Τι είδαν και τι πρότειναν οι ολλανδοί στον Σαρωνικό

Το πόρισμα των ειδικών από το Ρότερνταμ για την αντιμετώπιση της πετρελαϊκής ρυπανσης που προκάλεσε το πλοίο ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ
Περισσότερους ειδικούς βραχίονες απορρόφησης πετρελαίου στον Σαρωνικό, ενίσχυση με  ειδικά ραντάρ για τη «σύλληψη» ρύπων στο νερό που δεν είναι ορατοί με το ανθρώπινο μάτι ή στο σκοτάδι, χρήση εξαφριστήρων (Skimmers ) προτείνουν οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες οι οποίοι έφτασαν στην Αθήνα για να συνδράμουν στο έργο απορρύπανσης.
-->

Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι επισείουν την προσοχή των αρμόδιων ελληνικών Αρχών στο ζήτημα του καθαρισμού των ακτών, όχι μόνο ως προς τη χρήση ειδικών μεθόδων για την άμμο και τα βότσαλα, αλλά και ως προς την ανάγκη προστασίας των εργαζομένων και εθελοντών στη ξηρά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ολλανδοί ειδικοί παρατηρούν με έμφαση ότι εδώ οι παραλίες καθαρίζονται με το χέρι και προτρέπουν για τη  χρήση μηχανικών μέσων. Κάτι τέτοιο  θα μειώσει την έκθεση του ανθρώπινου δυναμικού στο πετρέλαιο με όποιους κινδύνους αυτή μπορεί να ενέχει για την υγεία. Παράλληλα, τα αμμοχάλικα στην ακτή , μετά τον πρώτο καθαρισμό, θα πρέπει να πρέπει  να πλυθούν σε βάθος μέχρι τουλάχιστον 50 εκατοστών.

Η αποστολή εξειδικευμένης ομάδας από το λιμάνι του Ρότερνταμ έγινε  ύστερα από  πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη. Είχε ανακοινωθεί προ ημερών από τον δήμαρχο της ολλανδικής πόλης, κ. Ahmed Aboutaleb, -στο πλαίσιο του Athens Mayors' forum  που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα- ο οποίος παράλληλα ενημέρωσε ότι έχει ζητήσει από την Ολλανδική κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την παροχή και τεχνικής βοήθειας.
Κρίθηκε ότι η ομάδα των ειδικών από την Ολλανδία μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της ρύπανσης από πετρελαιοειδή, έχοντας εμπειρία από το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, το Ρότερνταμ, όπου, πέρα από τη κίνηση μεγάλων πλοίων,  εκεί αναπτύσσονται και δραστηριότητες της πετροχημικής βιομηχανίας.   

Οι ειδικοί προσέγγισαν και έκαναν αυτοψία σε τμήμα του Σαρωνικού και σε ορισμένες παραλίες οι οποίες επλήγησαν από τη ρύπανση που προκάλεσε το βυθισμένο ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ. Αν και δεν έχουν πλήρη εικόνα, τονίζουν ότι «θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες βελτιώσεις» στην επιχείρηση απορρύπανσης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρμόδιες Αρχές.    
Το πόρισμά τους βρίσκεται στα χέρια του υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος. Το «Βήμα» παρουσιάζει τα συμπεράσματά τους.
Στις συνοπτικές προτάσεις για τη βελτίωση της διαδικασίας απορρύπανσης, που υπογράφει ο κ. Eric Η. Lange, επιθεωρητής πλοίων Α' στο λιμάνι του Ρότερνταμ, επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:  
·      Προτείνεται να χρησιμοποιηθούν περισσότεροι απορροφητικοί  βραχίονες. «Αυτοί οι βραχίονες απορρόφησης  μπορούν να παραμείνουν στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα και πρέπει να αντικαθίστανται μόνο όταν έχουν γεμίσει πλήρως με πετρέλαιο».
·      Στην περισυλλογή του πετρελαίου θα βοηθήσει κατακόρυφα τοποθετημένο απορροφητικό φράγμα (βυθισμένη μπούμα)
·      Τα μηχανήματα ξαφρίσματος (εξαφριστήρες-skimmers) έχουν αποτελεσματικότητα και μπορούν επίσης να συνδεθούν σε ειδικά φορτηγά  απορρόφησης, όπως επίσης να χρησιμοποιηθούν  μικρά σκάφη ξαφρίσματος.
·      «Χρησιμοποιήστε εξοπλισμό ραντάρ πετρελαίου. Αυτές οι μονάδες είναι πολύ καλές στην ανίχνευση πετρελαίου ακόμη και όταν αυτό δεν είναι ορατό με ανθρώπινο μάτι ή στο σκοτάδι. Ο συντονισμός των σκαφών μπορεί να είναι ευκολότερος και / ή πιο αποτελεσματικός».
·      Ο καθαρισμός της ακτής με ατμό υψηλής πίεσης κρίνεται απόλυτα κατάλληλος. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα προτείνονται τα 300 bar και θερμοκρασία άνω των 140οC.
·      Επισήμανση: «Οι παραλίες καθαρίζονται με το χέρι. Η χρήση μηχανημάτων θα μειώσει το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό».
·      Το πετρέλαιο  που έχει βυθιστεί μπορεί να εντοπισθεί χρησιμοποιώντας ROV (Remotely Operated Underwater Vehicle)  ή με sonar, ένα σκάφος βυθοκόρησης είναι πολύ αποτελεσματικό για να το απορροφήσει.
Επίσης, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα αμμοχάλικα στην ακτή , μετά τον πρώτο καθαρισμό, θα πρέπει να πλυθούν σε βάθος μέχρι τουλάχιστον 50 εκατοστών, ενώ η χρήση ενός κινητού αποτεφρωτήρα μπορεί να είναι χρήσιμη.

tovima.gr