Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

«Κυριακή Κλειστά! Δεν Ψωνίζω – Δεν Δουλεύω!»

EΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σαλαμίνας στηρίζουν την εκστρατεία που ξεκίνησαν από τις 16 Ιουνίου 2017 η ΓΣΕΕ και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, και καλούμε εργαζόμενους και καταναλωτές να συνταχθούν με το σύνθημα μας:


 «Κυριακή Κλειστά! Δεν Ψωνίζω – Δεν Δουλεύω!»
-->

 Μέσα από αυτή την δράση εκφράζεται για μια ακόμη φορά  η αντίθεση στην θεσμοθέτηση του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, το οποίο αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και για την βιωσιμότητα πλήθους μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της Κυριακάτικης λειτουργίας τους.


 Το άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές τον χρόνο, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από την Κυριακή 16 Ιουλίου κατόπιν επιθυμίας των δανειστών και απόλυτης υπακοής της Κυβέρνησης, επιφέρει σειρά αρνητικών επιπτώσεων ενάντια στις οποίες υπάρχει ανάγκη να αντιδράσουμε και να αμυνθούμε:

*Τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, τρίβοντας τα χέρια τους για τους αναμενόμενους τζίρους της ημέρας εκείνης, θα υποχρεώνουν τους εργαζόμενους τους σε ένα ατελείωτο συνεχές 12ωρο εργασίας, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δεν θα ανταμειφθεί σύμφωνα με τον Νόμο (χρηματική απολαβή ή παροχή άδειας).

*Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, φοβούμενοι την κατεύθυνση του αγοραστικού κοινού στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, θα επιλέξουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό να εργασθούν οι ίδιοι προσωπικά, αφιερώνοντας τον λιγοστό προσωπικό χρόνο που τους έχει απομείνει, διεκδικώντας έστω ένα μικρό μερίδιο συμμετοχής  στην αγορά απέναντι στο δημιουργούμενο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων –κολοσσών.

*Οι εμποροϋπάλληλοι, σκλάβοι και έρμαια ενός συστήματος εκφοβισμού θα θυσιάσουν αναγκαστικά την μοναδική ημέρα ανάπαυσης και μαζί την κοινωνική και οικογενειακή ζωή τους, προκειμένου να μην ρισκάρουν την απόλυση τους.

Άποψη μας είναι ότι ο καταναλωτής, ως ο τελευταίος και πιο καθοριστικός «παίχτης», του οποίου η κάθε κίνηση θα χαράξει την στρατηγική πορεία των υπολοίπων, είναι ο «παίχτης» που αλλάζει τα δεδομένα.

Η Κυριακή 16 Ιουλίου είναι η πρώτη από τις 32 Κυριακές στην οποία οι Καταναλωτές πρέπει να δείξουν ότι δεν τους λείπουν οι ημέρες, αλλά τα χρήματα που θα μπορούσαν να ξοδέψουν, ψωνίζοντας μέσα στα νόμιμα ωράρια όλων των υπολοίπων ημερών του χρόνου.

Ο Καταναλωτής είναι ο μόνος που μπορεί να ακυρώσει στην πράξη την αναχρονιστική «μεταρρύθμιση» του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, γυρνώντας την πλάτη σε όσους επιχειρήσουν να  την εφαρμόσουν.

Οι μελέτες και οι έρευνες  που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν ότι το ισχύον από το 2013 μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων 7 Κυριακές τον χρόνο, έχει αποτύχει και έχει επιβαρύνει τόσο τις ζωές των εργαζομένων όσο και τα ταμεία των επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα:
1.Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν δημιουργεί σε καμία περίπτωση νέες θέσεις εργασίας. Αντίθετα επιβαρύνει τους επιχειρηματίες με την εισφορά της προσωπικής τους εργασίας τις Κυριακές.

2.Κανένα ψήφισμα και καμία νομοθετική μεταρρύθμιση δεν ήταν απαραίτητη για την λειτουργία των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές αφού είχαν ούτως ή άλλως την ευχέρεια αυτή, μετά από απόφαση του αρμόδιου Περιφερειάρχη.

3.Ο τζίρος των μικρών-κυρίως –καταστημάτων, δεν επαρκεί ώστε να αντισταθμίσει τα λειτουργικά κόστη που προκύπτουν  από την λειτουργία τους 7 ημέρες την εβδομάδα.

4.Ποσοστό που ξεπερνά το 80% των εμποροϋπαλλήλων, δηλώνεται από τον εργοδότη για ωράριο πλασματικά περιορισμένο σε σχέση με το πραγματικό Κυριακάτικο, χωρίς φυσικά να δικαιούται πρόσθετη αμοιβή ή ρεπό.

Θα κλείσουμε υπενθυμίζοντας ότι η κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας έχει πίσω της βαριά ιστορία.

Με συλλογικούς επίμονους αγώνες και θυσίες, οι εργαζόμενοι κατόρθωσαν πρώτη φορά το 1909, αυτό που μέχρι τότε φάνταζε ίσως αστείο: την καθιέρωση μιας έστω περιορισμένης κυριακάτικης αργίας.

Πέρασαν δεκαετίες ως την πλήρη δικαίωση των αγώνων αυτών, καθώς μόλις το 1975 καθιερώθηκε η πενθήμερη εργασίας, η οποία  σήμερα είναι σχεδόν κανόνας για τους περισσότερους εργασιακούς τομείς.

Στις μέρες μας οι κυβερνητικές αποφάσεις  έφεραν την κοινωνία στο δυσάρεστο σημείο να διεκδικεί από την αρχή τα κεκτημένα της, διαγράφοντας συλλογικούς αγώνες για την διαφύλαξη της αξιοπρέπειας και ελευθερίας του εργαζόμενου.

Καλούμε τους εργαζόμενους – καταναλωτές να μην αφήσουν αναπάντητη αυτή την πρόκληση.

«Κυριακή Κλειστά! Δεν Ψωνίζω – Δεν Δουλεύω!»

4 σχόλια:

 1. Ανώνυμος13/7/17 14:16

  Δεν τόχετε καταλάβει ακόμα ΚουΚουΕδάκια! Τέρμα ο Κυριακάτικος φραπές, η μέρκελ λέει ναι στην εργασία Κυριακή και αυτό θα γίνει!
  Ο κόσμος θέλει να ψωνίζει....παράδειγμα το σουπερμαρκετ της Αλυκής που δεν πέφτει βελόνα από το κόσμο!
  Τα παράπονά σας στο σύντροφο στάλιν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος13/7/17 19:07

   Ο κόσμος είναι βόδια γιατί έτσι τον έχουν μάθει και κυρίως έτσι τον θέλουν κάποιοι. Αδιάφορο κ ανοργάνωτο. Συνέχισε λοιπόν εσύ βόϊδι να ψωνίζεις Κυριακή γιατί ποτέ σου δεν έμαθες τι θα πει "προγραμματίζω". Επίσης συνέχισε να χτυπάς παλαμάκια στο θλιβερό σου γκομενάκι με το μίνι που σου ανεβαίνει στο τραπέζι να χορέψει το τελευταίο τσιφτετέλι του Παντελίδη κ περίμενε μ' αυτά τα μυαλά να πας μπροστά! Κορόιδο!

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος13/7/17 17:56

  Όλα στην φόρα για το αλλοδαπών .Μίζες ,χαμένοι φάκελοι ,σύμβουλοι, αδέλφια ,θειες, …………..η ξευτίλα της Σαλαμίνας πανελλαδικά .
  Το μεγάλο πανηγύρι έγεινε στο αλλοδαπών είχε βάλει ένα τύπο με βεβαρημένο παρελθόν στο χώρο παρά τις αντίθετες απόψεις και ήταν πολλές, γιατί η δημοτική αρχή τη κάνει???????
  Το μεγάλο πανηγύρι στο αλλοδαπών με πρόχειρους υπολογισμούς είναι στα 2.000.000 .Δικαστικές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει αλλά για τις πολιτικές ευθύνες κανένας δεν έκανε καμιά νύξη παρότι συνέβησαν κωμικοτραγικά γεγονότα στον δήμο .Επιτέλους όλα στην φόρα για να ξεπλυθεί από την ρεζίλα αυτός ο τόπος . ΔΈΣΜΕΥΣΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος13/7/17 19:03

  700 χιλιάδες κάποιου Σούλη έφαγε ο πυραμίδας της τράπεζας. Που τα βρήκε;
  Ενα εκαρομμυριάκι κάποιου πιλαφιού, που ήτανε παλιά στις μεταθέσεις, βρέθηκε αδικαιολόγητα σε λογαριασμό του. Που τα βρήκε;

  Ρε τι γίνεται εδώ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο salamina.press δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.