Μια μέρα σαν σήμερα το κιλό πήρε τη θέση της οκάς

Θυμάστε τον πρώτο καιρό της αλλαγής από δραχμή σε ευρώ; Πολλοί μπερδεύονταν, άλλοι άργησαν να συνηθίσουν, οι υπολογισμοί για τα ρέστα κρατούσαν κάποια ώρα, ενώ υπήρξαν και φαινόμενα κερδοσκοπίας. Φανταστείτε το χάος που επικράτησε την ημέρα που καταργήθηκε η οκά και τη θέση της πήρε το κιλό. Κάτι που συνέβη μία ημέρα σαν σήμερα, το 1959.

-->
Η οκά είχε καθιερωθεί στην Ελλάδα από το 1876, ήταν μονάδα μέτρησης βάρους τουρκικής προέλευσης και αντιστοιχούσε σε 1.280 γραμμάρια. Επίσης, υποδιαιρούνταν σε 400 δράμια που αντιστοιχούσε σε 3,2 γραμμάρια το καθένα, ενώ πολλαπλάσιό της ήταν το καντάρι, ίσο με 44 οκάδες.


Τον πρώτο καιρό επικράτησε χάος. Οι νοικοκυρές εξακολουθούσαν να ζητούν προϊόντα σε δράμια γιατί δυσκολεύονταν να υπολογίσουν την ποσότητα σε γραμμάρια και οι καταστηματάρχες έκαναν τις πράξεις με χαρτί και μολύβι. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», στις 2 Ιουλίου 1959, όπου ο δημοσιογράφος Φάνης Κλεάνθης έγραφε: «Οι γυναικούλες της αθηναϊκής συνοικίας που βγήκαν χθες το πρωί να ψωνίσουν, έτριβαν με κατάπληξη τα μάτια τους μόλις αντίκρισαν τις πινακίδες με τις τιμές στα διάφορα μαγαζιά. Το ψωμί 5 δραχμές. Το κρέας 28. Το ρύζι, η ζάχαρη, το λάδι, τα μακαρόνια - όλα τα έβλεπαν πιο φθηνά κατά 25% περίπου. Καλέ τι θαύμα έγινε κι έπεσε τόση φθήνια; είπε μία και σταυροκοπήθηκε».  

Και συνέχιζε: «Αλλά αν τα θαύματα κρατούν, όπως λέει η παροιμία, τρεις μέρες, το χθεσινό δεν κράτησε ούτε τρία λεπτά. Πολύ γρήγορα η ψευδαίσθηση διαλύθηκε, γιατί πληροφορήθηκαν όλοι πως οι νέες τιμές αφορούσαν τα νέα σταθμά. Πέντε δραχμές είχε το κιλό το ψωμί και 28 το κιλό το κρέας - και όχι η οκά. Εν τω μεταξύ, από χθες, οι μπακάληδες βρήκαν τον μπελά τους. Διότι οι πελάτες ασυνήθιστοι στα νέα σταθμά, καθορίζουν σε οκάδες και δράμια την ποσότητα που θέλουν να αγοράσουν. Αυτοί όμως δεν επιτρέπεται να μεταχειριστούν δράμια. Πρέπει να ζυγίσουν με γραμμάρια και καταφεύγουν κάθε τόσο σε ειδικούς πίνακες που έχουν κρεμάσει πλάι στις ζυγαριές».

Οι μπακάληδες, μάλιστα, ζητούσαν να γραφτεί ξανά ο πολύ διαδεδομένος τότε «Οδηγός μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής», γιατί οι γυναίκες εμφανίζοντας με τη συνταγή ανά χείρας, η οποία όμως αναφερόταν σε δράμια.

πηγή: athensvoice.gr