Σαν σήμερα...οι Έλληνες επαναστάτες λύνουν την πολιορκία της ακρόπολης και καταφεύγουν στη Σαλαμίνα

1821….ισχυρή τουρκική δύναμη, υπό τον Ομέρ Βρυώνη, φτάνει στην Αθήνα και υποχρεώνει τους έλληνες επαναστάτες υπό τον Λιβέρη Λιβιερόπουλο να λύσουν την πολιορκία της Ακροπόλεως και να καταφύγουν στην Αίγινα και στη Σαλαμίνα.


Αναζητώντας μερικές πληροφορίες για τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής σε ένα απόσπασμα στο acharnorama.gr σχετικό με τη συμβολή των Μενιδιατών στην επανάσταση του 1821 διάβασα με ενδιαφέρον για την απόπειρα του Ομέρ Βρυώνη να χτυπήσει τους επαναστάτες και στην Σαλαμίνα, απόπειρα που υπήρξε αποτυχημένη.  
-->



"...ενώ η πολιορκία συνεχιζόταν και οι Τούρκοι της Ακρόπολης είχαν φτάσει σε απελπισία από την έλλειψη τροφίμων, στο ελληνικό στρατόπεδο είχαν ξεσπάσει φιλονικίες για την αρχηγία, μέχρι τις 29 Ιουνίου οπότε έφτασε στο στρατόπεδο της Αθήνας ο διορισμένος από τον Δ. Υψηλάντη Λιβέριος Λιβερόπουλος και ανέλαβε την αρχηγία. Οι Τούρκοι έκαναν εξόδους απελπισίας χωρίς όμως αποτέλεσμα, αλλά και χωρίς να παραδίνονται. Κράτησαν έτσι μέχρι τις 19 Ιουλίου, που έφτασε στην Αθήνα με ισχυρό στρατό ο Ομέρ Βρυώνης από την Εύβοια και οι Έλληνες διαλύθηκαν χωρίς μάχη. Οι Μενιδιάτες αγωνιστές και άμαχοι κατέφυγαν στην Αίγινα και τη Σαλαμίνα, όπου σχημάτισαν σώματα ενόπλων με αρχηγούς τον Αναστάσιο Λέκκα από το Μενίδι και τον Δημήτρη (Μήτρο) Τσεβά από τη Χασιά, και από εκεί πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές επιθέσεις εναντίον των Τούρκων.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου 1821 ένα σώμα από 70 στρατιώτες, με αρχηγούς τον Αναστάσιο Λέκκα και Δημήτριο Τσεβά, κατακερμάτισε 60 Αλβανούς στη θέση Δραγουμάνο, που ήταν τότε συνοικισμός και στον όποιο είχαν πάει να αρπάξουν το στάρι των κατοίκων. Οι λίγοι Αλβανοί που διασώθηκαν έτρεξαν στον Ομέρ Βρυώνη, του διηγήθηκαν τη συντριβή τους κι εκείνος πήρε όλο το ιππικό του και πεντακόσιους άντρες και έσπευσε να εκδικηθεί.
Αν και δεκαπλάσιοι οι Τούρκοι, νικήθηκαν από τους Έλληνες και παρά λίγο να σκότωναν και τον ίδιο τον Ομέρ Βρυώνη, όταν ο Αθηναίος Δήμος Ρουμπέσης τον αναγνώρισε και χωρίς να υπολογίσει τη σωματοφυλακή του, του επιτέθηκε κατά μέτωπο, έβγαλε την πιστόλα του και σκότωσε ένα σωματοφύλακά του και πιάνοντας από τα χαλινάρια το άλογο του Ομέρ Βρυώνη, τράβηξε τη σπάθα του και τη σήκωσε καταπάνω του για να του πάρει το κεφάλι. Όμως, δεν πρόλαβε, έπεσε ηρωικά κάτω από την ομοβροντία των σωματοφυλάκων του πασά.
Μετά την αποτυχία του αυτή, ο Ομέρ Βρυώνης απέτυχε σε 2 ακόμα προσπάθειες να χτυπήσει τους επαναστάτες Έλληνες: μια στη Σαλαμίνα και μια στον Κερατόπυργο. Στη συνέχεια αποσύρθηκε στη Λαμία στις 28 Σεπτεμβρίου".
Μετά την πτώση της Ακρόπολης εκτός από τη Μάνη και το Ναύπλιο στη στεριά και εκτός από τα νησιά Ύδρα, Σπέτσες, Αίγινα, Σαλαμίνα και Σάμο, όλη η επαναστατημένη Ελλάδα ξαναέπεσε στα χέρια του κατακτητή όπως φαίνεται και στο σχετικό χάρτη.