ΑΡΑΤΟΣ- Παρατηρησιακή Αστρονομία Σαλαμίνας: Οι 3 + 1 Πρόσφατες σημαντικές ανακαλύψεις για το Σύμπαν

Τους τελευταίους μήνες η Επιστήμη σημείωσε σημαντικές επιτυχίες στον χώρο της εξερεύνησης του Σύμπαντος. Στο άρθρο που ακολουθεί θα γνωρίσουμε τις σημαντικότερες, κατά την άποψή μας, που πραγματικά είναι εντυπωσιακές. Η συντακτική μας ομάδα κατόρθωσε να αποδώσει στα Ελληνικά πρόσφατες πληροφορίες από ιστότοπους του εξωτερικού, προσφέροντας μια μικρή γεύση του παγκόσμιου επιστημονικού γίγνεσθαί. Φυσικά θα προκύψουν ίσως κάποιες απορίες τις οποίες είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε μαζί σας στους συνδέσμους επικοινωνίας που θα βρείτε στο Blog της ομάδας μας.

-->



1) Κβαντικοί  φυσικοί ανίχνευσαν  κβαντική διεμπλοκή 16 εκατομμυρίων ατόμων.

Η κβαντική θεωρία προβλέπει ότι ένας τεράστιος αριθμός ατόμων μπορεί να εμπλακεί και να αλληλοσυνδεθεί με μια πολύ ισχυρή κβαντική σχέση και η οποία ονομάζεται ¨Κβαντική διεμπλοκή¨, ακόμα και σε μια μακροσκοπική δομή. Μέχρι τώρα, ωστόσο, σημειώνεται έλλειψη σε πειραματικά στοιχεία, αν και οι πρόσφατες πρόοδοι έχουν δείξει την κβαντική διεμπλοκή 2.900 ατόμων. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γενεύης (UNIGE) της Ελβετίας επανεξέταξαν πρόσφατα την επεξεργασία των δεδομένων τους, αποδεικνύοντας ότι 16 εκατομμύρια άτομα διεμπλάκησαν  σε ένα κρύσταλλο ενός εκατοστού.



"Δεν έχουμε αλλάξει τους νόμους της φυσικής", δηλώνει ο Mikael Afzelius, μέλος της ομάδας εφαρμοσμένης φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. "Αυτό που έχει αλλάξει είναι πώς χειριζόμαστε τη ροή των δεδομένων."




Οι νόμοι της κβαντικής φυσικής επιτρέπουν άμεση ανίχνευση όταν τα εκπεμπόμενα σήματα παρεμποδίζονται από ένα τρίτο μέρος. Αυτή η ιδιότητα είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των δεδομένων, ειδικά στον κλάδο της κρυπτογράφησης, ο οποίος μπορεί τώρα να δώσει περισσότερες εγγυήσεις ασφαλείας ,όπως για παράδειγμα οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων θα γνωρίζουν έγκαιρα την υποκλοπή των μηνυμάτων τους.

Διαβάστε τη συνέχεια: http://gikasdimitris.blogspot.gr/2017/10/3-1.html