Ιωάννης Πολέμης : Η Ελληνική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων

Γράφει ο δημοσιογράφος
Τάσος Καραντής


 Το 1978 συντάχθηκε η «ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ" (Βλ. https://www.sansimera.gr/worldays/58). Η διακήρυξη αυτή, ισχύει, ως τις μέρες μας, σε παγκόσμιο επίπεδο, ως ένα είδος «φιλοζωικής πυξίδας».
-->


Στην Ελλάδα όμως έχουμε τη δική μας «διακήρυξη» για τα δικαιώματα των ζώων, που γράφτηκε πριν 114 χρόνια από σήμερα (2018) και 76 χρόνια πριν τη «Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978).
Σαν σήμερα (28-5-1924) έφυγε από τη ζωή ο ποιητής της τη «γενιάς του 1880» κι από τους υπερμάχους της δημοτικισμού, Ιωάννης Πολέμης(1862-1924)*. Ήταν, όμως, κι  ο πρώτος Έλληνας φιλόζωος ποιητής, όπου με το ποίημα του «Τα ζώα» (περιέχεται στο βιβλίο «Iωάννης Πολέμης, Πρώτα βήματα», Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Bιβλίων, 1904) έγραψε – σε ποιητική μορφή – την (θα την χαρακτήριζα) «Ελληνική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων».
Ανήκω στη γενιά που διδάχτηκε τα «Ζώα» του Ι. Πολέμη στο σχολείο, στη Β’ Δημοτικού, αν κι ο υποφαινόμενος είχε την καλή τύχη να μεγαλώσει σ’ ένα φιλοζωικό σπίτι, όπου η νοοτροπία δεν ήταν «έχουμε ζώα», αλλά «ζούμε με τα ζώα» - σεβόμενοι τη φύση τους και τα δικαιώματά τους – μέσα σε μια σχέση έμπρακτης αγαπητικής σχέσης.


Ας δούμε, όμως, τη «διακήρυξη» του πρωτοπόρου (για τα ελληνικά δεδομένα) ποιητή Ιωάννη Πολέμη :


Η Ελληνική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων


Ποτέ δε θα πειράξω
τα ζώα τα καημένα,
μην τάχα σαν εμένα
κι εκείνα δεν πονούν;

Θα τα χαϊδεύω πάντα,
προστάτης τους θα γίνω.
Ποτέ δε θα τ' αφήνω
στους δρόμους να πεινούν.

Ακόμα κι όταν βλέπω
πως τα παιδεύουν άλλοι,
εγώ θα τρέχω πάλι
με θάρρος σταθερό,

θα προσπαθώ με χάδια
τον πόνο τους να γιάνω
κι ό,τι μπορώ θα κάνω
να τα παρηγορώ.
Μέσα σε τέσσερις στροφές εμπεριέχονται, συμπυκνωμένα, όλα όσα νιώθουμε οι φιλόζωοι για τους συντρόφους μας τα ζώα, γραμμένα στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Έλληνα φιλόζωο ποιητή Ιωάννη Πολέμη.




*Βλ. περισσότερα για τον Ιωάννη Πολέμη :






** Η εικόνα του εξωφύλλου αυτής της ανάρτησής μου, προέρχεται από το «Αναγνωστικό» μου της Β’ Δημοτικού (1975).