Δεκάδες δήμοι θα τοποθετήσουν μηχανισμούς σε θάλασσες και παραλίες για ΑμΕΑ και εμποδιζόμενα άτομα

Ράμπα κολύμβησης ΑΜΕΑ στην παραλία Ρέστη Σαλαμίνας 2012
Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει από τους δήμους για τη δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών για εμποδιζόμενα άτομα και για για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στο νησί μας πρώτη φορά τοποθετήθηκε τέτοιου είδους ράμπα το καλοκαίρι του 2012 επί δημαρχίας Γιάννη Τσαβαρή (Πρωτοποριακή ράμπα κολύμβησης για ΑμΕΑ στην παραλία του Ρέστη). Η τύχη της αυτή τη στιγμή αγνοείται...αν κάποιος γνωρίζει κάτι μπορεί  να μας ενημερώσει.

-->
Η δράση «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2014-2020», που βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο Οικονομίας, απευθύνεται στους δήμους της χώρας και στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΤΑΔ ΑΕ).
Ράμπα κολύμβησης ΑΜΕΑ στην παραλία Ρέστη Σαλαμίνας
Το πρόγραμμα αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση μη μόνιμων συναρμολογούμενων μηχανισμών για την αυτόνομη πρόσβαση (χωρίς τη βοήθεια κάποιου συνοδού ή άλλου ατόμου) εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα.   Συνοδευτικά, θα τοποθετούνται μη μόνιμες βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, διάδρομοι και ράμπες, χώροι σκίασης και προστασίας των λουόμενων, χώροι στάθμευσης για ΑμΕΑ και άλλα.

Στόχοι του προγράμματος είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, η μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο πόλο έλξης τουρισμού ΑμΕΑ και ωφελούμενοι θα είναι ΑμεΑ, εμποδιζόμενα άτομα, έγκυες, υπερήλικες, τραυματίες κ.ά. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το υπουργείο Οικονομίας, έως τις 18 Απριλίου είχαν υποβληθεί 46 προτάσεις από ισάριθμους δήμους, οι οποίες περιλαμβάνουν στην πλειονότητά τους 4 σημεία παρέμβασης - παραλίες. Η αξιολόγηση των προτάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο επόμενο διάστημα. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, κατά το έτος 2006 τα εν δυνάμει έσοδα από τουριστικό προϊόν για ΑμεΑ στην ευρωπαϊκή ήπειρο κυμαίνονταν μεταξύ 83 δισεκατομμυρίων έως 166 δισεκατομμυρίων ευρώ.