Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν αντιρατσιστής!

Γράφει ο δημοσιογράφος
Τάσος Καραντής

Ο Μέγας Αλέξανδρος (356 π.Χ. – 323 π.Χ.) άφησε την τελευταία του πνοή στις 10 προς 11 Ιουνίου του 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα, σε ηλικία μόλις 32 ετών.*  
Ο Μακεδόνας στρατηλάτης είναι από τις σημαντικότερες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας, αλλά έχει κακοποιηθεί πολύ από την ελληνική ακροδεξιά, μέσω μιας ανιστόρητης, κυριολεκτικά καπήλευσής του!

-->  Λίγα λόγια, πολύ απλά (που τα καταλαβαίνει κι ένα 13χρονο παιδί), από το επίσημο επιστημονικό ιστορικό βιβλίο που διδάσκεται στα σχολεία ("Αρχαία Ιστορία" (κεφ. Ζ, 4), της Ά Γυμνασίου).


Από το 4ο κεφάλαιο "ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟY ΑΛΕΞΑΝΔΡΟY

 «Η εκστρατεία του Αλέξανδρου δημιουργεί ένα εκτεταμένο κράτος από την Αδριατική έως τον Ινδό ποταμό και από την Κασπία έως την Αίγυπτο. Αυτό περιλάμβανε ένα πλήθος λαών με διαφορετικές γλώσσες, θρησκείες, νοοτροπίες και παραδόσεις. Ο Αλέξανδρος κατανόησε ότι, για να κυβερνηθεί αυτό το κράτος, έπρεπε να εφαρμοστεί μια πολιτική που θα γινόταν αποδεκτή από τους λαούς! Η αρχή της νέας πολιτικής γίνεται από το στρατό. Εντάσσονται σ’ αυτόν νεαροί Πέρσες ... Διατηρείται η διοικητική διαίρεση της περσικής αυτοκρατορίας, υιοθετούνται ορισμένα από τα έθιμα της περσικής αυλής και ενθαρρύνονται οι ΜΕΙΚΤΟΙ ΓΑΜΟΙ, ένα μέσο για τη συμφιλίωση Ελλήνων και Περσών. Όλη αυτή η συμπεριφορά έδειχνε ότι ο Αλέξανδρος επιθυμούσε να συμπεριφερθεί προς όλους τους κατοίκους του κράτους του όχι ως κατακτητής αλλά ως αγαθός ηγεμόνας ... Ο Αλέξανδρος ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ, αλλά να τους ΑΝΑΜΕΙΞΕΙ σ’ ένα αρμονικό σύνολο, όπου ο καθένας θα είχε τη θέση του. Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχει το σχέδιο είναι οι μεικτοί γάμοι. Ο Αλέξανδρος δίνει το παράδειγμα. Νυμφεύεται τη Ρωξάνη, τη θυγατέρα ενός ευγενή από τη Βακτριανή. Μέσα σε μια ημέρα, όταν ο στρατός επιστρέφει από την Ινδία, οι περισσότεροι στρατηγοί του και 10.000 στρατιώτες νυμφεύονται Περσίδες σε μια λαμπρή τελετή!... Ο Αλέξανδρος εξακολουθεί να λατρεύει τους Έλληνες θεούς. Όμως κατανοεί την αξία της ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑΣ και ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ!... Εγκαινιάζει μια ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, αναγνωρίζοντας την ΙΣΟΤΗΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ. Κυρίως γι’ αυτό το τελευταίο η ιστορία δίκαια τον ονόμασε «Μέγα»!".

*Βλ. επίσης : Αλέξανδρος ο Μέγας (356 π.Χ. – 323 π.Χ.) : https://www.sansimera.gr/biographies/842