Ο κακοποιημένος σκύλος πίσω από το λαθρεμπόριο τσιγάρων στη Σαλαμίνα

Γράφει ο δημοσιογράφος
Τάσος Καραντής

Χτες (30/6) Σάββατο, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από την Αντιπρόεδρο της Ζωοφιλικής Ομάδας Εθελοντών Σαλαμίνας (Ζ.Ο.Ε.Σ.) κα Νάντια Ζόμπολα. Με πήρε – με το θάρρος της ιδιότητάς μου του πρώην μέλους της ΖΟΕΣ, αλλά του πάντα ενεργού φιλόζωου – για να με ενημερώσει, ότι ειδοποιήθηκε, από τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές, για την ύπαρξη ενός κακοποιημένου σκύλου, που βρέθηκε σε σπίτι, στο οποίο έγιναν συλλήψεις για λαθρεμπόριο τσιγάρων.

-->

Ο εισαγγελέας έδωσε αμέσως εντολή αφαίρεσης του σκύλου και παράδοσής του στη ΖΟΕΣ, κι επειδή η κα Ζόμπολα είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις, με παρακάλεσε να αναλάβω το περιστατικό. Ήταν, για μένα, και μια αφορμή να καλύψω με φωτορεπορτάζ, για το salamina-press, την υπόθεση. 



Πράγματι – σε συνεννόηση με τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές – έσπευσα, αμέσως, στην πλατεία Κουφού (οδός Μητρομάρα), για να παραλάβω τον σκύλο. Η επιχείρηση είχε ήδη τελειώσει κι είχαν γίνει οι συλλήψεις, αλλά μου ζητήθηκε από τις αρχές, καθότι η επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη,  να μην προβώ χτες σε δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, αλλά σήμερα (1/7), όπου και δόθηκε στα ΜΜΕ


Οκτώ συλλήψεις για λαθρεμπόριο τσιγάρων

«Για παράνομη εμπορία προϊόντων καπνού συνελήφθησαν σήμερα οκτώ αλλοδαποί, έπειτα από κοινή επιχείρηση του λιμεναρχείου Πειραιά και της διεύθυνσης δίωξης ναρκωτικών και λαθρεμπορίου.


Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Βουρκάρι (πλατεία Κουφού – οδός Μητρομάρα), στην Ιχθυαγορά της Σαλαμίνας.


Στην κατοχή των κατηγορουμένων βρέθηκαν 40 πακέτα τσιγάρα, διάφορων επωνυμιών, τα οποία δεν έφεραν την ταινία ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Οι αρχές στη συνέχεια προχώρησαν σε κατ’ οίκος έρευνες, όπου εντοπίστηκαν 348 πακέτα τσιγάρων και 86 πακέτα καπνού.

Όλες οι ποσότητες κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές.»*


Ο κακοποιημένος σκύλος


Ο κακοποιημένος σκύλος ήταν φοβικός και, φυσικά, σοκαρισμένος από όσα είχαν συμβεί. Προληπτικά, για την ασφαλή περισυλλογή του και μεταφορά στο κτηνιατρείο της κας Μαρίας Κοκλιώτη, ήρθε η βοηθός της κα Κωνσταντίνα Λαζαράκη (με φίμωτρο κι ένεση αναισθησίας – ευτυχώς δεν χρειάστηκαν) και με βοήθησε στη μεταφορά του. Τελικά ο σκύλος αποδείχτηκε συνεργάσιμος, και στην πορεία, φιλικότατος! Στο κτηνιατρείο εξετάστηκε από την κτηνίατρο κα Κοκλιώτη, όπου εξακριβώθηκαν τα στοιχεία του. Πρόκειται για σκύλο αρσενικό, νεαρό (1 έτους), ημίαιμο λυκόσκυλο, χωρίς, φυσικά, ηλεκτρονική σήμανση (γι’ αυτό και δόθηκε εισαγγελική εντολή παράδοσής του στη ΖΟΕΣ), κι – όπως έδειξαν οι αιματολογικές εξετάσεις του – υγιή από ερλιχίωση και λεϊσμανίαση. Τον σκύλο παρέλαβε η ΖΟΕΣ, όπου και τον φιλοξενεί. Του ευχόμαστε να έχει μια καλή τύχη, από εδώ και πέρα, στη ζωή του, μέσα από μια υπεύθυνη υιοθεσία!


Μερικές παρατηρήσεις και διευκρινίσεις


Επειδή στο αστυνομικό ρεπορτάζ, ο αναγνώστης θα διαβάσει «συνελήφθησαν σήμερα οκτώ αλλοδαποί» (πράγματι ήταν, από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες μας, Πακιστανοί), πριν διαμαρτυρηθεί, πάλι, συλλήβδην, κατά των ξένων, ας τον πληροφορήσω ότι οι πελάτες τους (κλεπταποδόχοι – αγοραστές λαθραίων τσιγάρων) ήταν Έλληνες! Μετά την αποχώρηση των αρχών και κατά το τέταρτο που χρειάστηκε για την περισυλλογή του σκύλου, ήρθαν πάνω από 10 άτομα (Έλληνες) με μεταφορικά μέσα που ποικίλανε, από ποδήλατα, μέχρι πανάκριβα τζιπ, για να αγοράσουν, παράνομα, λαθραία τσιγάρα από τους Πακιστανούς! Μόλις τους πληροφορούσα για το τι είχε συμβεί έφευγαν … τρέχοντας! Αν είχαν έρθει λίγο πιο νωρίς, κατά την παρουσία της αστυνομίας, θα είχαν συλληφθεί κι αυτοί, με τη διαδικασία του αυτόφωρου! Τελικά, οι διάφοροι θερμοκέφαλοι, ας αποφασίσουν … είναι κακοί, συλλήβδην, οι Πακιστανοί (και γενικά οι ξένοι) ή καλοί (κι εμείς καλοί πελάτες τους!) όταν αγοράζουμε – ουρά –λαθραία τσιγάρα απ’ αυτούς;!

Τέλος, επειδή διαβάζετε στο ρεπορτάζ «κακοποιημένος σκύλος» (και πρόσφατα είχα αναφερθεί – με ρεπορτάζ μου στο  salamina-press - στην προσπάθεια ακραίων ομάδων να φορτώσουν ανύπαρκτη κτηνοβασία στους πρόσφυγες στο Σχιστό),** να διευκρινίσω, πως η λέξη «κακοποιημένο» χρησιμοποιείται στους φιλοζωικούς νόμους (4039/2012 & 4235/2014) με τη νομική της έννοια, που αφορά πολλές παραβατικές συμπεριφορές που θεωρούνται, κατά τη νομοθεσία, κακοποίηση. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου σκύλου η κακοποίησή του ήταν παθητική, δηλαδή, ήταν χωρίς ηλεκτρονική σήμανση, ανεμβολίαστος και μόνιμα δεμένος. Ένα είδος κακοποίησης, δηλαδή, που πλεονάζει στους περισσότερους οικόσιτους σκύλους στην Ελλάδα, για να μη φορτωθεί κι αυτό ως … μοναδικό προνόμιο των ξένων… Αυτά, για να μην χρησιμοποιηθεί το ρεπορτάζ μου ως δηλητήριο ρατσισμού. 

* Βλ. - «Οκτώ συλλήψεις για λαθρεμπόριο τσιγάρων» : http://www.skai.gr/news/greece/article/377498/okto-sullipseis-gia-lathreborio-tsigaron/

**Βλ. – «Απέτυχε η προσπάθεια του βουλευτή της ΧΑ Λαγού να στοχοποιήσει τους πρόσφυγες στο Σχιστό!» : http://salamina-press.blogspot.com/2018/06/blog-post_862.html