Επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΝ στην Κίνα προς αναβάθμιση των διμερών σχέσεων (δείτε φώτο)

Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας από 23 έως 27 Απριλίου 2018, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του ομολόγου του, Αντιναυάρχου Shen Jinlong People’s Liberation Army Navy (PLAN), στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών για το έτος 2018.
-->
Το πρόγραμμα περιελάμβανε συνομιλίες μεταξύ των δύο Αρχηγών στο Πεκίνο και εν συνεχεία μετάβαση στην έδρα του Βόρειου Στόλου (Τσιντάο) για συνομιλίες με τον Αρχηγό Αντιναύαρχο Yujie Li PLAN, καθώς και επίσκεψη στην Ακαδημία των Υποβρυχίων.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη μετάβαση στη Ναυτική Βάση του Ανατολικού Στόλου (Σαγκάη) και με συνομιλίες με το Διοικητή Υποναύαρχο Jianxun Wang PLAN. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Αρχηγός ΓΕΝ είχε την ευκαιρία να επιβεί σε μονάδες και να επισκεφθεί εγκαταστάσεις του Κινεζικού Ναυτικού.




Ο Αρχηγός ΓΕΝ έτυχε θερμής υποδοχής και οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στους τομείς της ακαδημαϊκής και επιχειρησιακής εκπαίδευσης. Παράλληλα, η προώθηση του ρόλου της χώρας μας, και ιδιαίτερα του Πολεμικού Ναυτικού, στην προσπάθεια της στρατηγικής προσέγγισης της Κίνας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.





Η επίσκεψη αποτιμάται ιδιαίτερα θετικά, καθώς συνδράμει στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας και προάγει το ρόλο του Πολεμικού Ναυτικού στην ενάσκηση στρατιωτικής διπλωματίας σε εθνικό και συμμαχικό επίπεδο.
Κατά την παραμονή του στο Πεκίνο, ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε και με τον πρέσβη της Ελλάδας στην Κίνα, Λεωνίδα Ροκανά.