Στο τέλος Γενάρη κατατίθενται οι προτάσεις για την Υποθαλάσσια Σαλαμίνας

Ωριμάζει μήνα με το μήνα ο διαγωνισμός για το έργο παραχώρησης της Υποθαλάσσιας Ζεύξης Σαλαμίνας-Περάματος. Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com είμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο και στις 29 Ιανουαρίου τα 4 σχήματα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με το τεχνικό αντικείμενο του έργου.
-->


Αυτό σημαίνει με ποιον τρόπο να κατασκευαστεί, πως θα εδραστεί η σήραγγα, το μήκος, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τον τρόπο χρηματοδότησης, νομικά ζητήματα κ.α. Να θυμίσουμε πως το έργο γίνεται με το σύστημα του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και η διαμόρφψησ του έργου γίνεται με τη συμμετοχή του φορέα υλοποίησης, των συμμετεχόντων, της τοπικής κοινωνίας κ.α.
Από τις κατατεθημένες προτάσεις η Επιτροπή του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα πρέπει σε εύλογο χρόνο να αποφασίσει το τελικό σχέδιο για το φυσικό αντικείμενο του έργου και να σταλεί για την γνωστή περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΜΠΕ). Η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να πάρει αυτούσια κάποια πρόταση, να συγκεράσει προτάσεις των σχημάτων, είτε να πάρει τμήματα αυτών και να προσθέσει και νεά στοιχεία για να ολοκληρώσει το σχεδιασμό του έργου.
Στη συνέχεια θα έχουμε την Γ` και τελική φάση του διαγωνισμού όπου με βάση την ΜΠΕ θα στηριχθούν οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές των συμμετεχόντων από όπου θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου (παραχωρησιούχος).
Μία πρώτη εκτίμηση είναι ότι τα έργα θα μπορέσουν να ξεκινήσουν το 2019 αφού πρώτα η σύμβαση παραχώρησης θα έχει περάσει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.
Το έργο θεωρείται κλειδωμένο καθώς προβλέπεται και στο Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το θέμα της χρηματοδότησης καθώς σημαντικό στοιχείο του διαγωνισμού αποτελεί και η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου. Όπως έγινε και στην περίπτωση του Καστελίου, όσο πιο μικρή (ή ακόμα και μηδενική) είναι αυτή η συμβολή στις προσφορές των σχημάτων πιο μεγάλη βαθμολογία θα πάρουν. Τώρα, αν υπάρξει κάποιο ποσό για το Δημόσιο κατά πάσα πιθανότητα θα εξασφαλιστεί από την ΕΤΕπ.
Εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζει και το θέμα των απαλλοτριώσεων όπου όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο ypodomes.com είναι κυρίως στην πλευρά της Σαλαμίνας σε ένα μήκος 3χλμ. Στην πλευρά του Περάματος σχεδόν εξ`ολοκλήρου, το έργο κινείται σε χώρους Δημόσιου. Για το θέμα αυτό υπάρχει ήδη σχετικός κωδικός στο Υπουργείο Υποδομών, όμως το τελικό ποσό που θα απαιτηθεί θα γίνει πιο συγκεκριμένο με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του έργου.
Να τονίσουμε ότι ακόμα και μετά την έναρξη λειτουργίας της Υποθαλάσσιας Ζεύξης, τα φέρυ θα συνεχίσουν να κινούνται μεταξύ των Πορθμείων Σαλαμίνας-Περάματος όπως έγινε και στην Ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com