Αναστάτωση στους κατοίκους των Παλουκίων εξαιτίας της τοποθέτησης κεραίας κινητής τηλεφωνίας

Αναστάτωση έχει προκληθεί στους κατοίκους των Παλουκίων και συγκεκριμένα αυτών που κατοικούν γύρω από την οδό Ύδρας εξαιτίας τοποθέτησης κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Από τα στοιχεία που τηρούνται στην Ενημερωτική Πύλη προκύπτει ότι, για τη θέση "ΟΔΟΣ ΥΔΡΑΣ 5 , ΟΤ 155 , "ΤΣΑΜΗ"" στον Δήμο Σαλαμίνας Περιφέρειας Αττικής (κωδικός αριθμός θέσης 1400755, κωδική ονομασία "SALAMEL") χορηγήθηκε, με την Απόφαση της ΕΕΤΤ 25695/Φ610/17-10-2017, άδεια κατασκευής κεραίας στην εταιρία COSMOTE.

-->

Η κεραία είναι σε ένα πυκνό οικιστικό ιστό και συν της άλλης η ανηφορική κλίση της συγκεκριμένης οδού και το σχετικά χαμηλό ύψος που βρίσκεται η κεραία τη φέρνει ακριβώς απέναντι από τα διαμερίσματα των κατοίκων της περιοχής.

Για τη συγκεκριμένη κεραία δεν έχουν γίνει ακόμα μετρήσεις σύμφωνα με το αρχείο της ΕΕΑΕ καθώς έχει τοποθετηθεί πρόσφατα. Υπάρχουν όμως για άλλες κεραίες στην περιοχή της Σαλαμίνας που μπορείτε να δείτε στο λινκ της ΕΕΑΕ (δείτε τις κεραίες στην περιοχή της Σαλαμίνας και τις σχετικές μετρήσεις).

Η συγκεκριμένη κεραία στην οδό Ύδρας περιλαμβάνει στη ζώνη των 300m  σχολείο (δειτε τη σχετική φωτογραφία με την απόσταση κάτω από 300m). Για την περίπτωση αυτή η σχετική ΚΥΑ έχει άλλη πρόβλεψη για τα όρια της εκπομπής - να είναι κάτω από 60% το κανονικών ορίων.

Το θέμα των κεραιών είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα με κοινωνικές και επιστημονικές προεκτάσεις. Καθώς είναι ένα θέμα των τελευταίων 25 χρόνων δεν υπάρχουν ακόμα οι επιδημιολογικές μελέτες που με σχετική ασφάλεια θα μπορούσαν να δείξουν τις πιθανές βλάβες από τη χρόνια έκθεση σε μη ιονίζουσες ακτινοβολίες όπως αυτές των κεραιών. Από την άλλη κανείς δεν θα ήθελε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του και να βλέπει την περιουσία τους να υποβαθμίζεται από την ύπαρξη μιας κεραίας απέναντι από το σπίτι του. Αρκετοί πολίτες και φορείς έχουν στο παρελθόν προσφύγει δικαστικά για την απομάκρυνση κεραιών από την περιοχή τους με πενιχρά όμως αποτελέσματα καθώς το νομικό σύστημα είναι τέτοιο που προστατεύει τις εταιρίες παρά τους πολίτες.

Θα πρέπει καθώς το θέμα δεν αφορά μόνο τους κατοίκους γύρω από την οδό Ύδρας αφού στη Σαλαμίνα υπάρχουν συνολικά 29 διαφόρων τύπων κεραίες (δείτε ΕΔΩ όλη τη λίστα): α) να γίνονται συνεχείς μετρήσεις ώστε οι κεραίες να λειτουργούν εντός ορίων, β) να ενημερώνονται οι πολίτες γ) να επιλέγονται όσο το δυνατόν πιο "ουδέτερα" σημεία για την τοποθέτηση τους και δ) να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Θα είχε ενδιαφέρον αν κάποιος από τους αναγνώστες γνωρίζει καλύτερα το σχετικό θέμα ή για το θέμα των κεραιών γενικά να στείλει σχετικό κείμενο για δημοσίευση.