Η συνεργασία του Μάνου Ελευθερίου με το Σαλαμίνιο δημιουργό Ανδρέα Λάμπρου

Γράφει ο δημοσιογράφος
Τάσος Καραντής

Ήταν μεγάλη κι αιφνίδια απώλεια ο θάνατος του Μάνου Ελευθερίου (1938-2018), αλλά και σπουδαίο το έργο του, που άφησε, παρακαταθήκη, στον πολιτισμό μας και στις καρδιές μας!

-->  
Ποικίλα ήσαν τα γνωρίσματα του, αείμνηστου, Μάνου Ελευθερίου - ποιητής, στιχουργός, πεζογράφος, αρθρογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός – αλλά, σίγουρα, αυτό που τον έκανε γνωστό κι αγαπητό στους περισσότερους ήταν το πρόσωπο του στιχουργού. 
Μ’ αυτό του το πρόσωπο, του στιχουργού, συνεργάστηκε μαζί του ο γνωστός και σημαντικός Σαλαμίνιος δημιουργός Ανδρέας Λάμπρου, κορυφώνοντας, θα έλεγα, τις συνεργασίες του με τα περισσότερα μεγάλα ονόματα (ερμηνευτών και στιχουργών) του ελληνικού τραγουδιού.


Με αφορμή τον αδόκητο θάνατο του Μάνου Ελευθερίου, ζήτησα από τον Ανδρέα Λάμπρου να μου πει δυο λόγια για το Μάνο! Εξάλλου, έχω την τύχη, ο Ανδρέας Λάμπρου, να αποτελεί έναν οικογενειακό μου φίλο, και, με τον Μάνο Ελευθερίου (μέσα από τις συνεντεύξεις μας) είχαμε δημιουργήσει μια σχέση αλληλοεκτίμησης, με επισκέψεις στο σπίτι του, στο Ψυχικό (για την ανάγκη των συνεντεύξεων), αλλά και με συχνή τηλεφωνική επικοινωνία μας, για θέματα που άπτονταν της τέχνης, αλλά και του ελληνικού κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι. Μάνο θα μας λείψεις πολύ! Θα σ’ έχουμε όμως συντροφιά μέσα από τα αθάνατα τραγούδια σου! 


Ο Ανδρέας Λάμπρου μιλάει στο salamina-press για το Μάνο Ελευθερίου και τη συνεργασία του μαζί του!

«Μετά τη γιαγιά μου, είσαι ο επόμενος άνθρωπος για τον οποίο φοράει τόσο έντονο μαύρο η ψυχή μου! Κι εκεί που λέω πως δεν έχω λόγια… την ίδια στιγμή θέλω να γράψω για εσένα και το μεγαλείο της ψυχής και της πένας σου, βιβλία ολόκληρα… Σε γνώρισα πριν 10 χρόνια περίπου με αφορμή την δισκογραφική δουλειά του Μιχάλη Δημητριάδη «Σημαιοστολισμός» που εκεί γράψαμε το τραγούδι «Δυο ώρες μείναμε μαζί» εν συνεχεία ακολούθησαν τα τραγούδια «Σκιά» με τη φωνή της Λίας Βίσση και το «3 φορές» με τη φωνή του Πασχάλη. Άλλα 3 τραγούδια στο συρτάρι που δεν προλάβαμε... Το πρώτο μας ραντεβού στον ΙΑΝΟ! Εγώ πολύ αγχωμένος και κρατημένος, όμως εσύ με το μοναδικό χιούμορ σου, την απρόσμενη ευγένειά σου και το απαλό-αιχμηρό βλέμμα σου, με έκανες πάντα από τα πρώτα κιόλας λεπτά, να αισθάνομαι ότι με ξέρεις και σε ξέρω χρόνια, σα να τα είχαμε ξαναπεί σε κάποια άλλη ζωή… Μετά ακολούθησαν πολλά, πολλά ακόμα ραντεβού… Πόσες ιστορίες και γεγονότα από το παρελθόν και το μέλλον μου είπες! Βγήκανε όλα! Το μεγαλείο της ψυχής σου και η γενναιοδωρία σου φαινόταν πάντα από τον τρόπο που μίλαγες για εμένα και αυτό πώς να το ξεχάσω; Δεν είχες κανένα λόγο να το κάνεις κι όμως το έκανες! Μου έδωσες να μελοποιήσω ποιήματά σου, σε κάθε παρουσίαση κάποιας δουλειάς σου-βιβλίου σου με ευχαριστούσες δημόσια, σε συνεντεύξεις σου είχες πει πως είμαι από τους 2-3 σπουδαιότερους συνθέτες της γενιάς μου! Όλες αυτές οι αποδείξεις αγάπης και εκτίμησης είναι καλά φυλαγμένες στα βάθη της καρδιά μου! Και τώρα πρέπει λέει να σου πω αντίο; Μάλλον όχι! Αφού ζεις μέσα μας! Αφού είσαι ο πολιτισμός μας και η φλόγα του λόγου μας, που δεν θα σβήσει ποτέ! Σ’ αγαπώ πολύ!». 







Η δισκογραφία του Ανδρέα Λάμπρου με το Μάνο Ελευθερίου

-    Μιχάλης Δημητριάδης – «Δυο ώρες μείναμε μαζί» 
(Μουσική : Ανδρέας Λάμπρου – Στίχοι : Μάνος Ελευθερίου) 
https://www.youtube.com/watch?v=3LLF8tMe36A

-    Λία Βίσση – «Σκιά» 
(Μουσική : Ανδρέας Λάμπρου – Στίχοι : Μάνος Ελευθερίου) 
https://www.youtube.com/watch?v=DJviOgXP3X8

-    Πασχάλης – «3 φορές» 
(Μουσική : Ανδρέας Λάμπρου – Στίχοι : Μάνος Ελευθερίου) 
 https://www.youtube.com/watch?v=Bs7jTBU4eSs