Συνεχίζει τις κινητοποιήσεις η ΠΟΕ-ΟΤΑ , παραμένουν τα σκουπίδια στους δρόμους

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων στην καθαριότητα των δήμων αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς δεν την ικανοποίησε η νέα βελτιωμένη πρόταση του πρωθυπουργού κατά τη συνάντησή τους, το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

-->



Έτσι, συνεχίζονται οι αποκλεισμοί στα αμαξοστάσια των δήμων και οι αποκλεισμοί στους ΧΥΤΑ, ενώ θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη 24ωρη πανελλαδική απεργία την προσεχή Πέμπτη, οπότε θα επανακαθοριστεί η περαιτέρω στάση της Ομοσπονδίας.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θεωρεί ότι η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών δεν διασφαλίζει ούτε τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων ούτε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας.

«Η κυβέρνηση με τις προτάσεις της προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να ξεφύγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Μεταθέτει το πρόβλημα στους δημάρχους και σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζεται η προκήρυξη ακόμα και των 2.500 θέσεων εργασίας», τονίζει.

Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για συνέχιση των κινητοποιήσεων «με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και ενότητα» και καλεί τα μέλη της να ενισχύσουν τις καταλήψεις σε αμαξοστάσια και ΧΥΤΑ και να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης και στο συλλαλητήριο το πρωί της ίδια ημέρας μπροστά από τα γραφεία της, στο κέντρο της Αθήνας.

Κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ

«Η απόφαση για τη συνέχιση της κινητοποίησης είναι μια λάθος απόφαση, αλλά οφείλουμε να πούμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για τη σημερινή απόφαση της ΠΟΕ ΟΤΑ» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Π.Σκουρλέτης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Ο κ. Σκουρλέτης, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, επέρριψαν τις ευθύνες για την παράταση των κινητοποιήσεων στη ΝΔ.

«Θέλω να γνωρίζει ο κόσμος ότι παρόλο ότι η κυβέρνηση κατέθεσε μια τροπολογία η οποία δρομολογεί μέσω ΑΣΕΠ μέσω ενός διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα, ταυτόχρονα εξασφαλίζει για το μεσοδιάστημα την απασχόληση των εργαζομένων συμβασιούχων, παρόλα αυτά, με την ψήφο της γαλάζιας ΔΑΚΕ, της παράταξης δηλαδή της ΝΔ, επιλέγεται οι τόνοι των σκουπιδιών να παραμείνουν στους δρόμους χάριν επιχειρηματικών συμφερόντων.

»Νομίζω ότι είναι ένα σχέδιο σε εξέλιξη. Την κύρια ευθύνη την έχει ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, οι οποίοι όμηροι της ιδεοληψίας τους προωθούν ένα σχέδιο για να δημιουργήσουν μια περαιτέρω αναστάτωση . Δεν νοιάζονται για τη δημόσια υγεία και εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

H ΝΔ, από την άλλη, επέρριψε τις ευθύνες στην κυβέρνηση για το θέμα των συμβασιούχων και τόνισε ότι «έχει εκφράσει ξεκάθαρη θέση με τη δήλωση του προέδρου της, για την ανάγκη να σταματήσουν άμεσα οι κινητοποιήσεις και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αποκομιδή των σκουπιδιών που ταλαιπωρεί και επιβαρύνει τους πολίτες».

«Η κυβέρνηση η οποία έχει την πολύ μεγάλη ευθύνη για την σημερινή χαοτική κατάσταση, ας μην προσπαθεί να μεταφέρει αλλού τις δικές της βαριές ευθύνες. Είναι προφανές ότι κανείς δεν την πιστεύει, καθώς έχει απωλέσει κάθε στοιχειώδη αξιοπιστία στο διάλογό της με τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ας εφαρμόσει το σύνολο των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας που οδηγούν στη λύση του προβλήματος», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία

Στο μεταξύ, δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε από την Ολομέλεια η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στην αποκομιδή απορριμμάτων που είχε κατατεθεί στο αθλητικό νομοσχέδιο.

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ ενώ την καταψήφισαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ποτάμι. Η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Για απολύτως φωτογραφική τροπολογία που αφορά την πελατειακή τακτοποίηση, όπως είπε, συγκεκριμένων ανθρώπων, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

Προέβλεψε δε, ότι και η νέα τροπολογία θα δημιουργήσει εμπλοκή και ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θα είναι θετικό, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κλείνει το μάτι» για μια ακόμα φορά στους συμβασιούχους στην καθαριότητα, για να ικανοποιήσει μικροκομματικά συμφέροντα.

Ο κ. Σκουρλέτης αντέτεινε ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση πάει να επιβάλει νέους κρατικούς υπαλλήλους, ενώ καταλόγισε στη ΝΔ νεοφιλελεύθερο δογματισμό.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τάζει απεριόριστους διορισμούς, αλλά μόνο προφορικά. Στο κείμενο της τροπολογίας αποφεύγουν να εξαιρέσουν ρητά τις ανταποδοτικές υπηρεσίες από τις περιοριστικές για τις προσλήψεις μνημονιακές διατάξεις που οι ίδιοι μόλις ψήφισαν» ανέφερε το ΠΑΣΟΚ ενώ προσθέτει ότι πρόκειται για πολιτική απάτη που δεν σταματά εκεί.

«Κάθε φράση της “λύσης” αποδεικνύει πως μόνη έγνοια τους είναι να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα, να φύγει από τα χέρια τους η καυτή πατάτα. Οι υπογράφοντες υπουργοί δεν αναλαμβάνουν καμία δική τους δέσμευση, ούτε καν την εκ μέρους τους έγκριση και προώθηση των αιτημάτων των Δήμων, θέτουν προθεσμίες μόνο στις ενέργειες των άλλων. Είναι δε εντυπωσιακό πως καμία διασφάλιση δε φαίνεται να υπάρχει για τα δεδουλευμένα χιλιάδων συνανθρώπων μας.

Για κοροϊδία τόσο των συμβασιούχων στη καθαριότητα όσο και του ελληνικού λαού, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Για ρουσφετολογικές πελατειακές λογικές που είναι ίδιες με των προηγούμενων, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός.

Έντονα επικριτική, τόσο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των συμβασιούχων, όσο και στην αυταρχική λογική, όπως είπε, με την οποία νομοθετεί, ήταν και η εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν ο κ. Σκουρλέτης να φέρνει στη Βουλή νόμους αντισυνταγματικούς.