογράφος) και ανέδειξε την τέχνη της διακόσμησης του ψωμιού.

Συμμετείχαν έργα από την Κύπρο (Λεμεσό και Λευκωσία), Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Αττική (Μεσόγεια,Λαυρεωτική, Μέγαρα, Σαλαμίνα κ.α.), Κρήτη, Σάμο, Βόρεια Ήπειρο-Αλβανία ακόμα και από τον ελληνισμό του Ουζμπεκιστάν και άλλες περιοχές της Ελλάδας και του Εξωτερικού.
Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν από το Δήμο Κρωπίας, ο δήμαρχος, Δημήτρης Κιούσης, η γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, Αγγελική Κοτζιά - Λειβαδίτου συνοδευόμενη από την κα Μαρία Κοτζιά και φυσικά το τιμώμενο πρόσωπο των εκδηλώσεων, η κα Δωρίτα Βοσκαρίδου καθώς και εισηγητές που συμμετείχαν στην ημερίδα όπως ο κ. Αθανάσιος Μήτσου και η κα Βάσω Κιούση.
Ο κ. Κιούσης χαιρέτησε τη σεμνή τελετή εγκαινίων, δέχτηκε ως αναμνηστικά δώρα, όμορφες δημιουργίες της Αγγελικής Τσεβά, της Δωρίτας Βοσκαρίδου και του Αθανασίου Μήτσου ενώ αντίστοιχα δώρα έλαβε και η κα Βοσκαρίδου.
Εντύπωση προκάλεσε η νεαρή μουσικός Κατερίνα Παπαμιχάλη που κατά τη διάρκεια των εγκαινίων με την αυτοσχεδιαστική μουσική της μέσα από το παραδοσιακό όργανο σαντούρι «ταξίδεψε» τους επισκέπτες στις πατρίδες του ελληνισμού, είτε επίσημες είτε αλησμόνητες.
Οι εκδηλώσεις τιμής του Δήμου Κρωπίας για την Ελληνική Παράδοση κορυφώθηκαν την Κυριακή 28 Μαΐου στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κρωπίας με την πραγματοποίηση της ημερίδας με θέμα «Ελληνικά Παραδοσιακά Σύμβολα και η ερμηνεία τους».
Βραβεύτηκαν τόσο το τιμώμενο πρόσωπο, η κα Δωρίτα Βοσκαρίδου, όσο και η κα Αγγελική Τσεβά από τον δήμαρχο Κρωπίας ενώ οι εισηγήσεις πλαισιώθηκαν από καλά οργανωμένα δρώμενα των συλλόγων, Έρευνας Λαογραφικού Μουσείου Σαλαμίνας, Λαογραφικού Μεγάρων, Λυκείου Ελληνίδων Κορωπίου και Θρακιωτών Αθήνας (υπό τον Γιώργο Αρβανίτη).
Στην ημερίδα παρουσιάστηκε η δράση του Μουσείου Πλουμιστού Ψωμιού από την κα Βοσκαρίδου, η δράση του Λυκείου Ελληνίδων Κορωπίου από την πρόεδρό του Αντωνία Ιωακειμίδου, ενώ αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τους Νίνα Σακελλαρίου, Αθανάσιο Μήτσου, Βάσω Κιούση, Αντωνία Ιωακειμίδου, Βάσο Βογιατζόγλου, Καλομοίρα - Αυγούστη Πιέτρη, Ελένη Γκίκα (την εισήγησή της διάβασε η κα Πιέτρη), Σταμάτη Γεωργάκη, Κατερίνα Πέτρου και Αγγελική Τσεβά που προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον όσοι συμμετείχαν.
Η όλη εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε και θα αξιοποιηθεί από τον Δήμο Κρωπίας και τους διοργανωτές στο πλαίσιο της δημιουργίας πολιτιστικού ψηφιακού αρχείου με ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες.
Παρευρέθηκαν πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κρωπίας. Διακρίναμε, τον αντιδήμαρχο Διοίκησης και Οικονομικών, Ανδρέα Ντούνη, τον πρώην πρόεδρο του Δ.Σ Κρωπίας, δημοτικό σύμβουλο, Θεοφάνη Μιχαιρίνα, την Αγγελική Λειβαδίτου, γραμματέα του Δ.Σ Κρωπίας, τη Δήμητρα Μιχαιρίνα, πρόεδρο της Δ.Ε Παιδείας, δημοτική σύμβουλος, την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αθηνά Κιούση, τον Κώστα Κιούση, δημοτικό σύμβουλο, την Αγγελική Μαρκαντώνη, δημοτική σύμβουλο καθώς και μέλη του Δ.Σ ΝΠΔΔ Σφηττός.
Αμέσως μετά τη λήξη ακολούθησε ξενάγηση στη σημαντική αρχαιολογική έκθεση με θέμα «Η αρχαιολογία δικτυώνει τα Μεσόγεια» βασισμένη στα ευρήματα των ανασκαφών 120 χλμ (!) για το μεγάλο έργο της Αποχέτευσης Ακαθάρτων και Βιολογικού Καθαρισμού Παιανίας - Κορωπίου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αν. Αττικής που παρουσιάζεται στο χώρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορωπίου (Παλαιό εμφιαλωτήριο, Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 34).
Την ξενάγηση έκαναν οι αρχαιολόγοι, Γιώτα Μιχαηλίδου και Μαρία Σκαλιά, τα γλυκά και τα αναψυκτικά ήταν προσφορά του Δήμου Κρωπίας ενώ τα υπόλοιπα συνοδευτικά εδέσματα και το κρασί ήταν προσφορά του Α.Σ.Κ.
Ο δήμαρχος Κρωπίας, Δημ. Κιούσης δώρισε επίσης κρασιά σε όλους τους συμμετέχοντες στην ημερίδα.
kentito2
kentito3
kentito4
kentito5
1kentito6
kentito7
kentito8
kentito9
kentito10
1kentito11
kentito12

kentito13