“Μπράβο Σαλαμίνα!”

Θεαματική ήταν η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών, παρά τον ελάχιστο χρόνο ενημέρωσης του κοινού, στην έκτακτη ημέρα αιμοδοσίας που διοργάνωσε ο Δήμος Σαλαμίνας, σήμερα ο πρωί, στο Κέντρο Νεότητας, για να συγκεντρωθεί αίμα για την περίθαλψη των πυροπλήκτων της ανατολικής Αττικής.
-->
Άνθρωποι κάθε ηλικίας, γυναίκες και άνδρες, μικροί και μεγάλοι, ακόμα και κάποιοι που ήξεραν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν αίμα, προσήλθαν από νωρίς το πρωί στη μεγάλη αίθουσα του Κέντρου Νεότητας Σαλαμίνας, στην Ακτή Καραϊσκάκη,  όπου είχε εγκατασταθεί το Κινητό Συνεργείο Αιμοληψίας, για να προσφέρουν αίμα.
Εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι κάποιοι συμπολίτες μας, συγκλονισμένοι από τα τραγικά περιστατικά της Ανατολικής Αττικής, επέμεναν να προσφέρουν αίμα παρότι η ιατρική τους κατάσταση δεν το επέτρεπε. Σημαντική επίσης ήταν η συμμετοχή της νεολαίας που μας “έδειξε” με την παρουσία της ότι, μόνο αποξενωμένη από την πραγματικότητα δεν είναι.
Παρούσα νωρίς το πρωί, εκεί στο Κέντρο Νεότητας και η Δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Παπαθανασίου – Νάννου. Φανερά συγκινημένη από την αθρόα προσέλευση των αιμοδοτών, σχολιάζοντας τη όλη δράση, είπε μόνο: “Μπράβο Σαλαμίνα!”.
Η σημερινή, έκτακτη ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας για τις ανάγκες των πυρόπληκτων, οργανώθηκε στη Σαλαμίνα, με πρωτοβουλία του Προέδρου του Οργανισμού Άθλησης, Κοινωνικής Πολιτικής & Παιδείας του Δήμου Σαλαμίνας Γεράσιμου Δραγομάνοβιτς και την παρέμβαση της βουλευτού Β’ Πειραιά Νίνας Κασιμάτη, σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή Διοικητή του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας Ιωάννη Κούρλα και τον Διευθυντή Αιμοδοσίας του ίδιου νοσοκομείου Παναγιώτη Σιουρούνη.
Έτσι, από τις 09.00 έως τις 15.30, λόγω του πλήθους των αιμοδοτών, εγκαταστάθηκε στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου, πλήρης μονάδα αιμοληψίας του Τζανείου Νοσοκομείου για την συλλογή αίματος και παραγώγων του. Η συμβολή της Διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην οργάνωση της έκτακτης αιμοδοσίας ήταν πολύτιμη.
Όπως είχε τονίσει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στο χτεσινό κάλεσμα του, υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε αίμα και πλάσμα καθώς αυτήν την εποχή τα αποθέματα είναι μειωμένα λόγω του καλοκαιριού. Το αίμα που συγκεντρώθηκε στη Σαλαμίνα, όπως και αλλού, προορίζεται για τους εγκαυματίες και τους τραυματίες που έπεσαν θύματα των φονικών πυρκαγιών και νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία της Αττικής,
Θερμότατες ευχαριστίες αξίζουν στο προσωπικό που στελέχωσε την Κινητή Μονάδα Αιμοληψίας, τους: Ιατρό Φανή Καραουλάκη, τις Νοσηλεύτριες, ειδικές στην αιμοληψία,   Ιωάννα Φλεσιοπούλου, Ελένη Κοντογιάννη, Ευγενία Καμαρινού και Κυριακή Τσολακίδου που κατόρθωσαν με τον πιο άψογο επαγγελματικό τρόπο, να διαχειριστούν τους περισσότερους από εκατό εθελοντές που προσήλθαν και να συγκεντρώσουν τελικά ογδόντα τέσσερεις μονάδες αίματος καθώς και τον οδηγό της κινητής μονάδας Δημήτρη Προκοπίου, που φρόντιζε συνεχώς για την ασφαλή διαφύλαξη του αίματος στα ψυγεία της μονάδας.
Εξίσου θερμότατες ευχαριστίεςαξίζουν στους δικούς μας ανθρώπους, του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας, τον Ιατρό μικροβιολόγο Ηλία Πατίκα, την Παρασκευάστρια Μαρία Καζανιάτορα και τις Νοσηλεύτριες Ειρήνη Νάννου και Ευφροσύνη Ουζούνη που ανέλαβαν την υγειονομική κάλυψη της ημέρας, παρέχοντας άμεσα την βοήθεια τους σε μερικά περιστατικά αδιαθεσίας που σημειώθηκαν μετά την αιμοδοσία.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν στην εθελόντρια Χαριτωμένη Κωνσταντινίδου της ΛΕΜΣ για την πολυτιμη και ολόψυχη βοήθειά της, στην διαδικτυακή ομάδα “Salamis News-it” και στον λαογραφικό χορευτικό όμιλο “Κρηταγενείς”, που βοήθησαν με την φυσική τους παρουσία -και όχι μόνο- την σπουδαία αυτή προσπάθεια.
Τέλος, θερμότατες ευχαριστίεςαξίζουν στα καταστήματα της Σαλαμίνας που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα της Προεδρου της Βιβλιοθηκης & Λαογραφικού Μουσείου Σταυρούλας Γεροντιότου για τη χορηγία διαφόρων απαραίτητων ειδών, οπως και στην Αντιπρόεδρο της Βιβλιοθήκης Μαλαματένια Μιχα που στηρίξαν την όλη προσπάθεια. Αυτά είναι: Κάβα Καλλίας (χυμοί), Κάβα  Μπούταλης (χυμοί & νερά), S/M Σαρέλας (κονσέρβες, χυμοί, παραφαρμακευτικά είδη) Φούρνος Μεταλλίκη (σάντουιτς) Φούρνος Φραγκιά (σάντουιτς) και S/M Σκλαβενίτη (δια χειρός του Αντιδημάρχου Νίκου Αγαπίου, χυμοί).