Μια συνέντευξη για το Salamina-Press του ποιητή και ακτιβιστή φιλόζωου της Σαλαμίνας Νίκου Παπαρομπόλη

Νίκος Παπαρομπόλης : «Όλα τα τραγούδια μου είναι βιωματικά και αληθινά!»


Συνέντευξη στο δημοσιογράφο
Τάσο Καραντή


Η ποιητική πλευρά ενός ακτιβιστή φιλόζωου, ή η φιλοζωική πλευρά ενός ποιητή; Όπως και να ’ναι – γιατί και τα δυο μας προέκυψαν μέσα από την κουβέντα μας -  η συνέντευξη αυτή έγινε με αφορμή την παρουσίαση του ποιητικού βιβλίου του Νίκου Παπαραμπόλη «Απόσταγμα ψυχής» (εκδ. «ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ») στο δημαρχείο Αμπελακίων Σαλαμίνας, τον περασμένο Φλεβάρη.

-->
Μια συνέντευξη, που βοηθάει στην καταβύθιση στον κόσμο των ποιημάτων - τραγουδιών του, φτάνοντας, στο μεδούλι τους! Μια κουβέντα, επίσης, για το φιλοζωικό ακτιβισμό και δεν είναι τυχαίο, που με το βιβλίο του αλλά και τον ίδιο το Νίκο Παπαρομπόλη, με γνώρισε μια κτηνίατρος! Η Σαλαμίνια ιατρός ζώων, από τα Αμπελάκια Σαλαμίνας, φίλη, Μαρία Κοκλιώτη, την οποία κι ευχαριστώ, όπως, φυσικά, και το Νίκο Παπαρομπόλη για τη συνέντευξη αυτή για το Salamina – Press!   



  • Να φανταστώ ότι γράφατε ποιήματα από μικρός κι αργήσατε να τα εκδώσετε;


  • «Ναι, κι όχι μόνο, ζωγράφιζα, μάζευα διαλυμένα κομμάτια τα συναρμολουσα και έδινα μορφή και νόημα στο κάθε τι που έφτιαχνα. Γύρω στην ηλικία των 12 και μπαίνοντας στο γυμνάσιο άρχισα να καταλαβαίνω περισσότερα .»


  • Ποιες είναι οι ποιητικές σας καταβολές κι οι αγαπημένοι σας ποιητές;


  • «Μεγάλο κομμάτι καταλαμβάνει η λαϊκή μας παράδοση, που νομίζω ότι είναι τόσο πλούσια! Ο Όμηρος, που με καθήλωσε από την πρώτη στιγμή που τον διάβασα και θα περάσω στους ογκόλιθους της ποίησης Σεφέρης,  Ελύτης, Καζαντζάκης, που ο κάθε Έλληνας πρέπει να ευγνωμονεί για το τι παρέδωσαν στα χέρια των νεότερων, και δεν σταματώ, γιατί δεν θέλω να αφήσω έξω Καββαδία, Γκάτσο και τόσοι πολλοί άλλοι, γιατί η Ελλάδα πάντα θα παράγει πολιτισμό και δημιουργία!».


  • Τα ποιήματά σας – έχοντας ομοιοκαταληξία – είναι και στίχοι (εξάλλου τα τιτλοφορείτε τραγούδια), και μαθαίνω ότι κάποια απ’ αυτά θα μελοποιηθούν και θα κυκλοφορήσουν σε cd. Μιλήστε μας γι’ αυτήν την προέκταση του βιβλίου σας.


  • «Όντως, όλα έχουν ομοιοκαταληξία, τα έχω γράψει σε όλους τους τύπους της, αλλά σε διαφορετικό τρόπο σύνδεσης να μην επαναλαμβάνομαι, τουλάχιστον να το περιορίσω. Ναι, έχω δώσει κάποια τραγούδια μου σε καλλιτέχνες που κοιτάμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, ακόμα δεν μπορώ να αναφερθώ σε κάτι συγκεκριμένο, αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα ακούσω κάτι θετικό.»




  • Το βιβλίο σας έχει τον τίτλο «Απόσταγμα ψυχής». Πως καταλήξατε σ’ αυτόν;


  • «Η ονομασία του βιβλίου μου «Απόσταγμα Ψυχής» είναι ακριβώς αυτό που αναφέρω. Ύστερα από μια πορεία 28 χρόνων μόνος, γυρνώντας και μαθαίνοντας την ζωή σε Ελλάδα και εξωτερικό κατάφερα να συλλέξω ότι εμπειρία μπορούσα και να την κάνω τραγούδι, δίνοντάς του την δική μου πινελιά, όλα τα τραγούδια μου είναι βιωματικά και αληθινά, έτσι μάζεψα το μεδούλι τους και το κατέθεσα επάνω στο χαρτί. Το κάθε ένα έχει την δική του δυναμική και ευαισθησία που του αρμόζει οπως κατέγραψε την  συγκεκριμένη στιγμή η ψυχή μου.».




  • Η συνεργασία με τον ποιητή Γιώργο Χρονά, αφού το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ» πως προέκυψε;


  • «Η συνεργασία μου με τον Κύριο Γιώργο Χρονά ήταν μέσω ενός κοινού μας φίλου, του Κώστα Μάγνητα, ένα ανήσυχο και πολύπλευρο μυαλό, που με βοήθησε και στη σύνταξη του βιβλίου μου. Ένας πραγματικός φίλος, από την 3η του δημοτικού, που διαρκεί  η επικοινωνία μέσα στα χρόνια χωρίς να φθαρεί. Θα ήθελα να αναφερθώ και να σας πω ότι η βοήθεια του Κυρίου Χρονά ήταν καθοριστική για εμένα, γιατί μου την έδωσε απλόχερα, να με συμβουλέψει σε ότι χρειαστώ και να με καθοδηγήσει. Κάθε μέρα μαθαίνεις κάτι πολύ σημαντικό από αυτήν  πολιτισμική φιγούρα που χωράει παντού, γιατί το ήθος του και το πνεύμα του πραγματικά ξεχωρίζουν. Έχω αναφέρει ξανά ότι «είναι ένα πολυεργαλείο της κουλτούρας και της διανόησης»!».


  • Σε ποιους απευθύνεται σήμερα ένα ποιητικό βιβλίο; Ο Μίλτος Σαχτούρης, έλεγε ότι 3000 είναι αυτοί που ενδιαφέρονται πραγματικά για την ποίηση.


«Τώρα, στη σημερινή εποχή, η ποίηση αγγίζει όσους πραγματικά το θέλουν, ο καταναλωτισμός μπλοκάρει το μυαλό να πάει παραπέρα. Νομίζω, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ότι η ποίηση κρύβεται πίσω από μία λέξη. Καθημερινές, απλές, καθοριστικές, γεμάτες ένταση, αγάπη, προσπάθεια, λύπη, αγωνία, χαρά, πόνο, επιμονή, απώλεια. Μέσα στην ζωή όλοι γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς κόπο, τουλάχιστον έτσι θα μπορούμε να πούμε ότι καταφέραμε έστω προσπαθήσαμε και ότι ο καιρός μας φέρει, παρά να μας δοθούν  όλα έτοιμα, αυτόματα χάνεται η αξία της προσπάθειας .Τώρα το τι θα εισπράξουμε, εξαρτάται από το τι θα δώσουμε, είμαι κάθετος στην φιλοσοφία αυτή και προσπαθώ να μην ξεφεύγω.».



  • Να ολοκληρώσουμε διαφορετικά την κουβέντα μας. Διαβάζω στο βιογραφικό σας, ότι, από το 1992, εργάζεστε ως εθελοντής για τα αδέσποτα ζώα! Πως προέκυψε η αγάπη, αλλά κι φιλοζωική σας δράση;


  • «Ο εθελοντισμός μπήκε τυχαία στην ζωή μου, στην Αγγλία, από ένα ελληνικό γλέντι σε δημοτικό, σε μια πολύ φτωχή γειτονιά. Άρχισα με παιδιά με ειδικές ανάγκες και προχώρησα στην 4η ηλικία αλλά κατέληξα με τα ζώα,  από το 2009 περίπου. Βασικά ασχολούμαι περισσότερο με τα αδέσποτα. Εάν θέλετε να γελάσει η ψυχή σας δώστε χαρά σε ένα τετράποδο φίλο μας, αγάπη, στοργή, και ένα σπιτικό και θα δείτε ότι δεν θα το μετανιώσετε ποτέ! Είμαι στην υπηρεσία των μοναδικών φίλων του ανθρώπου και κάνω ότι μπορώ μεμονωμένα ή με διάφορες φιλοζωικές. Στο συγκεκριμένο σημείο θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την ψυχή μου την κυρία Βικη Στρατηγού, με τη βοήθειά της καταφέραμε να σώσουμε μια αγέλη από κακοποιημένα, πολύ άρρωστα καί φοβικά σκυλάκια στο Μπλε Λιμάνι της Σαλαμίνας . Από τη συγκομιδή των δρόμων υιοθέτησα 2 πανέμορφες κούκλες, που μου έδωσαν ότι είχαν κρυμμένο μέσα στις ψυχουλες τους. Τώρα έχω 3 και αν μπορούσα θα είχα περισσότερες. θέλω να πω κάτι τελευταίο, ότι οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν, ο Θεός έκανε δώρο στο άνθρωπο τον σκύλο, για να έχει κάποιον που να τον αγαπάει περισσότερο από τον εαυτό του, να ομορφαίνει την ζωή του όταν μιζεριάζει, και που μένει, οικοιωθελώς, πάντοτε πιστός, έως ότου φύγει για τον παράδεισο γιατί όλα τα σκυλιά είναι επίγειοι άγγελοι!!!



Ο Γιώργος Χρονάς για το Νίκο Παπαρομπόλη και το βιβλίο του


Ζήτησα, από το φίλο, ποιητή κι εκδότη, Γιώργο Χρονά να μια δήλωση για το Νίκο Παπαραμπόλη και το βιβλίο του «Απόσταγμα Ψυχής». Λιτός, περιεκτικός κι ουσιαστικός,όπως πάντα μου είπε : «Τα λόγια στα τραγούδια του Παπαρομπόλη είναι γεμάτα αλήθειες και σπαράγματα ψυχής!».