Πρωτιά εντός λεκανοπεδίου απέσπασε χθες η Σαλαμίνα με το θερμόμετρο στους 41 C

Η διάρκεια είναι το χαρακτηριστικό του καύσωνα που από το Σάββατο έχει πλήξει σταδιακά όλη τη χώρα. Πρόκειται κατ’ ουσίαν για το τρίτο «κύμα» καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, που μοιάζει να δοκιμάζει τις αντοχές κυρίως όσων βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα. «Υπολογίζουμε ότι αυτή τη φορά η διάρκεια θα είναι μεγαλύτερη, ωστόσο δεν θα έχουμε ακραίες τιμές», σημειώνει στην «Κ» ο ερευνητής-μετεωρολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κ. Κώστας Λαγουβάρδος.

-->

Ο υδράργυρος άρχισε να ανεβαίνει στα δυτικά και σταδιακά εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, «ο καύσωνας ξεκίνησε από την Ηπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο ήδη από τις 30 Ιουλίου». Τις ημέρες εκείνες, οι θερμοκρασίες στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και το λεκανοπέδιο Αττικής είχαν «συγκρατηθεί» χάρη στα μελτέμια που έπνεαν. Το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα διατηρούν ακόμα η πρωτεύουσα και τα νησιά, καθώς τα μελτέμια λίγο έως πολύ εξακολουθούν να πνέουν καθιστώντας τις υψηλές θερμοκρασίες πιο υποφερτές. «Αντίθετα, οι ασθενείς άνεμοι στα δυτικά και βόρεια της χώρας αυξάνουν το αίσθημα της δυσφορίας», διευκρινίζει ο ίδιος. Εξ ου και καλούνται όσοι ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακά ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.
Στην Αθήνα, ο καύσωνας έφτασε «επισήμως» στις 5 Αυγούστου και υπολογίζεται ότι θα παραμείνει μέχρι το Σάββατο 12 Αυγούστου, δηλαδή θα διαρκέσει μία ολόκληρη βδομάδα. Χθες, Δευτέρα, την «πρωτιά» στη θερμοκρασία εντός λεκανοπεδίου απέσπασε η Σαλαμίνα με 41 βαθμούς Κελσίου, ακολούθησαν το Πέραμα με 40 βαθμούς, εν συνεχεία ο Πειραιάς, ο Κορυδαλλός, ο Ασπρόπυργος και η Βάρη που ήρθαν... ισοπαλία με 39 βαθμούς Κελσίου. Στο κέντρο της Αθήνας το θερμόμετρο «σταμάτησε» στους 38 βαθμούς. Ωστόσο, τα βόρεια προάστια είχαν μια ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία, που κυμαινόταν στους 36 βαθμούς Κελσίου. «Αυτό που προκαλεί μεγάλη έκπληξη είναι ότι η θερμοκρασία παραμένει ψηλά ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας», προσθέτει ο κ. Λαγουβάρδος. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε στους κατά τόπους μετεωρολογικούς σταθμούς του λεκανοπεδίου, νωρίς το πρωί της Δευτέρας το θερμόμετρο έδειχνε 32 βαθμούς.
Στη βόρεια και δυτική Ελλάδα, τα μέτρα και τα σταθμά είναι διαφορετικά. Εν προκειμένω, τη Δευτέρα οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν κυρίως βόρεια: Κόνιτσα (42,2), Παρανέστι Δράμας (40,7), Τύρια Ιωαννίνων (40,3). Πάντως, ενδέχεται να εκδηλωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς καταιγίδες.
Ο καύσωνας θα αρχίσει να υποχωρεί από εκεί που ήρθε, δηλαδή στη Δυτική Ελλάδα, από το Σάββατο και από τη Δευτέρα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Για μερικές μέρες θα σταθεροποιηθεί στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, αλλά εν συνεχεία προβλέπεται εκ νέου τάση ανόδου. «Αυτό που μας ανησυχεί ως επιστήμονες είναι ότι σχεδόν κάθε μήνα εδώ και δέκα χρόνια ξεπερνάμε τις κλιματικές τιμές που είναι φυσιολογικές για κάθε εποχή», καταλήγει ο κ. Λαγουβάρδος.


πηγή