Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017

Σουλατσάροντας στη Σαλαμίνα …ίσως το ιστορικότερο νησί του παγκόσμιου χάρτη…


της Μαριαλένας Βιλλιώτη - freeminds.gr
Η ιστορία της ύστερα από μελέτες, ανασκαφές και ευρήματα ξεκινά ήδη από την Προϊστορική εποχή, πριν δηλαδή μας παραδοθεί καταγεγραμμένη σε πάπυρους και βιβλία. Σχεδόν κανείς από τους κατοίκους της δεν μπορούσε να υποψιαστεί τη σπουδαιότητα και το σεβασμό του τόπου που γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε στο πέρασμα των χρόνων.

-->
Η  Σαλαμίνα,σύμφωνα με το μύθο ήταν η Νεράιδα κόρη του θεού Ασώπου και της Μετώπης, αδελφή της Αίγινας και σύζυγος του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα. Ο  ιστορικός γεωγράφος Στράβωνας υποστηρίζει πως είχε στην κατοχή της τρία ονόματα: Σκίρας,Πιτυούσα-λόγω των πεύκων της και Κυχρεία, προς τιμήν του υϊού της Κυχρέα.
Πατρίδα του ομηρικού Βασιλιά Αίαντα του Τελαμώνιου, πλοία του οποίου συμμετείχαν στην εκστρατεία των Αχαιών ενάντια στην Τροία. Τόπος γέννησης αλλά και πηγαίας έμπνευσης, σε ένα υπόγειο σπήλαιο, του τραγικού ποιητή Ευριπίδη. Λιμάνι που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή και ναυπήγηση των Αθηναϊκών πλοίων-τις λεγόμενες «Τριήρεις». Η ύψιστης σημασίας Ναυμαχία των Ελλήνων ενάντια στην Περσική Αυτοκρατορία, με αρχηγό τον Θεμιστοκλή, το Σεπτέμβριο του 480 π.Χ, έλαβε χώρα στα στενά της, δημιουργώντας την αρχή της ακμής της Αθηναϊκής πολιτείας καθώς και της παρακμής των Περσών. Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας κατοχυρώνεται ως η σημαντικότερη μάχη της Αρχαίας Ιστορίας.
Η ιστορία της φυσικά  δεν σταματά το 480 π.Χ αλλά συνεχίζεται αναπτύσσοντας την τοπική της κοινωνία, το πολιτισμό της, τον δικό της μικρόκοσμο-με τους παραδοσιακούς χορούς της και τις φορεσιές της. Την περίοδο του 1821 ο αρχιστράτηγος τότε Γεώργιος Καραϊσκάκης  οργανώνει το παρατηρητήριό του έχοντας προστάτη τον Άγ.Δημήτριο. Λαβωμένος από την μάχη της Ακρόπολης αφήνει την τελευταία του πνοή στη Σαλαμίνα ζητώντας να ταφεί δίπλα στην εκκλησία του Αγίου του. Φιλοξενεί την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό, ο οποίος βρίσκει καταφύγιο σε ένα γραφικό σπιτάκι δίπλα στη θάλασσα.
Η  Γνωστή και ως Κούλουρη αποτελεί τον κοντινότερο προορισμό του Σαββατοκύριακου καλύπτωντας αρκετό κομμάτι των κατοίκων του Λεκανοπεδίου Αττίκης. Οι περισσότεροι από εκείνους, παραθεριστές που βάζουν το λιθαράκι τους στην ανάπτυξη του νησιού.Γενιές και Γενιές έχουν περάσει τα καλοκαίρια τους στο νησί, κολυμπώντας στα νερά του, διασκεδάζοντας στα πανηγύρια του και φιλοσοφώντας στα ουζερί του.
Η τοποθεσία της Σαλαμίνας, είναι σε σημείο που προδιαθέτει ποικίλες μορφές αποδράσεων: μονοήμερες, διήμερες αλλά και  εκδρομές περιηγήσεων.
Φτάνοντας με το Ferry Boat ή με το καραβάκι στο νησί το σίγουρο είναι ότι  θα θέλεις να ξαποστάσεις, να πάρεις μια ανάσα και επιτέλους να μυρίσεις θαλασσινό αέρα. Τι καλύτερο λοιπόν από τα ουζερί της Κούλουρης στην παραλία, όπου οι φρέσκοι θαλασσινοί μεζέδες είναι άκρως δελεαστικοί για να σε καθίσουν στην καρέκλα τους…
Αφού λοιπόν δροσιστεί το είναι σου, ετοιμάσου  να οργανώσεις το πρόγραμμά σου έτσι ώστε να γνωρίσεις κάθε σπιθαμή της-από τα αξιοθέατα μέχρι τις πιο κρυφές και απόμερες παραλίες της.
 • Πρώτος προορισμός, ο «Τύμβος των Σαλαμινομάχων»για να δεις από πρώτο χέρι που διαδραματίστηκε η περίφημη Ναυμαχία που μαθαίνεις στο σχολείο. Κατηφορίζοντας από το μνημείο, στα δεξιά, βρίσκεται η Αρχαία Πόλη της που στέγαζε και το λιμάνι όπου κατασκευάζονταν τα δυνατότερα πλοία, οι Αθηναϊκές «Τριήρεις».
 • Δεύτερος Προορισμός, ο Τάφος του Γεώργιου Καραϊσκάκη, στο Ναό του ΑΓ.Δημητρίου στο κέντρο της Σαλαμίνας, όπου ετάφη με δική του εντολή και επιθυμία.
 • Τρίτος Προορισμός, το ανάκτορο του βασιλιά Αίαντα του Τελαμώνιου, στην περιοχή Κανάκια, όπου η βόλτα προς τα κει συνδυάζει μια βουτιά στη θάλασσα(γιατί σε έφαγε η ζέστη μέχρι εκεί)καθώς και φαγητό στο παραδοσιακό ταβερνάκι. Κατεβαίνοντας πάλι προς τη χώρα, συναντάς το μοναστήρι Αγ.Νικόλας τα λεμόνια, χωμένο μέσα στα δέντρα.
 • Τέταρτος Προορισμός, το σπίτι του ποιητή Άγγελου Σικελιανού σε συνδυασμό με την επίσκεψη στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης, το οποίο την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης υπήρξε καταφύγιο του άμαχου Αθηναϊκού πληθυσμού. Το προαύλιο του φιλοξενεί τον τάφο του οπλαρχηγού Γιάννη Γκούρα. Ο τότε ηγούμενός του ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρίας.
 • Πέμπτος Προορισμός, μια ματιά στον τοπικό πολιτισμό του νησιού με τις παραδοσιακές φορεσιές, τα εργαλεία, τα μουσικά όργανα, τα όπλα του 1821, τα εκκλησιαστικά αντικείμενα και τις φωτογραφίες, στο Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο Δημαρχειακό Μέγαρο.
 • Έκτος Προορισμός, το σπήλαιο όπου έγραφε και εμπνεόταν τα έργα του ο τραγικός ποιητής μας Ευριπίδης, στην περιοχή Περιστέρια.
Ήρθε η ώρα όμως να ξεκουραστείς  και να χαλαρώσεις απολαμβάνοντας τις ταβέρνες των Σεληνίων για καλό φαγητό δίπλα στο κύμα ξεχνώντας για κάποια ώρα την ζέστη που νιώθεις μιας και περιφέρθηκες από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη θαυμάζοντας τα αξιοθέατα της!!!
 Αν  τώρα νομίζεις πως μόνο ιστορία και φαγητό έχει στη Σαλαμίνα έχω να πω προς ενημέρωση πως διαθέτει και νυχτερινή ζωή σταclub της δικής της παραλιακής,την Λεωφόρο Αιαντείου. Ωστόσο υπάρχουν και μπαράκια για ήσυχες καταστάσεις με μπυρίτσα ή cocktail.
 Σαν προορισμός ίσως να θεωρηθεί χαμηλής επισκεψιμότητας  λόγω του ότι δεν έχει τουρισμό, με την έννοια που  συναντάμε στα υπόλοιπα νησιώτικα συγκροτήματα. Ειλικρινά, η ομορφιά και η αξία της δεν έχει να ζηλέψει πραγματικά τίποτα από τα άλλα νησιά γιατί όπως συνηθίζουν να λένε οι ντόπιοι αλλά και οι παραθεριστές της το νησί, ειδικά το καλοκαίρι, γίνεται ΣαλαΜύκονος. Πολύ γνωστή, με κρυμμένες ομορφιές και γεμάτη κόσμο.
 Ερχόμενοι, μην ξεχάσετε Να:
 • Κάνετε βουτιές στην οργανωμένη παραλία της «ΖΕΦΥΡΟΣ» για να συνδυάσετε τον καφέ σας και το φαγητό σας όλη μέρα με τη θάλασσα.Είναι η κοντινότερη στο κέντρο και στο λιμάνι παραλία.
 • Πάρετε γλυκά-παγωτά από το πιο γνωστό ζαχαροπλαστείο «ΜΠΕΓΝΗΣ».
 • Δοκιμάσετε στα ουζερί της θαλασσινά μεζεδάκια και χταποδάκι Κουλουριώτικο.
 • Πιείτε καφέ στην Αγ.Νικολάου.
 • Εξερευνήσετε τις όμορφες και γραφικές ακτές της.
 • Έρθετε καλύτερα με αυτοκίνητο γιατί οι συγκοινωνίες της περιορίζονται σε πιο μακρινές από το κέντρο αποστάσεις.
 • Την επισκευθείτε και το μήνα Σεπτέμβριο διότι ως γνωστόν το καλοκαίρι δεν τελειώνει τον Αύγουστο.


Περάσετε Όμορφα!!

17 σχόλια:

 1. Ανώνυμος9/8/17 11:33

  Αξιοσημείωτο άρθρο που ενημερώνει τον επισκέπτη για την ιστορία και τις ομορφιές του νησιού μας.Συγχαρητήρια στην γράφουσα!Περιμένουμε και άλλες αναρτήσεις!!!!Σ.Β.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος9/8/17 11:34

  Πολύ ωραία ξενάγηση της πανέμορφης και ιστορικής Σαλαμίνα μας. Μπράβο στην Κυρία Βιλλιώτη Μαριαλένα για την ανάρτηση της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος9/8/17 15:28

  οι ιστορικες λακουβες εχουν γραφτει?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος9/8/17 19:45

   Πολύ χολή βγάζεις. Κάθε φορά που κάποιος/α προσπαθούν να αναδείξουν τα αξιοθέατα και την ιστορία του νησιού, εσύ και κάποιοι άλλοι πικρόχολοι την κακολογούν. Ντροπή σου μασκαρά.

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος9/8/17 16:55

  πηγένετε στο νταμάρι να δείτε το σεληνιακό τοπίο, πηγαίνετε στη κυνόσουρα να αναπνεύσετε καθαρή μπόχα, δείτε τα αυθαίρετα σε δάση και παραλίες, καμαρώστε τα σκουπίδια που στολίζουν τους δρόμους μας, προσοχή μη σπάσετε τα αυτοκίνητά σας στους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους και μη λερωθείτε από τα λάδια που στάζουν τα 'καθαρά χέρια'.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος9/8/17 23:33

  Η σαλαμινα έχει συγχρονους δρόμους σαν τα μυαλά που κουβαλανε μερικοί και μερικές στην σαλαμινα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος10/8/17 00:01

  Μανάρι γαμπρό από ναύσταθμο και το ψυγείο άδειο
  Τόσο μεγάλα μυαλά έχετε στην σαλαμινα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος10/8/17 00:20

  Καθαριστε το σκατο πρωτα και μετα καντε διαφημηση.... αρβανιτες.... και που.... στο κεντρο σας ε; τα υπολοιπα τα γραφουν απο πανω. Αντε θεατρα!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος10/8/17 13:01

   ΣΕ ΕΣΑΣ ΑΠΕΥΘΥΜΟΜΑΣΤΕ, ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ!!!!

   Διαγραφή
 8. Ανώνυμος10/8/17 13:18

  ΚΥΡΙΑ ΒΙΛΛΙΩΤΗ, ΣΑΝ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΏΣ ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΕΙ!!
  Η ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΟΛΑΣΗ!
  ΤΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΑΠΙΟΚΑΡΑΒΑ;;;
  ΤΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΊΔΗ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΤΗΣΗ;;;
  ΠΟΥ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΚΟΥΒΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ;;;
  ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΠΑΝΙΟ;;; ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΙΑ ΕΤΣΙ ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΡΙΧΝΕΙΣ ΒΟΥΤΙΑ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙΣ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΜΕ ΣΠΥΡΙΑ ΚΑΙ ΟΥΡΟΛΟΙΜΟΞΗ;;;
  ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ ΟΤΑΝ ΒΡΩΜΑΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΚΟΥΠΙΔΙΛΑ!!!
  ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΘΗΝΟΙ "ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΕΣ" ΠΟΥ ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΦΘΗΝΑ ΕΙΣΙΤΉΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΘΗΝΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΈΤΟΥΜΕ, ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΈΣ ΤΟΥΣ, ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΊΝΕΙ, ΜΑΣ ΒΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΕΧΟΝΤΑΣ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ!! ΚΑΙ ΕΜΕΊΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΚΙΟΛΑΣ!
  ΜΑΣ ΑΡΈΣΕΙ ΑΥΤΟ;;;
  ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΥ ΤΕΤΟΙΟΥΣ "ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΕΣ" ΖΗΤΆΜΕ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΈΡΧΟΝΤΑΙ!
  ΛΥΠΆΜΑΙ ΠΟΛΎ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος10/8/17 15:08

   Απάντηση 13:18 Αγαπητέ/η τα κακώς κείμενα του νησιού μας, δεν μπορούν να αποτρέπουν στους Σαλαμίνιους να διαφημίζουν τα καλώς κείμενα. Η Σαλαμίνα έχει πολλά προβλήματα και πρέπει οι αρμόδιοι να τα διορθώσουν, όμως υπάρχουν και πολλά καλά που εμείς που αγαπάμε το νησί πρέπει να τα αναδεικνύουμε και διαφημίζουμε.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος10/8/17 15:44

   δεν διαφημιζεις καλυτερα κανα σαμπουαν?
   πιο καλα ειναι...
   παρα να διαφημιζεις την σαλαμινα

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος11/8/17 08:58

   Απάντηση 15:44 Τόσο πολύ μισείς τη Σαλαμίνα; Γιατί τι σου έχει κάνει;

   Διαγραφή
 9. Ανώνυμος11/8/17 20:06

  ΑΝ O KAΘE ΔHMAPXOΣ ΠPAΓMATIKA ENΔIAΦEPONTANE ΓIA TO NHΣI ΣHMEPA ΘA HTANE ENA ΣTOΛIΔI TOY APΓOΣAPΩNIKOY.....ΔYΣTYXΩΣ KANENAΣ ΔEN AΓAΠAEI AYTO TO NHΣI KAI ΠPΩTOI KAI KAΛYTEPOI OI NTOΠIOI ΠOY AMA TOYΣ ΠEIΣ KATI ΓIA TO NHΣI ΣOY AΠANTANE AN ΔEN ΣOY APEΣEI TO NHΣI NA ΣHKΩΘEIΣ NA ΦYΓEI....TPAΓIKO

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος11/8/17 20:51

   Αγαπητέ/η δεν είναι τραγικό όταν ζητούμε αυτοί που μισούν, ειρωνεύονται, βρίζουν και κακολογούν το νησί μας να μη έρχονται σε αυτό. Τους κακόψυχους και πικρόχολους δεν τους έχει ανάγκη η Σαλαμίνα. Ζητάμε ανθρώπους καλόκαρδους, ευγενείς και ηθικούς.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος13/8/17 16:08

   ΖΗΤΑΤΕ KAΛOKAPΔOYΣ KAI EYΓENEIΣ!!!! ΘA TOYΣ BPEITE ΣTOY ΞENOYΣ ΓIATI AΠO TOY NTOΠIOYΣ MONO KAKOΨYXOYΣ KAI ΠIKPOXOΛOYΣ ΘA BPEIΣ,AYTOI KATAΣTPEΦOYN TO NHΣH ΣAΣ OXI OI ΞENOI AΛΛA OI NTOΠIOI.....

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος14/8/17 07:52

   Απάντηση 16:08. Τα χιλιάδες παράνομα κτίσματα (παράγκες), οι εμπρησμοί και οι καταπατήσεις των δασών, οι κλοπές κλπ είναι έργα των ντόπιων ή των ξένοι; Ποίοι κατάντησαν τη Σαλαμίνα παραγκούπολη οι ντόπιου ή οι ξένοι;

   Διαγραφή

Tο salamina.press δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.