Καλό καλοκαίρι στην όμορφη Σαλαμίνα

του Βαγγέλη Σπανού

Καλό καλοκαίρι στην όμορφη Σαλαμίνα, από όπου με πληροφόρησαν ότι μία μέρα εμφανίστηκαν μεγάλοι αριθμοί μεδουσών στα Βασιλικά. Την επομένη εξαφανίστηκαν, μάλλον θα άλλαξε ο άνεμος. Η παρουσία μεδουσών δεν αποτελεί, εξάλλου, ένδειξη ότι δεν είναι καθαρά τα νερά, ούτε ότι υπάρχει ρύπανση.

-->


Οι μέδουσες είναι μέρος του θαλάσσιου οικοσυστήματος, ενώ στην Ελλάδα μόνο το είδος πελαγία (pelagia noctiluca), η κλασική ροζ τσούχτρα, τσιμπάει. Αντίθετα, η κοτυλόριζα (cotylorhiza tuberculata), άλλο ένα συνηθισμένο είδος των ελληνικών θαλασσών, που λέγεται και τηγανητό αυγό, λόγω σχήματος και χρώματος δεν είναι τοξική για τον άνθρωπο.





Από τα ψάρια δηλητήριο έχει η δράκαινα που εικονίζεται στην προτελευταία φωτογραφία και διακρίνεται και το ραχιαίο της πτερύγιο που έχει και το επίμαχο αγκάθι. Βέβαια, για να τσιμπηθείς πρέπει να προσπαθήσεις να ξαγκιστρώσεις το ψάρι. Να ένα ακόμα επιχείρημα κατά του ψαρέματος.





Τοξικό είναι και το γουρουνόψαρο, που εμφανίζεται σε τρεις από τις φωτογραφίες της υποβρύχιας συλλογής σε κρυστάλλινα νερά, αν και τις τελευταίες μέρες ήρθαν και μερικά κομματάκια πίσσας με τα ρεύματα από τα ανοιχτά. Ήταν σαν μικρά βοτσαλάκια, σαν κάποιος να τράβηξε μία μαύρη πινελιά σε όλη την ακρογιαλιά. Μαζέψαμε τα πιο πολλά, τα υπόλοιπα χάθηκαν με το κυματάκι του δυτικού ανέμου και μετά με τον βοριά.