ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤ.Ο.Σ: "Ο Επιθεωρητής έρχεται" του Τζον Πρίσλεϊ σε σκηνοθεσία Μιχάλη Καλιότσου

επιμέλεια φωτογραφίας: Βλάσσης Χρυσόπουλος
1,2,3 Ιουνίου 2018  ώρα 20:30 μ.μ 
 Θέατρο-αίθουσα Δ.Μπόγρης  Δημαρχείο
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
* Η παράσταση θα επαναληφθεί στην Αθήνα και σε φεστιβάλ.
Υπόθεση έργου:


Ένας αστυνομικός επιθεωρητής καλείται, σε μια κλειστή κοινωνία του 1912, να διαλευκάνει ένα έγκλημα και να στηλιτεύσει την ανευθυνότητα των ανθρώπων που δεν νοιάζονται για τους άλλους.

Λίγα λόγια για το έργο:
-->


Η μεγαλοαστική οικογένεια του Άρθουρ Μπέρλινγκ, γιορτάζει τους αρραβώνες της κόρης της με τον εξίσου πλούσιο νέο Τζέραλντ Κρόφτ. Η εορταστική ατμόσφαιρα χαλάει από μια ξαφνική, δυσάρεστη είδηση: πρόκειται για την αυτοκτονία της νεαρής κοπέλας  Εύας Σμιθ που εργάστηκε κάποτε στην εταιρία των Μπέρλινγκ. Ο Eπιθεωρητής Γκοούλ, ένα πρόσωπο μυστηριακό, που έρχεται από το μέλλον και ελέγχει τις συνειδήσεις της αστικής τάξης έρχεται για να αναγγείλει την είδηση. Ύστερα από ανάκριση, αποκαλύπτεται ότι όλα τα μέλη της οικογένειας, ακόμα κι ο υποψήφιος γαμπρός, έχουν συμβάλλει καθοριστικά στο να οδηγηθεί το κορίτσι στην αυτοκτονία. Ο καθένας αντιδρά με το δικό του τρόπο, όμως στο τέλος οι απολογίες τους περνούν στην εξομολόγηση. Τα μέλη της οικογένειας πέφτουν θύματα της ακόρεστης αλαζονείας τους, της έλλειψης ηθικής, ανθρωπιάς και μέτρου. Ο συντηρητισμός και η φαινομενικά αυστηρή ηθική που αρχικά χαρακτηρίζει την οικογένεια, αποδεικνύεται πέρα για πέρα ψεύτικη. Μολονότι  ποινικές ευθύνες ή διώξεις δεν προκύπτουν κατά την έρευνα, οι ηθικές κυρώσεις είναι μεγάλες.
Το έργο είναι ένα ισχυρό κατηγορώ απέναντι στην ανευθυνότητα του ανθρώπου προς στον συνανθρωπο του .Παρόλο που διαθέτει όλη την συγκλονιστική ένταση ενός αστυνομικού θρίλερ, καταβάθος είναι ένα κοινωνικό και φιλοσοφικό έργο, το οποίο δίνει μια διαχρονική απάντηση στο ζήτημα της συλλογικότητας και της ατομικής ευθύνης σ’ έναν κόσμο που υποφέρει από τα δεινά μιας παγκόσμιας και ολέθριας σύρραξης.
 Ο συγγραφέας, τοποθετεί το έργο του στο 1912 στην ακμή του βρετανικού ιμπεριαλισμού, δυο χρόνια πριν την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθιστώντας την προφητεία του αληθινή. Δυο μεγάλοι πόλεμοι θα ακολουθήσουν. Από το μέλλον, έρχεται και ο κεντρικός ήρωας του έργου, ο Επιθεωρητής, που οι μελετητές δεν διστάζουν να τον αποκαλέσουν «άγγελο από το μέλλον», αφού ο ερχομός του, η παρουσία του και η αποχώρησή του ακολουθούν την κυκλική ροή του χρόνου.

  

Ταυτότητα παράστασης:

Συγγραφέας : Τζόν Πρίσλευ
Μετάφραση έργου: Ομάδα ΘΕΑΤ.Ο.Σ
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Καλιότσος
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Κοντοπούλου
Μουσική επεξεργασία/χειρισμός ήχου και φωτισμού: Παύλος Λάππας
Κοστούμια: Ομάδα ΘΕΑΤ.Ο.Σ
Αφίσα: Βλάσσης Χρυσόπουλος
Φωτογραφίες/τρέιλερ: Πάνος Παπασωτηρίου
Ενίσχυση σκηνικού: Τηλέμαχος Σκοτιδάκης
Παίζουν:
Γιώργος Παπαδόπουλος
Βάσω Παπασταθοπούλου
Χριστίνα Σγούρδα
Μιχάλης Καλιότσος
Γιώργος Παγώνης
Νίκος Αγαπίου
Αθηνά Κοντοπούλου




Βιογραφικό Σκηνοθέτη

Ο Μιχάλης Καλιότσος είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής Κ.Καζάκου και του Arts n social sciences του Glosgow university της Σκωτίας. Εχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής και σωματικού θεάτρου με τον Γ.Χατζάκη,J.Huben,Γ.Μαυραγάνη Σοφία Βγενοπούλου Ιωάννα Ρεμεδιάκη και την Ακαδημία AALTO της Φιλανδίας.Ως ηθοποιός έχει παίξει με διάφορες ομάδες,το Εθνικού θεάτρο,το Δημοτικό θέατρο Πειραιά κ.α. Τον περασμένο χειμώνα έπαιξε δίπλα στην Σοφία Φιλιππίδου στο έργο του Ουίλλιαμ Φώκνερ Καθώς ψυχορραγώ.Εχει σκηνοθετήσει και παίξει στις παράστασεις: Η Γουίννυ ξυπνάει βασισμένο στις Ευτυχισμενες μέρες του Μπέκετ,Βαρετή ομιλία Αντον Τσέχοφ, Υπερβολική δόση ευτυχίας (performance).Παράλληλα είναι ιδρυτής της ομάδας ΘΕΑΤ.Ο.Σ και έχει σκηνοθετήσει τα έργα: Τρεις ψηλές γυναίκες του Αλμπυ,Χρωματιστές γυναίκες του Ζιώγα,Ράφτης κυριών του Φευντώ,Ο κατα φαντασίαν ασθενης του Μολιέρου,Εκείνος και Εκείνος και Ω τι κόσμος Μπαμπά του Μουρσελά ,Το κοκτέιλ των Αλπεων του Ρομπέρ Τομά και Κολόμπ του Ζάν Ανουίγ. Στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με τον Β.Ραίση, Κυριάκο Κατζουράκη, Μπουγιάρ Αλιμάνι, Αγγ. Κοβότσο, Δ.Αθανίτη. Φέτος θα πρωταγωνιστήσει στην ταινία της δανέζας σκηνοθέτριας Ιben Ravn που θα έχει τον τίτλο Triumpfs.

Λίγα λόγια για την ομάδα ΘΕΑΤ.Ο.Σ

Η ομάδα ΘΕΑΤ.Ο.Σ ξεκίνησε απο το 2007 παρουσιάζοντας πολλά έργα μέχρι τώρα ενώ έχει αποσπάσει διάφορα βραβεία σε θεατρικά φεστιβάλ εντός και εκτός αττικής.Η ομάδα παρουσιάζει ένα έργο τον χρόνο ξεκινόντας την ερευνα και τις πρόβες απο την αρχή της κάθε χρονιάς.Μότο της ομάδα είναι να μπορεί να προσελκύει όλο και περισσότερα άτομα στο θέατρο και κυρίως τα νέα παιδιά.Παρουσιάζει έργα απο την παγκόσμια δραματουργία επιθυμώντας να επικοινωνίσει με  τους ανθρώπους της Σαλαμίνας μέσα απο έργα κλασσικά και σύγχρονα που δύσκολα πολλοί απο αυτούς λόγω διάφορων συνθηκών θα πήγαιναν στο θέατρο. Παράλληλα ο ιδρυτής της ομάδας παραδίδει κάθε χρόνο μαθήματα υποκριτικής για αρχάριους με διάφορες θεαματικές ενότητες ενώ ταυτόχρονα συντονίζει και το τμήμα ΄΄θέατρο και παιδί ΄΄ για παιδιά ηληκίας απο 4.50 έως 8 ετών στην Κοινότητα Σεληνίων Σαλαμίνας.