Η κοπή της Βασιλόπιτας 2018 του Ναυτικού Ομίλου Βουρκαρίου Σαλαμίνας


           
Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιτας του ΝΟΒΣ στο Σαλόνι του F/B  “ΕΛΕΝΑ  Α”  στην Μεγάλη Σκάλα Σαλαμίνας.

-->


Την Βασιλόπιτα ευλόγησε ο Αιδεσιμότατος π. Παναγιώτης Μούλτος και τίμησαν με την παρουσία τους η Δήμαρχος Σαλαμίνος κα Ισιδώρα Νάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής κ. Παναγιώτης Χατζηπέρρος, ο Αντιπρόεδρος του Δημ. Λιμ. Ταμείου Σαλαμίνος κ. Ιωάννης Βενετσάνος, ο Πρόεδρος Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Σαλαμίνος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Λένης, ο Επίτιμος Αρχηγός Λιμανικού Σώματος Ναύαρχος κ. Χρήστος Δελημιχάλης, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα. Σωσώ Σακελλαρίου, από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία ο Αντιπρόεδρος της Πειθαρχικής Επιτροπής, ο Γ. Γ. της Επιτροπής Ανοιχτής Θαλάσσης, και μέλος της Επιτροπής Δραστηριότητας, Πρόεδροι Ναυτικών Ομίλων και Συλλόγων της Σαλαμίνας, ο Πρόεδρος της κοινοπραξίας Ε/Γ – Ο/Γ Σαλαμίνος κ. Παναγιώτης Μαγιάτης, πολλοί φίλοι και τα μέλη του ΝΟΒΣ.




Ο Πρόεδρος του ΝΟΒΣ στην ομιλία του αναφέρθηκε στα γεγονότα και στην δραστηριότητα του ΝΟΒΣ περασμένου χρόνου, που σε λίγες γραμμές ήταν:
Μία κακοήθεια κουκουλοφόρων εχθρών του ναυταθλητισμού, που με αήθεις και ανυπόστατες καταγγελίες για δήθεν χαριστικές παραχωρήσεις στον ΝΟΒΣ, για δήθεν μεγάλη μείωση εσόδων του ΔΛΤΣ από τις παραχωρήσεις αυτές και ότι μέλη του ΔΣ του ΝΟΒΣ δήθεν οικειοποιήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά, προσπάθησαν να στοχοποιήσουν τον ΝΟΒΣ και να μειώσουν την δράση του. Οι συκοφαντίες αυτές βρήκαν πρόσφορο έδαφος και υιοθετηθήκαν ως η πραγματικότητα, χωρίς καν να διερευνηθεί η αλήθεια των καταγγελλομένων, από τον νέο ΔΣ του ΔΛΤΣ. Η ακολουθία μίας σειράς ενεργειών και πράξεων του νέου ΔΣ του ΔΛΤΣ, όχι απόλυτα σύμφωνων νε τους κανόνες της νομοθεσίας και της διοικητικής δεοντολογίας, είχε ως αποτέλεσμα να διασαλευτεί η εμπιστοσύνη των μελών του ΝΟΒΣ προς την Δημόσια Διοίκηση, την Δήμαρχο και το ΔΣ του Ομίλου, να επιφέρει οικονομική ένδεια στο ταμείο του Ομίλου και εξ αυτής, την δυσχέρεια να ικανοποιηθούν οι ανειλημμένες οικονομικές υποχρεώσεις και να συρρικνωθούν οι δραστηριότητες.        
Στις κακοήθειες αυτές αντιπαρέθεσε τα εξής:
1.       Η περιοχή που έχει παραχωρηθεί στον ΝΟΒΣ είναι το 10% των συνολικών θέσεων του λιμανιού. Το ΔΛΤΣ εισπράττει 10.000€ το χρόνο από τον ΝΟΒΣ. Από το υπόλοιπο 90% των θέσεων, διαλαλείται ότι το ΔΛΤΣ εισέπραξε 35.000€.  Συνεπώς, αναλογικά, εισέπραξε το 1/3 αυτών που εισπράττει από τον ΝΟΒΣ. Πως είναι δυνατόν λοιπόν, να μειώθηκαν τα έσοδα του ΔΛΤΣ, ή να ήταν χαριστική η παραχώρηση;
2.      Ο ΝΟΒΣ, όπως και οι λοιποί Ναυτικοί Όμιλοι του νησιού, είναι επιφορτισμένος με την δημιουργία, αναβάθμιση, ανακαίνιση και συντήρηση των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων, όπως και με την προμήθεια, αναβάθμιση και συντήρηση του πανάκριβου ναυταθλητικού υλικού, κάτι που δεν αντιμετωπίζουν οι λοιποί αθλητικοί σύλλογοι. Συγκριτικά οι αθλητικοί σύλλογοι και οι αθλητές τους, απολαμβάνουν δωρεάν αθλητικές εγκαταστάσεις από την πολιτεία (γήπεδα, κλειστά γυμναστήρια, με αξιοπρεπή αποδυτήρια και τουαλέτες, γραφεία), δωρεάν μετακινήσεις με μέσα του Δήμου και έχουν μηδαμινό κόστος όσον αφορά το αθλητικό υλικό. Είναι εμφανές ότι το μειονέκτημα αυτό των ναυταθλητικών έναντι των αθλητικών συλλόγων, αντισταθμίζεται μόνο με ανάλογα έσοδα. Και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με τη βοήθεια της πολιτείας, προκειμένου να υπάρχει ίση μεταχείριση. 
Ανέφερε ότι Δήμος Σαλαμίνος, χάρις στις ενέργειες της κας Δημάρχου και των συνεργατών της, εξασφάλισε και διατέθηκαν 2.200.000€ περίπου, για συντήρηση και ανακαίνιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του νησιού και είναι προς τιμή τους, αφού οι αθλητικές εγκαταστάσεις, για πολλά χρόνια ήταν ασυντήρητες. Δυστυχώς όμως, ούτε 1€ δεν επιδιώχθηκε να εξασφαλιστεί και δεν διατέθηκε για τις Ναυταθλητικές εγκαταστάσεις. Οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις στο νησί, αυτές που έχουν αναδείξει Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιους Πρωταθλητές και Πανελληνιονίκες, έχουν δημιουργηθεί και συντηρούνται από τα ναυταθλητικά σωματεία, αποκλειστικά, με την απουσία της Πολιτείας κεντρικής και τοπικής να είναι εκκωφαντικά έντονη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Μια από τις εξαιρέσεις αυτές είναι και η ενέργεια της κας Δημάρχου να παραχωρηθεί τμήμα του λιμανιού στον ΝΟΒΣ, όπως και στον ΓΝΟΣ, για χρήση ναυταθλητική και για εξυπηρέτηση των μελών των, όπως συμβαίνει και για την πλειονότητα των Ναυτικών Ομίλων της χώρας και του εξωτερικού, ως ανταπόδοση κοινωνική, αλλά και υποχρέωση συνδρομής της πολιτείας στον αθλητισμό. Η συνδρομή των μελών που προέρχεται από τη δωρεάν χρήση του λιμανιού, κάνει βιώσιμη τη λειτουργία του Ομίλου στις τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις που υπάρχουν καθώς:
Το κόστος για συμμετοχή 5 αθλητών σε ένα αγώνα Σαββατοκύριακου στο Φάληρο, μεταφοράς μόνο (F/B – καύσιμα), υπερβαίνει τα 150€, και με πρόσθεση λοιπών των εξόδων συμμετοχής και συντήρησης φθάνει τα 500€.
Ένα σκάφος optimist κοστίζει 4.000€ και χρησιμοποιείται για άθληση μόνο ενός αθλητού.
Αναφέρθηκε για την ηθική καταρράκωση που δέχονται τα μέλη, αφού σύρονται στα εδώλια των Δικαστηρίων ως εγκληματίες, για δήθεν πολεοδομικές παραβάσεις, για τις εγκαταστάσεις που δεν φρόντισε να φτιάξει η Πολιτεία. Αυτό είναι επίσης μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση. 
Μία απόφαση μακροχρόνιας παραχώρησης της προηγούμενης Διοίκησης του ΔΛΤΣ, του χώρου που βρίσκεται ο ΝΟΒΣ και δραστηριοποιείται από το 2008 με διαδοχικές προσωρινές παραχωρήσεις, ακυρώθηκε από τον νέο ΔΣ του ΔΛΤΣ ως αντιδεοντολογική, σύμφωνα βεβαίως με την δεοντολογία των καταγγελλόντων κουκουλοφόρων.     
Παρ’ όλα αυτά, οι μικροί αθλητές του ΝΟΒΣ διακρίθηκαν και πάλι σε Πανελλήνιο Επίπεδο στην Ιστιοπλοΐα, με τον Χρήστο Πετρόπουλο να κατακτά την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα BUG 2017 που έγινε στην Ραφήνα και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου να βρίσκεται στους επίλεκτους για μια θέση στην Εθνική Ομάδα.
Οι μικροί αθλητές του ΝΟΒΣ το 2017 ανέπτυξαν πλούσια αθλητική δράση και όχι μόνο. Συμμετείχαν:
·         σε  5  Πανελληνιά Πρωταθλήματα σε Θεσσαλονίκη, Αίγιο, Ραφήνα, Παλαιά Φώκαια, Μαραθώνα.
·         σε   4    Περιφερειακά Πρωταθλήματα το ένα εκ των οποίων έγινε εδώ στην Σαλαμίνα
·         σε 1 αγώνα πρόκρισης για την Εθνική Ομάδα
·         σε  24  Διασυλλογικούς αγώνες.
·         Ο συνολικός αριθμός συμμετοχών των αθλητών μας σε αγώνες το 2017 ανέρχεται σε 122.
Επίσης Πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις
  • Ένας επιτυχημένος διασυλλογικός αγώνας στον κόλπο της Σαλαμίνας τον Νοέμβριο με 120 συμμετοχές αθλητών.
  • Τον Δεκέμβριο, στην διάρκεια των διακοπών διοργάνωση 5νθήμερου προπονητικού camp με συμμετοχή 60 αθλητών από 6 Ναυτικούς Ομίλους παρέχοντας υψηλού επιπέδου θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση υπό την εποπτεία του τέως Προπονητή της Εθνικής ομάδας της Αγγλίας, αλλά και της Ελλάδος Βαγγέλη Ατζεμιάν.
·         Διοργάνωση σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Ναυτομοντελιστών, δύο αγώνων τηλεκατευθυνόμενων ιστιοφόρων
·         Η Διοργάνωση καθαρισμού ακτών τον Μάιο υπό τον συντονισμό της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος “HELMEPA  ως συνεισφορά στο Περιβάλλον
·         Αύξηση του αριθμού των ναυταθλητικών σκαφών με 2 σκάφη Laser.
Ανέπτυξε τον προγραμματισμό δράσης του ΝΟΒΣ για το 2018 που περιλαμβάνει:
·         Συνδιοργάνωση του Α΄ Περιφερειακού Πρωταθλήματος Optimist Αθηνών 2018 με τον ΣΕΑΝΑΔΠ στην Σαλαμίνα το Σαββατοκύριακο 17, 18 Φεβρουαρίου
·         Αγώνα ιστιοπλοΐας ανοιχτής Θαλάσσης «Κύπελλο Ναυμαχίας Σαλαμίνος 2018» τον Σεπτέμβριο
·         Διασυλλογικό αγώνα τριγώνου «Κύπελλο Σαλαμινομάχων 2018» τον Δεκέμβριο
·         Συμμετοχή αθλητών σε αριθμό διασυλλογικών, περιφερειακών και πανελληνίων αγώνων.
·         Καθαρισμούς ακτών υπό τον συντονισμό της HELMEPA
·         Αγώνες τηλεκατευθυνόμενων ιστιοφόρων σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Ναυτομοντελιστών, «Κύπελλο Σαλαμίνος»
Ευχαρίστησε ιδιαίτερα στο Λύκειο των Ελληνίδων και τις Δυνάμεις Εθελοντών Σαλαμίνας που σε κάθε εκδήλωση ήταν και είναι δίπλα στον ΝΟΒΣ. Τον Πρόεδρο της Κοινοπραξίας Ε/Γ – Ο/Γ Σαλαμίνος κ. Π. Μαγιάτη για την ευγενική παραχώρηση του χώρου της εκδήλωσης. Επίσης στην Βουλευτή Β΄ Πειραιά κα Καρακώστα για την πρωτοβουλία και τις ενέργειές τις να απαλλάσσονται με διάταξη νόμου τα αθλητικά σωματεία από πρόστιμα για αυθαίρετες κατασκευές.
Απευθυνόμενος στην κα Δήμαρχο, παρακάλεσε να εξακολουθήσει να είναι δίπλα στον ΝΟΒΣ έμπρακτα, για να ξεπεραστεί ο σκόπελος, και στο λιμάνι να επανέλθει η νηνεμία, όπως αρμόζει στα λιμάνια.
Η κα Δήμαρχος στον χαιρετισμό της, αφού συνεχάρη τον ΝΟΒΣ για τις δράσεις του, χαρακτήρισε τα αναφερθέντα από τον Πρόεδρο ως χειμαρρώδη και εν πολλοίς ορθά και δίκαια. Τόνισε, ότι η ίδια και η Δημοτική Αρχή στέκονται στο πλευρό των Ναυταθλητικών συλλόγων του νησιού και το αποδεικνύει αυτό η συνεχής παρουσία της ίδιας σε όλες τις εκδηλώσεις και αγωνιστικές διοργανώσεις του Ομίλου, ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να επιλυθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν μετά την αλλαγή ηγεσίας στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και ότι εντέλει ο Δήμος θα προσπαθήσει με ενέργειες και αποφάσεις να αποκαταστήσει την έλλειψη σχεδιασμού από την Πολιτεία και την Περιφέρεια, σε ότι αφορά τις Ναυταθλητικές εγκαταστάσεις. Απένειμε μαζί με τους λοιπούς επισήμους, τα βραβεία στους νεαρούς αθλητές ιστιοπλοΐας και δήλωσε την συμπαράστασή της.
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα έχει μια τεράστια ναυτική παράδοση και ναυταθλητές αποτελούν τους συνεχιστές της παράδοσης αυτής και ως εκ τούτου θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην δρομολόγηση ναυταθλητικών εγκαταστάσεων.
Τιμήθηκαν οι αθλητές του ΝΟΒΣ Χρήστος Πετρόπουλος και Δημήτρης Παπαδημητρίου με το Κύπελλο Αγωνιστικότητας και η Βίκυ Μαμμή με το Κύπελλο Αθλητικής Αλληλεγγύης.
Έγινε η απονομή Διπλωμάτων Ιστιοπλοΐας στους αποφοίτους της Σχολής.
Έγινε η απονομή Αναμνηστικών Διπλωμάτων στα παιδιά που συμμετείχαν στον καθαρισμό ακτών.
Το τυχερό νόμισμα της Βασιλόπιτας κέρδισε ο Γ. Γραμματέας του ΓΝΟΣ κ. Γεώργιος Αθανασίου.



Εκ του  Διοικητικού  Συμβουλίου