ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΟΣΤΡΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΨΙΛΗΣ ΑΜΜΟΥ

Το τελευταίο 3ήμερο, είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορες βαρύγδουπες ανακοινώσεις δημοτικών συνδυασμών οι οποίες προξένησαν αναίτιο θόρυβο και δημιούργησαν εύλογο εκνευρισμό κι ανησυχία στους δημότες μας αφού είτε άμεσα είτε έμμεσα ισχυρίζονταν ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ήταν εκείνο που στη συνεδρίαση του 28.03.2018, ανατρέποντας την προτέρα απόφασή του, ενέκρινε ερήμην ημών την περιβαλλοντική μελέτη που αφορά την ίδρυση πλωτής μονάδας οστρακοκαλλιέργειας στην Ψιλή Άμμο.

Χωρίς να γνωρίζουν προφανώς τι είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) που αναφέρεται στo σχετ. 41 της υπ΄αρ. Πρωτ.: 30901/ οοικ.1905 ΑΕΠΟ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το εξέλαβαν ως Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κι άρχισαν να εξαπολύουν αδίκως μύδρους εναντίον φορέων και προσώπων που μας συμπαραστάθηκαν.
Ήταν μία πράξη απερίσκεπτη κι επιπόλαιη η οποία δεν μας περιποιεί τιμή.
Το ΠΕΣΠΑ είναι ένα Όργανο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που συγκροτείται με βάση το άρθρο 13 παρ. 2 του Ν.4014/2011 και αντικείμενο του είναι η παροχή γνώμης σε περίπτωση παράλειψης ή έκδοσης αντικρουόμενων γνωμοδοτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή επί οποιουδήποτε άλλου ζητήματος σχετικού με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις έργων και δραστηριοτήτων της υποκατηγορίας Α2 που ανακύπτει μετά το πέρας των διαδικασιών γνωμοδοτήσεων και δημόσιας διαβούλευσης.
Η Δήμαρχος, μπροστά σε αυτή την καταιγιστική παραπληροφόρηση των δημοτών και προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος υπεύθυνα και σωστά, συγκάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο την επομένη 30/4/2018 όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα κι ελήφθη ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση ο Δήμος να ασκήσει την ούτως ή άλλως αυτονόητη προσφυγή στον αρμόδιο Υπουργό και να παρευρεθούμε όλοι μαζί στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδριάζει αύριο Πέμπτη 3 Μαϊου στις 15:30, όπου θα ζητήσουμε να ασκήσει επικουρικά και η Περιφέρεια αυτοτελή προσφυγή, ως κυρίαρχο γνωμοδοτικό Όργανο.
Είναι γεγονός ότι για την ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) της Αποκεντρωμένης που αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο του ΥΠΕΝ στις 20/4/2018 με Κ.Α.Δ.Α. 62708 ούτε ο Δήμος ούτε η Περιφέρεια είχε κάποια ενημέρωση.
Επί  της ουσίας τώρα, επειδή η θετική γνωμοδότηση του ΠΕΣΠΑ υπέρ της περιβαλλοντικής αδειοδότησης βάσει της οποίας εκδόθηκε η ΑΕΠΟ είναι αυθαίρετη και δεν συνάδει με τις ισχύουσες διατάξεις και τα προβλεπόμενα στο « Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες», είμαι πεπεισμένη ότι η έκβαση της προσφυγής θα είναι θετική υπέρ του Δήμου, όπως θετική ήταν και για το Πυργιακόνι το 2015.
Η Σαλαμίνα είναι κορεσμένη από υδατοκαλλιεργητικές δραστηριότητες και η θέση της Δημοτικής Αρχής για μη επέκταση και μη ίδρυση νέων μονάδων είναι πάγια και αδιαπραγμάτευτη.

Όλοι μαζί αύριο στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εν τη ενώσει η ισχύς.

Σαλαμίνα  2/5/2018
Ισιδώρα Νάννου

Δήμαρχος Σαλαμίνας