Συνάντηση μελών του ΠΕΡΙΒΟΣ με την Δήμαρχο Σαλαμίνας

Μέσα στον Απρίλιο μέλη του Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας συναντήθηκαν με την Δήμαρχο κ. Ισιδώρα Νάννου και τον υπεύθυνο καθαριότητας του Δήμου Σαλαμίνας κ.Βαφειαδάκη με  κύριο θέμα την ανακύκλωση. Τους  μεταφέραμε τα ερωτήματα των πολιτών σχετικά με το γιατί δεν γίνεται ανακύκλωση στο νησί , γιατί δεν λειτουργούν οι μπλε κάδοι, γιατί δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο σημείο ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών, γιατί τα κλαδιά και η φυτική βιομάζα δεν μπαίνει σε διαδικασία κομποστοποίησης.

-->



         Οι απαντήσεις που πήραμε είναι ότι το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη χώρων όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα υλικά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Επομένως για το Δήμο είναι πρωτεύον θέμα η δημιουργία «πράσινων σημείων». Προωθείται σχέδιο για τη μεταφορά του αμαξοστασίου σε νέα θέση και τη χρήση του χώρου αυτού ως πράσινο σημείο. Επίσης σύμφωνα με την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για την αξιοποίηση των παλιών λατομείων ,δρομολογείται η δημιουργία ενός μεγάλου «πράσινου σημείου» στη θέση Μπιζάνι σε λίγους μήνες. Εκεί ευελπιστούν ότι θα γίνεται η συγκέντρωση και επεξεργασία των κλαδιών και η αξιοποίησή τους ,εφόσον η συνεργασία με ιδιώτη που είχε ενδιαφερθεί απορρίφθηκε δύο φορές από την Ελεγκτική Επιτροπή .


     Για το θέμα των μπλε κάδων μας απάντησαν ότι αναμένουν την αγορά νέων πράσινων κάδων, γιατί αυτή την στιγμή οι μπλε κάδοι χρησιμοποιούνται για τα κοινά σκουπίδια. Αναμένεται λοιπόν η επαναλειτουργία των κάδων ανακύκλωσης και η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών σταδιακά και ανά περιοχή. Ακόμη έγινε δεκτή η πρόταση για την συλλογή όλων των άχρηστων χαρτιών του Δήμου σε ειδικό κάδο και η ανακύκλωσή τους σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό Όμιλο. Επίσης η Δήμαρχος εμφανίστηκε θετική ως προς την τοποθέτηση ολοκληρωμένου κέντρου ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε κεντρικό σημείο με εύκολη πρόσβαση για τους πολίτες , όπως επανειλημμένα έχει προτείνει ο ΠΕΡΙΒ.Ο.Σ.


    Στη συνέχεια εκφράστηκαν από τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Ομίλου τα παράπονά μας για την καταστροφή των φυτών που φυτέψαμε στην περσινή δενδροφύτευση στο γήπεδο του Αίαντα αφού αφέθηκαν απότιστα από την πλήρη αδιαφορία των υπευθύνων, οι οποίοι μας είχαν διαβεβαιώσει ότι θα τα πότιζαν την περίοδο του καλοκαιριού. Ζητήσαμε και πήραμε τη δέσμευση για την αποκατάσταση των φυτών από το Δήμο.


   Επιπρόσθετα τονίσαμε την ανάγκη έγκαιρου καθαρισμού από τα ξερά χόρτα  των πρανών των δρόμων που διέρχονται από δασικές εκτάσεις ,γιατί πέρσι αυτό έγινε από  τέλη Αυγούστου έως τέλη Οκτωβρίου γεγονός που δεν προσφέρει καθόλου στην αντιπυρική προστασία. Πήραμε τη διαβεβαίωση ότι μόλις εγκριθεί ο προϋπολογισμός θα γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες όπως η σύγκλιση Δημοτικού συμβουλίου ώστε να πραγματοποιηθεί έγκαιρα φέτος ο καθαρισμός.


 Τέλος ο Δήμος δεσμεύτηκε να μας παρέχει το απαραίτητο υλικό σε μελλοντικό καθαρισμό δάσους ή ακτών που θα διοργανωθεί από τον Περιβαλλοντικό Όμιλο Σαλαμίνας.