Η «Μέδουσα» με τους χιλιάδες κεραυνούς αποχωρεί, το καλοκαίρι επανέρχεται

Το καιρικό φαινόμενο «Μέδουσα», που σάρωσε όλη τη χώρα, υποχωρεί σταδιακά, για να δώσει και πάλι τη θέση του στο καλοκαίρι. Η κακοκαιρία άφησε, πάντως, πίσω της πολλά προβλήματα ιδίως στη βόρεια και κεντρική χώρα.

-->


Δήμοι της Λάρισας και της Χαλκιδικής ζήτησαν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ βράχοι έπεσαν στην παλιά εθνική οδό στα Τέμπη.

Στις πληγείσες περιοχές αναμένεται να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

Νεκρός βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή Μέγας Κάμπος της Αμφιλοχίας ένας 48χρονος που αγνοείτο από το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτιμάται ότι ο θάνατός του οφείλεται σε χτύπημα κεραυνού. 

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας περισσότεροι από 6.735 κεραυνοί έπεσαν σε διάφορες περιοχές της χώρας. 

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν οι Σποράδες, η Χαλκιδική, αλλά και η Δυτική και η Νότια Πελοπόννησος, που μέτρησαν δεκάδες κεραυνούς ανά λεπτό.

«Είναι γεγονός ότι αυτές τις δύο μέρες η κεραυνική δραστηριότητα ήταν πολύ μεγάλη. Χιλιάδες κεραυνοί έπεσαν ακόμη και σε θαλάσσιες περιοχές» επισημαίνει, μιλώντας στα Νέα, ο μετεωρολόγος, διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Κώστας Λαγουβάρδος.

Μάλιστα, οι περισσότεροι κεραυνοί, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, έπεσαν από τις 12 μέχρι τις 4 το μεσημέρι της Δευτέρας. 

Η πρόγνωση για την ΤρίτηΒροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται στη Θράκη και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα.

Βροχές ή καταιγίδες αναμένονται στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στις Βόρειες Κυκλάδες με σταδιακή βελτίωση.

Η θερμοκρασία στη δυτική Μακεδονία από 10 έως 25, στα κεντρικά και βόρεια από 15 έως 29, στα δυτικά και νότια τμήματα από 17 έως 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 28 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.

Στο υπόλοιπο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι σταδιακά κατά τόπους σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ, ενώ μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Νεφώσεις με παροδικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής με σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.

Οι άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί 5-6 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στην Αθήνα από 22 έως 28 βαθμούς, ενώ στα βόρεια και ανατολικά οι μέγιστες θα διατηρηθούν 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

Πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι νότιοι σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 25 έως 33 βαθμούς.