Επιστολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για οστρακοκαλλιέργεια στην Ψιλή Άμμο

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι με την υπ’ αρ. 30901/οικ1905/17-4-2018 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής εγκρίθηκε η αδειοδότηση πλωτής μονάδας οστρακοκαλλιέργειας στη θαλάσσια περιοχή Ψιλής Άμμου Σαλαμίνας, παρά την αρνητική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Σαλαμίνας και άλλων φορέων για το θέμα .


-->


O Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας θα ήθελε να εκφράσει τις αντιρρήσεις και ανησυχίες του σχετικά με αυτό το θέμα.
Η παρουσία μιας τέτοιας μονάδας στη Σαλαμίνα δημιουργεί κοινωνικά και όχι μόνο προβλήματα, αφού το νησί μας αποτελεί χώρο αναψυχής τόσο για τους ντόπιους , όσο και για πολύ μεγάλο μέρος των κατοίκων των αστικών περιοχών της πρωτεύουσας, μιας και είναι ο πλησιέστερος χώρος για τα θερινά τους μπάνια. Η παρουσία των εγκαταστάσεων θα στερήσει από μεγάλο μέρος πληθυσμού τη δυνατότητα αυτή υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους, απώλεια που δύσκολα προσμετράται σε όποια μελέτη.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι η αδειοδότηση των υδατοκαλλιεργειών στη Σαλαμίνα, δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί μεμονωμένα, αλλά σε σχέση με την συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση του χερσαίου και υδάτινου οικοσυστήματός της,
υποβαθμίζοντας σταδιακά και συνεχώς την ποιότητα τη ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το συνταγματικό τους δικαίωμα. Κανένα άλλο νησί δεν έχει τόσο έντονη υποβάθμιση των ακτών της:
Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη
Παροπλισμένα πλοία
Ναύσταθμος
Μονάδα φυσικού αερίου Ρεβυθούσας
Κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυτάλλεια
Αυθαίρετη δόμηση
Επιπτώσεις από την συνεχή διέλευση και αγκυροβόληση πλοίων όπως το πρόσφατο παράδειγμα με τη βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ και την εκτεταμένη ρύπανση που προκάλεσε
Υπάρχουσες μονάδες υδατοκαλλιέργειας.
Η εγκατάσταση λοιπόν και άλλων μονάδων πλήττει το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον της περιοχής.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε την ακύρωση της έγκρισης αδειοδότησης και ελπίζουμε ότι θα συμβάλλετε στο σταμάτημα της συνεχούς υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην περιοχή μας.


                 Η Γραμματέας                                                                                       Ο Πρόεδρος
              Λεμπέση Σαραντία                                                                                 Ακύλας Μάρκος