Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018

Die Zeit: "Η Ασία βρίσκεται ξανά στην περιοχή της Σαλαμίνας και θέλει να κατακτήσει την Ευρώπη... αυτήν τη φορά όμως ειρηνικά"

Τις μεγάλες φιλοδοξίες της Κίνας για εξάπλωση της δραστηριότητας και της επιρροής της στην Ευρώπη μέσω του λιμανιού του Πειραιά υπογραμμίζει ρεπορτάζ της «Die Zeit» στην Ελλάδα. 

«Ο Πειραιάς αναπτύσσεται διαρκώς και πρόκειται να αλλάξει τη διακίνηση εμπορευμάτων στην Ευρώπη» σημειώνει ο απεσταλμένος της εβδομαδιαίας εφημερίδας. Ο ίδιος επισκέφθηκε το λιμάνι του Πειραιά, όπου συνάντησε τον εκπρόσωπο του ΟΛΠ Νεκτάριο Δεμενόπουλο, ο οποίος του επεσήμανε ότι «σε αυτήν τη θαλάσσια περιοχή διεξήχθη η ξακουστή Ναυμαχία της Σαλαμίνας». Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, πριν από 2.500 χρόνια ελληνικά πλοία είχαν νικήσει εκεί τον στόλο των Περσών. «Σήμερα όμως η Ασία είναι και πάλι εκεί, ακριβώς στο ίδιο σημείο, και θέλει να κατακτήσει την Ευρώπη. Αυτήν τη φορά όμως ειρηνικά» γράφει.


-->


Το ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της «Die Zeit» αναφέρει ότι «η Cosco κτίζει εδώ, στην περιφέρεια της Αθήνας, εντελώς ανενόχλητη το κεντρικό της εφαλτήριο προς την Ευρώπη, χωρίς αυτό να λαμβάνεται ιδιαίτερα υπ' όψιν στα βόρεια της ηπείρου. Η νέα εμπορική οδός που δημιουργείται τώρα ενδέχεται, πάντως, να προκαλέσει ορισμένα ρήγματα στη συνολική διακίνηση εμπορευμάτων στην κεντρική Ευρώπη».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει τις εκτεταμένες επενδύσεις που έχει δρομολογήσει η Κίνα στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, με τον Νεκτάριο Δεμενόπουλο να τονίζει ότι «έχουν γίνει πολλά εδώ» από τότε που ανέλαβε η Cosco στον Πειραιά. «Είναι σαν Γιν και Γιανγκ, ένα πάρε-δώσε αυτό στο οποίο έχει εμπλακεί η Ελλάδα με την Κίνα: Η τελευταία ανταλλάσσει επενδύσεις, θέσεις εργασίας και υποδομές έναντι οικοπέδων σε μια σπουδαία περιοχή από στρατηγικής άποψης» επισημαίνει ο αρθρογράφος και προσθέτει: «Είναι χαρακτηριστικό για την Κίνα να αναζητεί για τέτοιους είδους επενδύσεις κράτη που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, αλλά προσφέρουν ευκαιρίες με μεγάλες δυνατότητες. (…) Η Κίνα θέλει να κάνει τον Πειραιά τον τελευταίο θαλάσσιο σταθμό του νέου Δρόμου του Μεταξιού, που οικοδομεί αυτό το διάστημα με πολύ κόπο και ποσά δισεκατομμυρίων».

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για υπερτριπλασιασμό του όγκου των διακινούμενων προϊόντων από τον Πειραιά, ωστόσο εκφράζει αμφιβολίες για τον επίσημο κινεζικό ισχυρισμό ότι πρόκειται για μια κατάσταση «win-win». Όπως σημειώνει, «πληθαίνουν οι αμφιβολίες για το εάν πράγματι επωφελούνται πάντοτε και οι δύο πλευρές ή εάν το ''win-win'' σημαίνει τελικά ότι η Κίνα επωφελείται εις διπλούν. Αυτό είναι τουλάχιστον το περιεχόμενο ενός σαρκαστικού αστείου που λένε μεταξύ τους ειδικοί σε θέματα που αφορούν την Κίνα».

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, παρότι κανείς στην ελληνική κυβέρνηση δεν ομολογεί ούτε ανεπίσημα ότι η Κίνα επιχειρεί να ασκήσει άμεση επιρροή στην Ελλάδα, στέλεχος «της ανώτερης διοικητικής βαθμίδας» δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα ότι οι Κινέζοι προσπαθούν να πιέσουν για την υλοποίηση έργων χωρίς να λαμβάνουν υπ' όψιν τους τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Πηγή: Deutsche Welle

11 σχόλια:

 1. Ανώνυμος9/5/18 18:56

  Η δέσμευση του captain Fu για Πειραιά – ΟΛΠ

  Στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής, όπως τόνισε ο σύμβουλος της διοίκησης και μέλος του ΔΣ Αθ. Λιάγκος με τη νέα πλωτή δεξαμενή ο ΟΛΠ θα ανακτήσει χαμένες δουλειές που μέχρι σήμερα πήγαιναν σε ναυπηγεία της Ευρώπης και της Τουρκίας. Αλλάζουμε τη δομή της ΝΕΖ ώστε ο ΟΛΠ εκτός από πάροχος των υποδομών να είναι πάροχος υπηρεσιών μέσω υπεργολάβων, ανέφερε ο αν. διευθύνων σύμβουλος Α. Καρακώστας.

  http://www.capital.gr/epixeiriseis/3290996/i-desmeusi-tou-captain-fu-gia-peiraia-olp

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος9/5/18 22:31

   ΠΑΛΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ. ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΑΚΟ ΔΕΝ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΕΙς; ΞΕΡΩ, ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ,ΑΛΛΑ ΟΙ ΗΡΩΙΚΕς ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΜΟΙΒΟΝΤΕ.

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος9/5/18 19:22

  Η πλωτη δεξαμενη που θα τοποθετηθει;;Επτασφραγιστο μυστικο ειναι;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος9/5/18 22:32

   Στα Σελήνια μπροστά από τη παράνομη βίλα του κιτρινίδη.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος10/5/18 09:19

   Τι λες ρε ούφο, οι παράνομες βίλες είναι πιο πάνω μέσα στο δασικό, εκεί που πηγαινοέρχεται ο βρυκόλακας.

   Διαγραφή
 3. 21/5/18 Η απόφαση για την πλακόστρωση .

  Μετά από επτά συνεδρίασης του δικαστηρίου για την πλακόστρωση του Αγ Γιάννη του θεολόγου στο Αμπελάκι Σαλαμίνας η εισαγγελέας της έδρας μέσα σε τέσσερα λεπτά ζήτησε την αθώωση των κατηγορουμένων δηλώνοντας ότι δεν έγινε καμία αξιόποινη πράξη εκ μέρους τους .Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής στην μακροσκελή αγόρευση τους ζήτησαν την τιμωρία του Τσαβαρή του Παπαθεοχάρη και της Διαμαντίδου και την παραπομπή του Λάμπρου Φώτη σε δίκη ,για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους την αθώωση τους .Το δικαστήριο προσπάθησε πάνω στην έδρα να βγάλει την απόφαση αλλά δεν ήταν εφικτό γιατί υπήρχε έντονη διαφωνία .Αποσύρθηκε για δέκα λεπτά αλλά ούτε και εκεί μπόρεσε να βγάλει απόφαση ,έτσι έγινε γνωστό ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί την 21 Μαΐου .Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η κατάθεση στο δικαστήριο την τελευταία στιγμή της ανακοίνωσης του Εκκλησιαστικού συμβουλίου του ιερού ναού Εισόδων της Θεοτόκου η οποία καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι ‘’ το έργο ξεκίνησε από ιδιώτες και μετά παρενέβει ο δήμος στο έργο’’ αλλάζει άρδην τα δεδομένα .Αλλά και η τοποθέτηση της πολιτικής αγωγής η οποία ζήτησε την τιμωρία των τριών κατηγορουμένων για αξιόποινες πράξης που αποδείκτικαν κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και έγιναν στο σύνολο τους αποδεκτές από τους κατηγορούμενους , έτσι σε περίπτωση αθώωσης θα πάρουν την νομολογία και θα την περιφέρουν σε όλη την Ελλάδα , γιατί έτσι δημιουργείτε το προηγούμενο ότι μπορούν οι δήμοι για κάποιο λόγο να παρανομούν καλυπτόμενη από το πέπλο της ατιμωρησίας .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος9/5/18 23:04

  Σωστός. Μία διευκρίνηση όμως. Η πολιτική αγωγή ζήτησε την αθώωση της κόρης του Φώτη η οποία είναι και κατηγορούμενη καθότι δεν είχε εμπλακεί καθόλου στην υπόθεση.
  Επίσης καταρρίφθηκε και ο αρχικός ισχυρισμός της πλευράς των κατηγορουμένων ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη, από τον ίδιο τον δικηγόρο των κατηγ/νων.
  Εντύπωση προκάλεσε και ο ισχυρισμός του άλλου δικηγόρου των που είπε ότι η ψευδής βεβαίωση που εξέδωσε ο Τσαβαρής ως δήμαρχος δεν συνιστά
  δημόσιο έγγραφο αλλά ιδωτικό και ότι η βεβαίωση ότι το έργο παραλήφθηκε από αυτόν καλώς δεν μπορεί να εκληφθεί ως ψευδές στοιχείο διότι εκδόθηκε από αναρμόδιο όργανο αφού ο δήμαρχος δεν έχει δικαίωμα να παραλαμβάνει έργα. Ακούς Μουγκογιάννη; Δεν λέω, προσπαθούν να αθωωθούν, αλλά με τέτοιες αρλούμπες είναι λιγάκι δύσκολο γιατί ο δικαστής για να βγάλει μία διαταγή πληρωμής στηρίζεται στην βεβαίωση αυτή ως νόμιμι εκπρόσωπο του Δήμου. Πάντως επειδή η Πρόεδρος είναι πανέξυπνη και με νομική επάρκεια όσο και πιέσεις να της ασκούνται δεν μπορεί να προτείνει αθώωση γιατί θα ξεφτιλισθεί σε όλο το δικαστικό σώμα λκαι ενδεχομένως να έχει και συνέπειες για κακοδικία τη στιγμή που οι παρανομίες είναι ομολογημένες από τους ίδιους τους κατηγορούμενους και γραμμένα στα πρακτικά. Ίδωμεν !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος9/5/18 23:25

  H Πρόεδρος είναι τσακάλι και κατάλαβε την πλεκτάνη και τις ψευδομαρτυρίες. Απόρησε και η Εισαγγελέας 2.500 ευρώ μόνο 380 τετραγωνικά πλάκες; Καλά τόσο βλάκες είσθε ; Πήγατε και βάλατε ότι κάνουν 2.500 ευρώ; Η αθώωση είναι πανηγυρική και πολλοί θα πάνε για ψευδομάρτυρες. Να θυμάσαι την ώρα που στο γράφω. Αυτό το δικαστήριο είναι η καταδίκη σου Μηνά. Περίμενε υπομονή Κωνσταντίνου και Ελένης, έρχεται η απόφαση, Η Εισαγγελέας δεν χρειάσθηκε να πει πολλά, γιατί κατάλαβε πολλά , την έπεισε οπ Ιωανίδης που δεν ήξερε τι έλεγε. Ερχεται η ώρα , πλησιάζει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος10/5/18 02:06

  Ευτυχώς που η Πρόεδρος είναι τσακάλι και οι μπούρδες του χαιλάζη και του άλλου δεν την αγγίζουν. Πόσο είπαμε ότι έφαγες; 2 + 1 ; βάλε κι άλλο 1 και πάμε για το άλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος10/5/18 08:02

  ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΔΙΚΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ , ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΨΕ ΤΟ ΤΣΑΒΕΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΤΙ Η ΨΕΥΔΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΗΤΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ , ΟΜΟΛΟΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος10/5/18 15:23

   Τι άλλο μπορούσε να κάνει; Κάτι έπρεπε να πει για να μπαλώσει την κατάσταση που ούτως ή άλλως ήταν ομολογημένη.

   Διαγραφή

Tο salamina.press δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.