ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΚΑΝΑΚΙΩΝ

                                 


του Δημήτρη Καλογήρου
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο όμορφο δάσος των Κανακίων, στο τμήμα που ευρίσκεται στην αριστερή πλευρά του κόλπου, με κατεύθυνση τη θάλασσα, το Σάββατο 16 Ιουνίου.
-->


Η πυρκαγιά έγινε αντιληπτή από κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής από τους καπνούς που αίφνης αναδύονταν από το δάσος,  περί τις 5μ.μ.
Φυσούσε δυνατός αέρας και γρήγορα μεγάλου ύψους φλόγες ξεπηδούσαν από διάφορα σημεία, κατακαίοντας στο πέρασμά τους πεύκα, σχοίνα και πουρνάρια.

Η φωτιά γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις, ξεπέρασε την κορυφή του βουνού και κατέβαι-νε προς την άλλη πλευρά του.
Τα βλέμματα όλων μας ήταν στραμμένα προς την τοποθεσία της καταστροφής, γεμάτα αγωνία και όλοι αναρωτιόμασταν για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά.

Το θέαμα ήταν θλιβερό και αποκαρδιωτικό, να βλέπει κανείς να χάνεται τόσο γρήγορα το πράσινο της περιοχής.
Αμέσως, μία μικρή ομάδα ανθρώπων μετέβη στον τόπο της τραγωδίας προκειμένου να συμβάλλουν στον περιορισμό της.

Το πρώτο πυροσβεστικό όχημα κάνει την εμφάνισή του, 40 λεπτά από το ξάσπασμα της πυρκαγιάς, και ξεκινούν οι προσπάθειες ανάσχεσης της πύρινης λαίλαπας.
Η επάνδρωση του πυροσβεστικού οχήματος ήτο ελλιπής (συνολικά 2 άτομα) και γι’ αυτό κρίθηκε αναγκαία η συνδρομή των πολιτών που ήδη είχαν μεταβεί εκεί.
Αμέσως ξεκίνησε η ρίψη νερού και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα ήταν ήδη ορατά.
Οι φλόγες άρχισαν σταδιακά να υποχωρούν.

Δύο ή τρία ακόμα πυροσβεστικά καθώς κι’ ένα του Δήμου δραστηριοποιήθηκαν στην όπισθεν πλευρά του βουνού, διότι ήδη η πυρκαγιά είχε ήδη υπέρ-πηδήσει την κορυφή και κατέβαινε προς το Πυργιακόνι.
Το πρώτο πυροσβεστικό όχημα που επιχειρούσε προς την πλευρά των Κανακίων, εξάντλησε το υδάτινο απόθεμά του και απεχώρησε για ανεφοδιασμό.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο ανεφοδιασμός πραγματοποιείται επί τόπου, αλλά το μεγάλο τριαξονικό αυτοκίνητο της πυροσβεστικής που είναι γι’ αυτό το σκοπό, αδυνατούσε να καταφθάσει στο κρίσιμο σημείο, λόγω της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου δασοπυρόσβεσης ( λακκούβες λόγω βροχής ).
Περί τις 6μ.μ, πυροσβεστικό ελικόπτερο κάνει την εμφάνισή του και μετά από 2-3 ρίψεις νερού αποχωρεί.
Η σύντομη αποχώρησή του οφείλεται στο γεγονός της τιθάσευσης της φωτιάς που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην εξασθένιση του πνέοντος ανέμου.
Στις 7 μ.μ η πυρκαγιά έχει κατασβεστεί  πλήρως καταστρέφοντας όμως ένα μικρό μεν , αλλά αναντικατάστατο  μέρος του δάσους του Αγ. Νικολάου.
Η  μαύρη εικόνα της καταστροφής είναι ορατή από πολύ μακριά, προκαλώντας σ’ όλους μας αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.
Συναισθήματα θλίψης αλλά και οργής για τον εμπρηστή που, ηθελημένα ή όχι, προκάλεσε αυτή την καταστροφή η οποία θα μπορούσε να ήταν και πολύ μεγαλύτερη.
Όσοι βρεθήκαμε στο σημείο της πυρκαγιάς, διαπιστώσαμε ότι η φωτιά ξεκίνησε από την άκρη του δρόμου δασοπροστασίας που διασχίζει το δάσος και με τη βοήθεια του ισχυρού πνέοντος ανέμου ( βορειοδυτικός ), γρήγορα επεκτάθηκε προς το δάσος.
Σημειωτέον, ότι η θερμοκρασία δεν ήταν υψηλή, απορρίμματα δεν υπήρχαν, κεραυνοί δεν σημειώθηκαν διότι ατυχώς δεν έβρεξε και οι περισσότερες εκδοχές κατατείνουν στο ότι, πρόκειται περί εμπρησμού.

Ευχόμαστε κι’ ελπίζουμε, η πυρκαγιά αυτή να είναι και η τελευταία για το νησί μας αλλά και για  και για ολόκληρη την Ελλάδα.