Η Σαλαμίνα πρωτοτυπεί- Το μοναδικό τουριστικό μέρος χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες

Σαλαμίνα αλλά παλαιά με τις παραλίες χωρίς ξαπλώστρες και ομπρέλες καθώς προέκυψαν προβλήματα με τις άδειες παραχώρησης των αιγιαλών. 
Για την αισθητική του θέματος οι γνώμες διίστανται καθώς άλλοι προτιμούν τις παραλίες ελεύθερες ενώ άλλοι προτιμούν την άνεση μιας ξαπλώστρας με τα "παρελκόμενα". Αναμφισβήτητο πάντως είναι το γεγονός ότι αρκετοί ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι είναι στον αέρα αφού εν τω μέσω της καλοκαιρινής σαιζόν αναγκάστηκαν να μαζέψουν από τις παραλίες όλες τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες που είχαν στήσει. 

Τι ισχύει για την αδειοδότηση
-->

Οι αιγιαλοί και οι παραλίες όλης της χώρας ανήκουν στο Δημόσιο, το οποίο κάθε χρόνο τις μισθώνει για «απλή χρήση», δηλαδή για λόγους αναψυχής με ομπρέλες, ξαπλώστρες και άλλες υποχρεωτικά προσωρινές κατασκευές. Η παραχώρηση από το Δημόσιο προς τους δήμους πραγματοποιείται με βάση κάποιους κανόνες (διαφύλαξη κοινόχρηστου χαρακτήρα, ελάχιστες αποστάσεις κ.λπ.). Οι δήμοι με τη σειρά τους τις μισθώνουν σε ιδιώτες, αποδίδοντας ένα ποσοστό στο κράτος (παλαιότερα 20%, σήμερα 30%).

Φέτος η διαδικασία άλλαξε, με μία σειρά ρυθμίσεων που θεσμοθετήθηκαν μόλις τον Απρίλιο  με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών. Η σημαντικότερη από αυτές ήταν ότι το υπουργείο Οικονομικών παρείχε εαυτόν τη δυνατότητα να προχωρά σε απευθείας (και όχι μέσω των δήμων) ηλεκτρονική δημοπρασία για να μισθώσει τη χρήση ορισμένων παραλιών της επιλογής του, παρακρατώντας το 50% των εσόδων. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 34 παραλίες στη Ρόδο, 18 στα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 στις Σποράδες, 5 στη Σαντορίνη και τη Μύκονο, 8 σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά, 32 στην Κρήτη και 25 στη Χαλκιδική, οι περισσότερες «φιλέτα». Μια δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι ότι η παραχώρηση μπορεί να φθάνει τα τρία έτη.

Τι έχει συμβεί μέχρι τώρα

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι ενδιαφερόμενοι για τις παραλίες της Σαλαμίνας είχαν προχωρήσει κανονικά τις διαδικασίες αδειοδότησης όμως οι φάκελοι επιστράφηκαν λόγω ελλείψεων γραφειοκρατικού τύπου  καθώς το τριετές της παραχώρησης απαιτούσε αναλυτική περιγραφή των στοιχείων. 
Έτσι χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν παραχωρηθεί άδειες και πιθανών μετά από σχετικές καταγγελίες φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα δηλ. η Σαλαμίνα να είναι το μοναδικό τουριστικό μέρος της Ελλάδας χωρίς ούτε μία ενοικιαζόμενη ξαπλώστρα. 

Η στάση του Δήμου σε όλα αυτά

Ενδιαφέρον έχει να μάθουμε ποια είναι η στάση των αρμοδίων του Δήμου για όλα αυτά και σε ποια κατεύθυνση θα μπορούσε να είχε κινηθεί για να μη είχαν δημιουργηθεί αυτά τα προβλήματα ή για το πως μπορεί να βρεθεί μια ουσιαστική λύση. 
Συναντήσεις από ότι μαθαίνουμε έχουν γίνει αλλά λύση δεν έχει βρεθεί. Κάποιοι μιλούν για στάση Πόντιου Πιλάτου και μικροπολιτικά παιχνίδια αλλά πριν υιοθετήσουμε κάποια άποψη καλό θα ήταν να μαθαίναμε την άποψη των αρμοδίων που σε άλλες περιπτώσεις είναι λαλίστατοι (δεν αρκούν τα σχόλια στο facebook) αλλά και των εμπλεκομένων.