Ενωτική Πρωτοβουλία Αντιφασιστών Σαλαμίνας «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ!»


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε - αφού προσπεράστηκαν διάφορα πολιτικής φύσεως κωλύματα (η ελευθερία του λόγου δεν είναι δεδομένη ακόμα στη Σαλαμίνα) - τη Δευτέρα 18 Ιούνη η ιδρυτική εκδήλωση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Αντιφασιστών Σαλαμίνας (Ε.Π.Α.Σ.) στην αίθουσα «Δημήτρη Μπόγρη» του δημαρχείου, με τη συνδιοργάνωση της σαλαμινιακής δημοτικής κίνησης Ν.ΑΥ.ΜΑΗ.Α (Νέα Αυτοδιοικητική Μαχητική Ανατροπή – Κίνηση Δράσης Πολιτών), της Δημοτικής Κίνησης Νίκαιας «Ανταρσία στην Κοκκινιά», της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή) και της συμμετοχής της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Πειραιά.

-->
Παρευρέθηκαν δημότες της Σαλαμίνας, αλλά κι από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Ομιλητές ήταν ο Σαλαμίνιος συγγραφέας - δημοσιογράφος Τάσος Καραντής, η  Μάνια Μπαρσέφσκι (πολιτική ακτιβίστρια) κι ο Κώστας Παπαδάκης (δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη Δίκη της Χρυσής Αυγής). Στα πλαίσια των ομιλιών προβλήθηκαν και βίντεο από τη δράση της Χρυσής Αυγής Σαλαμίνας και των στελεχών της, που έχουν κατατεθεί ως τεκμήρια κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής.


Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε ο Θάνος Βορίλας,  εκ μέρους της δημοτικής κίνησης Ν.ΑΥ.ΜΑΗ.Α, η Κατερίνα Θωίδου από τη Δημοτική Κίνηση Νίκαια «Ανταρσία στην Κοκκινιά», ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ, ο Σωτήρης Αλεξόπουλος από την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Πειραιά, κι εκπρόσωπος της ΟΡΜΑ (Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού), ενώ το λόγο πήραν αντιφασίστες και αντιφασίστριες που έκαναν ερωτήσεις και τοποθετήσεις.


Ο Τάσος Καραντής αφού παρουσίασε τη διαδρομή της Χρυσής Αυγής στο νησί, κατέληξε : «Είναι στο χέρι μας να ξεκαθαρίσουμε στη σημερινή δημοτική αρχή, πως η πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτών της Σαλαμίνας δεν επιθυμεί τους ναζί της Χρυσής Αυγής στο προσκήνιο, στις επίσημες εκδηλώσεις του δήμου και στις εθνικές επετείους, μέσω της παρουσίας του υπόδικου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση βουλευτή τους στη Β’ Πειραιά Ιωάννη Λαγού. Είναι ανεπιθύμητος στη Σαλαμίνα, όπως ανεπιθύμητη είναι κι η Χρυσή Αυγή και τα ναζιστικά γραφεία της, που θέλουμε να κλείσουν και να μην λειτουργούν ως φροντιστήρια του ναζισμού κι ως ορμητήρια επιθέσεων εναντίον των συμπολιτών μας!».

Η Μάνια Μπαρσέφκι αναφέρθηκε την οικονομική κρίση, που έστρωσε το δρόμο στη Χρυσή Αυγή. Παρουσίασε τη διεθνή άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τόνισε τη σύνδεση του αντιφασιστικού κινήματος στην Ελλάδα, με το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο!
Ο Κώστας Παπαδάκης αφού μίλησε αναλυτικά και με σαφήνεια για την πορεία της δίκης της Χρυσής Αυγής, κάλεσε σε συμμετοχή στο ακροατήριο της δίκης  και κλιμάκωση της αντιφασιστικής δράσης σε κάθε γειτονιά!

Στο τέλος της εκδήλωσης αρκετοί δήλωσαν τη συμμετοχή τους  στην Ενωτική Πρωτοβουλία Αντιφασιστών Σαλαμίνας (Ε.Π.ΑΣ.) και σύντομα θα ανακοινωθεί η ιδρυτική της διακήρυξη κι οι πρώτες δράσεις της!
Μια ακτίνα φως ήδη άρχισε να φωτίζει και να διαλύει το ναζιστικό σκοτάδι που σκεπάζει τα μνημονιακά χρόνια και τη Σαλαμίνα!