Σαλαμίνα 1960: Τελετή ένταξης των Α/Τ “Βέλος” και “Σφενδόνη” και του Π/Φ “Αρέθουσα” στο πολεμικό ναυτικό - Δείτε το βίντεο της εποχής

Σαλαμίνα 18 Φεβρουαρίου 1960. Τελετή ένταξης νέων πολεμικών πλοίων στο Βασιλικό Ναυτικό παρουσία του Βασιλιά Παύλου και του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο Βασιλιάς Παύλος, η Βασίλισσα Φρειδερίκη, ο Διάδοχος Κωνσταντίνος, ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλή, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Γεώργιος Θεμελής και άλλοι επίσημοι παρίστανται στην τελετή ένταξης τριών πολεμικών πλοίων, τα οποία αποτελούν δωρεά των Αμερικανών.

-->

Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Οπιτκοακουστικό Αρχείο ΕΔΩ

Περίληψη

Τα αντιτορπιλικά «Βέλος» και «Σφενδόνη» και το πετρελαιοφόρο «Αρέθουσα», τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, βρίσκονται αγκυροβολημένα στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Ο Βασιλιάς Παύλος, η Βασίλισσα Φρειδερίκη και ο Διάδοχος Κωνσταντίνος αποβιβάζονται από άκατο στο ναύσταθμο προκειμένου να παραστούν στην τελετή ένταξης των τριών πλοίων στη δύναμη του Βασιλικού Ναυτικού. Ο Βασιλιάς Παύλος, συνοδευόμενος από τον Διάδοχο Κωνσταντίνο, επιθεωρεί άγημα ανδρών του Βασιλικού Ναυτικού, το οποίο αποδίδει τιμές. Ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εθνικής Αμύνης Κωνσταντίνος Καραμανλής χαιρετά δια χειραψίας τον Βασιλιά Παύλο. Ιερέας ψάλλει δέηση, την οποία παρακολουθούν ο Βασιλιάς Παύλος, η Βασίλισσα Φρειδερίκη, ο Κ. Καραμανλής, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Γεώργιος Θεμελής, μέλη της ηγεσίας του Βασιλικού Ναυτικού και άλλοι επίσημοι. Ο Γ. Θεμελής εκφωνεί ομιλία. Ο Βασιλιάς Παύλος, ο Διάδοχος Κωνσταντίνος, ο Κ. Καραμανλής και ο Γ. Θεμελής επιβιβάζονται σε ένα από τα πλοία και επιθεωρούν το πλήρωμα.