Δεμένοι οι κάβοι των καϊκιών

«Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα. Από την ημέρα που βούλιαξε το “Αγία Ζώνη ΙΙ” δεν έχουμε βγει για ψάρεμα και τώρα ακούμε πως μπορεί να απαγορευθεί το ψάρεμα σε όλο τον Σαρωνικό για μήνες». Ο κ. Νίκος Μεντής, πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Κερατσινίου, είναι πολύ ανήσυχος. Περίπου 80 αλιείς είναι στον Σύλλογο και έχουν ξεμείνει από μεροκάματο εδώ και σχεδόν 10 ημέρες. Δεν είναι οι μόνοι. Στη Σαλαμίνα οι επαγγελματίες παράκτιοι αλιείς φτάνουν τους 140, ενώ ο Σαρωνικός έχει 13 συλλόγους επαγγελματιών αλιέων, με εκατοντάδες μέλη, που έχουν μείνει χωρίς δουλειά.

Με δεμένους τους κάβους, αγκυροβολημένα παραμένουν τα δεκάδες καΐκια στο λιμάνι του Κερατσινίου, όπως και σε όλο τον Σαρωνικό, παρά τις μπουνάτσες των προηγούμενων ημερών. Ρωτάμε τον κ. Μεντή εάν τους απαγόρευσε το ψάρεμα το Λιμενικό ή κάποια άλλη Αρχή. «Οχι, μόνοι μας πήραμε την απόφαση να μη βγούμε για δουλειά, γιατί και να έρθει φορτωμένο το καΐκι στο λιμάνι, ποιος θα αγοράσει ψάρια με όσα έχουμε δει αυτές τις μέρες;» λέει στην «Κ». Επίσης, οι αλιείς έχουν και την ανησυχία να μην πέσουν τα αλιευτικά τους εργαλεία πάνω στις κηλίδες ή στις συγκεντρώσεις μαζούτ. «Μετά θα είναι για πέταμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεντής.
Οι αλιείς ξέρουν πως το ψάρι είναι ένα προϊόν που εξαρτάται πάρα πολύ από την εμπιστοσύνη του κόσμου για την ποιότητά του. Ηδη, σύμφωνα με μαρτυρίες, η κατανάλωση ψαριών σε Αθήνα και Πειραιά έχει μειωθεί την προηγούμενη βδομάδα, εν μέσω ανησυχίας και καχυποψίας για την προέλευση των ψαριών. «Ακόμη κι όταν διαβεβαιώνεις τον πελάτη πως το ψάρι έχει βγει από τον Ευβοϊκό, υπάρχουν κάποιοι που δεν ψωνίζουν και περιμένουν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση», μας λέει ο Μανώλης, ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου στον Αλιμο.
Το μεγάλο ερώτημα για τους ψαράδες του Σαρωνικού είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. «Αυτό που ζητάμε εμείς είναι να γίνουν έρευνες για να δούμε συγκεκριμένα πού υπάρχει ρύπανση, πού έχουν επηρεαστεί τα ψάρια και πού όχι. Βεβαίως όπου υπάρχει πρόβλημα δεν μπορούμε να ψαρεύουμε, αλλά μην πάμε σε μια λογική απαγόρευσης σε όλον τον Σαρωνικό, στη λογική πονάει δόντι, να κόψουμε το κεφάλι», μας λέει ο επικεφαλής των αλιέων Κερατσινίου εκφράζοντας την αγωνία των συναδέλφων του.
Οι σύλλογοι αλιέων προβληματίζονται και για το θέμα των αποζημιώσεων· ήδη μάλιστα έχουν ξεκινήσει επαφές με νομικούς για να δουν τι μπορούν να διεκδικήσουν για τη ζημιά που έχουν ήδη πάθει, αλλά και για πιθανές μελλοντικές συνέπειες. Είναι πολύ ανήσυχοι βέβαια, γιατί η συνολική ζημιά από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» είναι πολύ μεγάλη. «Θα περισσέψει και για εμάς τίποτα ή θα την πληρώσουν πάλι οι μεροκαματιάρηδες;» λένε χαρακτηριστικά.
του Γιάννη Ελαφρού - Καθημερινή