Ο Σαρωνικός ξεβράζει ξανά μικροποσότητες πίσσας - Τι απαντούν επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ

Μικροποσότητες πετρελαιοειδών ξεβράζονται τις τελευταίες ημέρες σε ακτές του Σαρωνικού, ξυπνώντας μνήμες από τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσε το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» αλλά και γεννώντας ερωτήματα στους λουόμενους ως προς το αν
ισχύουν οι διαβεβαιώσεις των αρμόδιων φορέων, ότι ο Σαρωνικός είναι πλέον καθαρός.
Η τελευταία καταγγελία έρχεται από χρήστη του twitter, που ανήρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό φωτογραφίες από εργαζόμενους του Δήμου Σαρωνικού να προσπαθούν να καθαρίσουν με σκούπες και φαράσια μικροποσότητες πίσσας από ακτή της περιοχής. «Είναι ντροπή για τον Δήμο Σαρωνικού να καθαρίζει τις πίσσες με οικιακή σκούπα ενώ τα κανάλια μας είχαν διαβεβαιώσει ότι ο Σαρωνικός έχει καθαρίσει από το περσινό συμβάν στη Σαλαμίνα», σχολιάζει η χρήστης του twitter.
Μιλώντας στο www.topontiki.gr επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ επιβεβαίωσαν τον εντοπισμό μικρών ποσοτήτων πετρελαιοειδών στις ακτές του Σαρωνικού το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για φαινόμενο που χρειάζεται παρακολούθηση, ωστόσο δεν εμπνέει άμεσα ανησυχία.
Κατά καιρούς μικροποσότητες πετρελαιοειδών ξεβράζονται στις ακτές του Σαρωνικού, λόγω της μεγάλης κίνησης πλοίων και της ύπαρξης πολλών ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων στον κλειστό κόλπο. Ως εκ τούτου δεν μπορεί προς το παρόν να επιβεβαιωθεί αν οι μικροποσότητες αυτές προέρχονται από την ρύπανση που προκάλεσε το «Αγία Ζώνη ΙΙ».
Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των λουομένων, ενώ οι έρευνες του ΕΛΚΕΘΕ για την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων στον Σαρωνικό θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

Πηγή:  www.topontiki.gr