Γιάννης Πλατανιστιώτης: "Να σταματήσει η ανωνυμία των σχολίων"

Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που (ξανά)άρχισε σχετικά με την ανωνυμία των σχολίων στα blogs, επαναδημοσιεύω την παρέμβαση που είχα κάνει 4 χρόνια πριν (τον Ιούνιο 2013) για το σημαντικό αυτό θέμα.

Από τότε, τίποτα δεν έχει αλλάξει....

Ας ελπίσουμε ότι τώρα έχουμε μιά ελπίδα να γίνει κάτι....

Γιάννης Πλατανιστιώτης

Πάντα επώνυμα
-->
Εδώ και πολύ καιρό είμαστε μάρτυρες ενός θλιβερού φαινομένου: σε κάθε ανάρτηση που γίνεται, από όποιον και εάν γίνεται, αναρτώνται και διαβάζουμε σχόλια τα οποία:
  1. δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το ίδιο το περιεχόμενο της ανάρτησης. 
  2.       είναι εξαιρετικά υβριστικά, προσχηματικά καλυμμένα. 
  3.        είναι εξαιρετικά προσβλητικά
·          είτε για τον συγγραφέα της ανάρτησης,
·          είτε για το ίδιο το γεγονός
·          είτε για κάποιο από τα προγενέστερα σχόλια που ήδη έγιναν


         4)  πιθανόν να είναι και προβοκατόρικα.
Και όλα αυτά κάτω από ένα βρώμικο πέπλο ανωνυμίας. Όταν υπάρχει κάλυψη  κάτω από την ανωνυμία πολλά μπορούν να συμβούν. Εξαιρετικά λίγοι είναι όσοι έχουν το θάρρος της γνώμης τους και υπογράφουν τα κείμενά τους και τα σχόλιά τους. Στους οποίους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Κάνω εδώ λοιπόν ΔΗΜΟΣΙΑ τις εξής προτάσεις:
  1.      το blog να γίνει επώνυμο. Ο κάθε blogger να επιλέξει ένα ψευδώνυμο, το οποίο μαζί με το ΙΡaddress του να αναγράφονται ως υπογραφή στο σχόλιό του. Με συνδρομητές ή μέλη (χωρίς βέβαια κόστος), τα οποία για να αναρτήσουν ή να σχολιάσουν κάτι θα πρέπει πρώτα να εγγραφούν ως μέλη, δίνοντας τα στοιχεία τους στον administrator, αλλά και διατηρώντας το δικαίωμά τους για ένα δημόσιο ψευδώνυμο.  Αυτό γίνεται σε όλα τα σοβαρά blogs όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Ο κάθε blogger να μπορεί να κάνει ότι σχόλιο επιθυμεί αλλά με υπογραφή, αναλαμβάνοντας πάντα και την ευθύνη των όσων γράφει. Ακολουθώντας την πεπατημένη άλλων blogs, η υπογραφή θα μπορούσε να είναι πχ:  Σεληνιώτης  (ΙΡ: ΧΧΧ-123-456-789) 
  2.        Προτείνω στον administrator του salamina-press να βάλει τη πρότασή μου σε ανοικτή ψηφοφορία στο blog, για να ανακαλύψουμε τι επιθυμεί ο κόσμος που το επισκέπτεται, αν και είμαι σίγουρος ότι η συντριπτική πλειοψηφία διαβάζει με οίκτο τα όσα σχόλια μερικές φορές γράφονται σε αυτό. 
  3.       Να μην αναρτάται κανένα σχόλιο σε ανάρτηση, το οποίο είναι άσχετου περιεχομένου της ίδιας της ανάρτησης. Αρκετά σχόλια διαβάσαμε πχ για νταμάρι κάτω από μια ανάρτηση για πολιτιστικό γεγονός.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα αγαπητοί. Τολμήστε το.


Γιάννης Πλατανιστιώτης