Ανείπωτη τραγωδία – Αναφορές για 50 και πλέον νεκρούς

Μια ανείπωτη τραγωδία στη χώρα της σύγχρονης ιστορίας βιώνει η χώρα. Με το φως της ημέρας αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής.

-->


Μέχρι στιγμής οι νεκροί από την φονική πυρκαγιά στην Αττική φτάνουν στους 24 ενώ ανάμεσά τους είναι βρέφη και μικρά παιδιά. Η πύρινη λαίλαπα σάρωσε την περιοχή της Κινέτας, της Πεντέλης, του Ν. Βουτζά, του Ματιού. Καμένα σπίτια, κατεστραμμένες περιουσίες, βιβλικές εικόνες καταστροφής.


Οι τραυματίες ανέρχονται σε 150, εκ των οποίων οι 11 είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία.

Την στιγμή που οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές έχουν ανέλθει στους 24 ο δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς, μιλώντας στη πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών από τη φωτιά στη Ραφήνα θα είναι διπλάσιος από αυτόν που ξέρουμε τώρα.

Ο αντιδήμαρχος Πικερμίου δήλωσε πριν από λίγο στην τηλεόραση του Σκαι για 20 ακόμη επιπλέον σορούς που εντοπίστηκαν στην «Αργυρά Ακτή», πληροφορία που επιβεβαιώθηκε από έναν διασώστη του Ερυθρού Σταυρού.

Το εφιαλτικό αυτό σκηνικό παραπέμπει στην καταστροφή της Ηλείας το 2007 καθώς οι νεκροί εντοπίστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες εγκλωβισμένοι μέσα στα καμένα αυτοκίνητα τους, μετά οποία είχαν προσπαθήσει να ξεφύγουν από τον πύρινο εφιάλτη.

Στην Κινέττα και στην Ανατολική Αττική υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, ενώ επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή εθελοντών, υδροφόρων των δήμων, μηχανήματα της περιφέρειας και του στρατού.

Στον Κάλαμο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά και εκεί υπάρχουν πολλές εστίες στην περίμετρο της πυρκαγιάς.

Αίτημα διεθνούς βοήθειας

Παράλληλα, η πυροσβεστική υπηρεσία γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει αίτημα βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο αρμόδιος Επίτροπος της Κομισιόν, Χρίστος Στυλιανίδης, κάλεσε τα κράτη-μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη και να βοηθήσουν στη διαχείριση της κρίσης.

Ο κ. Τζανακόπουλος, από την πλευρά του, ανακοίνωσε πως την Τρίτη θα αφιχθούν πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ισπανία, αλλά και πεζοπόρο τμήμα 60 ατόμων από την Κύπρο.