MEΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ

από το FaceBook του Μάνου Δερτούζου
Έγραφα στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 πριν από ένα χρόνο εδώ στην ίδια σελίδα μεταξύ των άλλων.
"Ανεπίτρεπτες και ανήθικες ενέργειες ενάντια στη Μονή της Φανερωμένης που λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο καιρό πρέπει να μας προβληματίσει όλους. 

-->

Η Μονή της Φανερωμένης δεν είναι ένα απλό Μοναστήρι, είναι ένα θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο που δίκαια αποτελεί με την Ναυμαχία της Σαλαμίνας, τα δύο μεγαλύτερα σημεία αναφοράς του νησιού. Καλείται η Δημοτική Αρχή η οποία με πολύ επιπολαιότητα και διαπραγματευτικό ερασιτεχνισμό, συγκρούσθηκε με την Μονή για το θέμα της εμποροπανήγυρης, να δώσει τέλος σε αυτήν την αντιπαράθεση και να ξεκαθαρίσει το σκηνικό τώρα."
Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος και δυστυχώς η Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν ξεκαθάρισε το σκηνικό, όχι μόνο δεν έκανε προσπάθεια να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Μονή, αλλά με την χθεσινή μονομερή απόφαση της θέλει να πραγματοποιήσει το πανηγύρι, υποκαθιστώντας την Μονή, με στόχο να καρπωθεί τα έσοδα τα οποία δικαιούται η Μονή. Δημιουργείται μία εκρηκτική κατάσταση με απρόβλεπτες συνέπειες και καλούνται όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Το χθεσινό έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με διαδικασία κατεπείγοντος, χωρίς να κληθεί εκπρόσωπος της Μονής, χωρίς να γνωρίζουμε την τοποθέτηση της Μονής η οποία επί 50 χρόνια πραγματοποιούσε το πανηγύρι στον ιδιόκτητο χώρο της, φανερώνει πρόθεση της Δημοτικής αρχής να καρπωθεί τα έσοδα της Μονής.
Ελέχθη ότι η Μονή δεν θέλει να γίνει πανηγύρι και ότι απεμπολεί τα δικαιώματά της. Θα πρέπει να γνωρίζουμε εάν είναι η επίσημη θέση της Μονής. Θα πρέπει να γνωρίζουμε εάν όντως ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος συμφώνησε σε αυτήν την διαδικασία διότι και αυτό ελέχθη.
Η θέση της Μονής πέρσι ήταν σαφέστατη και δεν έχει αλλάξει απ ότι γνωρίζω. Διατυπώθηκε τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσία της Ηγουμένης και της Νομικού Συμβούλου της Μονής. Εφαρμογή του Νόμου 4264 άρθρο 26. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος εκδίδει τις σχετικές άδειες στους αιτούντες χωρίς ωστόσο να δικαιούται την λήψη μισθώματος, το οποίο δικαιούται ο κύριος της έκτασης δηλαδή η Ιερά Μονή, εάν το επιθυμεί. Ο αιτών την άδεια ιδιώτης οφείλει να καταβάλλει στο Δήμο μόνο τα οριζόμενα από την νομοθεσία τέλη για την έκδοση αδείας!
Με αυτή την επισήμανση θεωρώ την ενέργεια του Δήμου βιαστική και επιπόλαιη.
Θα πρέπει να γνωρίζει επίσης η Δημοτική αρχή, ότι από μία παρόμοια μετωπική σύγκρουση με την Μονή, πρωτοφανή στα χρονικά του νησιού, δεν κινδυνεύει η Μονή. Αυτός που κινδυνεύει να λαβωθεί βαριά είναι το κύρος και η αξιοπιστία της Δημοτικής Αρχής.