Το όζον «πνίγει» την Αττική: Ξεπέρασε τα όρια συναγερμού

Υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3), αλλά και συναγερμού (240 μg/m3) για το όζον κατέγραψε το Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, ενώ συνεχίζεται το κύμα καύσωνα.

-->


Συγκεκριμένα, έως τις 14:00 είχε σημειωθεί υπέρβαση του ορίου συναγερμού στον μετρητικό σταθμό της Νέας Σμύρνης (245 μg/m), ενώ στους σταθμούς της Αθήνας, του Περιστερίου και της Ελευσίνας είχαν καταγραφεί υπερβάσεις του ορίου συναγερμού, με 206 μg/m, 226 μg/m και 226 μg/m αντίστοιχα.
Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας συστήνει σε άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».
Μείωση των τιμών όζοντος αναμένεται αργά το απόγευμα.
Κλιματιζόμενους χώρους ανοίγει η Περιφέρεια Αττικής για τις δύσκολες ημέρες του καύσωνα. Οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν τον πιο κοντινό σε αυτούς κλιματιζόμενο χώρο ανά δήμο και περιφερεαική ενότητα.

Για το Δήμο Σαλαμίνας οι κλιματιζόμενοι χώροι είναι οι παρακάτω:






Για να δείτε τους χώρους και στους υπόλοιπους δήμους πατήστε εδώ.

Σχετικές πληροφορίες μπορούν επίσης να λαμβάνουν και από τον αριθμό 1539.


Παρόμοια αναμένεται να είναι η κατάσταση και αύριο Κυριακή, ενώ ο υδράργυρος θα αρχίσει να πέφτει σταδιακά από τη Δευτέρα.

Στα ηπειρωτικά της χώρας το θερμόμετρο θα φτάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ μικρή ανάσα δροσιάς σε όσους βρεθούν σε παραθαλάσσιες ή νησιωτικές περιοχές.

Αναλυτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φτάσει κατά τόπους:

Στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας: Το Σάββατο η θερμοκρασία θα φτάσει τους 42 και πιθανώς τους 43 βαθμούς Κελσίου και την Κυριακή στα δυτικά τους 37-39 και στα υπόλοιπα τους 40-42 βαθμούς Κελσίου.

Στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές: Το Σάββατο η θερμοκρασία θα φτάσει τους 36-38 βαθμούς Κελσίου και την Κυριακή στα δυτικά τους 33-35 και στα υπόλοιπα τους 37-39 βαθμούς Κελσίου.

Την Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση, αρχικά από τα βόρεια. Στη νότια χώρα η πτώση θα γίνει αισθητή από την Τρίτη.

Στο μεταξύ αμέσως μετά την έκδοση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έθεσε σε πλήρη εφαρμογή τον σχεδιασμό για την πρόληψη των επιπτώσεων από τις υψηλές θερμοκρασίες και ενημέρωσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε επίπεδο Κεντρικής Διοίκησης, Περιφερειών και Δήμων, προκειμένου να λάβουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό οι όποιες επιπτώσεις από τον καύσωνα.

Κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ελλοχεύει και μεγάλος κίνδυνος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών. «Επειδή μετά το κύμα καύσωνα εκδηλώνονται συνήθως δυνατοί άνεμοι», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας Γ.Καπάκης, «πρέπει οι συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν δραστηριότητες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά όπως, το άναμμα ψησταριών στην ύπαιθρο, η χρήση τροχού, ηλεκτροσυγκολλήσεων ή άλλων εργαλείων που προκαλούν σπινθήρες, καθώς και η καύση ξερών χόρτων και σκουπιδιών. Σημειώστε, επίσης, ότι βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών»