Στους ασυνεπείς δήμους ο Δήμος Σαλαμίνας για τις οικιστικές πυκνώσεις

Μέχρι τον Αύγουστο αναμένεται να έχει κατατεθεί και ολοκληρωθεί η διαβούλευση του νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις οικιστικές πυκνώσεις.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, την περασμένη βδομάδα επρόκειτο να εκδικαστεί ο νόμος Τσιρώνη, ο οποίος είχε κριθεί αντισυνταγματικός, ωστόσο το ΥΠΕΝ ζήτησε αναβολή η οποία και έγινε δεκτή. Έτσι, μέχρι τον Σεπτέμβριο που ορίστηκε η νέα δικάσιμος, θα πρέπει είναι έτοιμος ο νέος νόμος που θα ξεκαθαρίζει τα γκρίζα σημεία στα δασικά αυθαίρετα.
-->
Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση των οικιστικών πυκνώσεων, ποιες ιδιοκτησίες δεν πληρούν τα κριτήρια και θα κατεδαφίζονται άμεσα, ποια κτίσματα θα αποκλειστούν από τη διαδικασία ρυθμίσεων (αιγιαλούς, δάση) αλλά και ποια είναι τα ακριβή χαρακτηριστικά πυκνώσεων.
Αυτή τη στιγμή, η 15μελής ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε τον Δεκέμβριο συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα προσπαθώντας να λύσει όλα τα προβλήματα που εντόπισε το ΣτΕ. Στις αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι να αξιολογεί ποιες είναι πράγματι οικιστικές πυκνώσεις και να εφαρμόζει τη δασική νομοθεσία σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές άμεσα.
Πρόβλημα από την ασυνέπεια των ΟΤΑ
Την ίδια ώρα, πάντως, αγκάθι παραμένει η ασυνέπεια των ΟΤΑ, όπου ενώ η προθεσμία εκπνέει σε μόλις 3 ημέρες και συγκεκριμένα την Τρίτη 15 Μαΐου, δεν έχουν κατατεθεί τα όρια οικισμού και οι οικιστικές πυκνώσεις σε περισσότερους από 100 δήμους. Σύμφωνα μάλιστα με τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, η ημερομηνία είναι καθορισμένη νομοθετικά και δεν τροποποιείται με υπουργική απόφαση.
Αν τελικά πράγματι το ΥΠΕΝ δεν καταφέρει να βρει τη χρυσή τομή δεδομένου ότι οι ΟΤΑ είναι εκπρόθεσμοι, αφενός θα προκύψουν προβλήματα με τους πολίτες που θα χρειαστεί τελικά να καταθέσουν αντιρρήσεις για να μη βρεθούν οι ιδιοκτησίες τους στον αέρα και αφετέρου η νομοθετική ρύθμιση χωρίς τα οικιστικά περιγράμματα θα είναι ημιτελής.
Σε κάθε περίπτωση υψηλόβαθμες πηγές από το υπουργείο επισημαίνουν στον «Ε.Τ.» πως μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν λυθεί τα όποια προβλήματα και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ομαλά.
Υπενθυμίζεται ότι, με το νόμο Τσιρώνη, ως οικιστική πύκνωση ορίζονται τα 50 κτίρια σε έκταση έως 25 στρέμματα και δημιουργήθηκε προκείμενου να δοθεί μια «έκτακτη λύση» στο ζήτημα της θεώρησης δασικών χαρτών σε περιοχές που καλύπτονται από τη δασική νομοθεσία και έχουν αυθαίρετους οικισμούς.
147 δήμοι δεν έχουν καταθέσει τα όρια οικισμού
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, 147 δήμοι δεν έχουν καταθέσει τα όρια οικισμού και τις οικιστικές πυκνώσεις, ωστόσο υπάρχουν μερικοί ΟΤΑ, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας, οι οποίοι τα έστειλαν μια ανάσα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας.
Οπως έχει κάνει γνωστό το ΥΠΕΝ, τα εγκεκριμένα και άλλα σχέδια πόλης του δήμου οριοθετούνται από την Υπηρεσία Δόμησής του, ενώ από τις τεχνικές υπηρεσίες του οριοθετούνται οι οικιστικές πυκνώσεις. Από αυτούς τους 146, λοιπόν, οι 22 βρίσκονται στην Αττική.
Πρόκειται για τους Δήμους Αθηναίων, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Βύρωνος, Ζωγράφου, Καισαριανής, Μεταμορφώσεως, Νέας Ιωνίας, Παλλήνης, Παπάγου – Χολαργού, Περιστερίου, Σαρωνικού, Φιλοθέης – Ψυχικού, Φυλής, Χαλανδρίου, Αγίου Δημητρίου, Σαλαμίνας, Μοσχάτου – Ταύρου, Νέας Σμύρνης, Σπετσών, Κυθήρων και Αγκιστρίου.