Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σαλαμίνας: "Τέλος στο αλαλούμ της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος"

Όπως αναφέρει το site της Δημοτικής παράταξης "Κοντά στο Δημότη":


Ακόμα μία αγκύλωση του παρελθόντος, που ταλαιπωρεί επί δεκαετίες το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, την Πολεοδομία, τους επιχειρηματίες, τους ιδιοκτήτες ακινήτων του παραλιακού μετώπου της Σαλαμίνας και συχνά έγινε αφορμή τραγελαφικών καταστάσεων, βρίσκει επιτέλους τη λύση του.

-->
Πρόκειται για τα όρια της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος, την νοητή γραμμή δηλαδή που θέτει τα όρια της χερσαίας περιοχής του λιμανιού και το διαχωρίζει από τον αστικό πολεοδομικό ιστό. Τα όρια που ισχύουν σήμερα, έχουν καθορισθεί από το 1963, με μια απόφαση του τότε Νομάρχη που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τον Ιανουάριο του 1963 και έκτοτε έχει την ισχύ νόμου. (απφ.6103, ΦΕΚ 20Β’/21-01-1963).
Και το μεν 1963, το παραλιακό μέτωπο της Κούλουρης, ήταν μερικά ισόγεια και ακόμα πιο λίγα διώροφα σπίτια, η δε σημερινή παραλιακή λεωφόρος, η Ακτή Καραϊσκάκη, μόλις είχε ασφαλτοστρωθεί και μόνο λεωφόρος δεν ήταν, παρά ένας στενός δρόμος …
Στο πέρασμα των χρόνων η ανοικοδόμηση της παραλιακής ζώνης, ιδιαίτερα τη δεκαετία του ’80, προκάλεσε μια σειρά από κωμικοτραγικά έως πολύ σοβαρά θέματα ανάμεσα στις εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες και τους πολίτες, καθώς το όριο της χερσαίας ζώνης του λιμανιού ήταν η οικοδομική γραμμή των παραλιακών οικοπέδων, κάτι που τουλάχιστον στα χαρτιά καθιστούσε τα οικόπεδα … τυφλά, χωρίς πρόσοψη δηλαδή στην παραλία. Ανάλογα ζητήματα έχουν προκύψει κατά καιρούς και στο λιμάνι των Παλουκίων.
Οι άνθρωποι της Πολεοδομίας, αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα, εξέδιδαν τις οικοδομικές άδειες κατά παρέκκλιση και ταυτόχρονα πίεζαν προς πάσα κατεύθυνση να διευθετηθεί το όλο ζήτημα. Αλλά, πολλά παρόμοια ζητήματα έχουν εγερθεί κατά καιρούς, όπως για την αδειοδότηση των καταστημάτων, για τις άδειες κατάληψης κοινόχρηστου χώρου και για τον χαρακτηρισμό ορισμένων εκτάσεων ως κοινοχρήστων ή μη -θέμα που απασχόλησε έντονα το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 25/07-.
Ακόμα, εν αμφιβόλω τέθηκε κάποιες φορές μέχρι και το δικαίωμα της Τροχαίας Σαλαμίνας να ασκεί τροχονομικούς ελέγχους στην παραλιακή ζώνη, καθώς σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, στην Χερσαία Ζώνη Λιμένος ασκεί αστυνομικά καθήκοντα το Λιμενικό Σώμα.
Για να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το … ελληνικότατο αλαλούμ, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μιχάλης Κορρός με την σύμφωνη γνώμη της Δημάρχου Σαλαμίνας Ισιδώρας Παπαθανασίου – Νάννου, ανέθεσε σε εμπειρογνώμονα την εκπόνηση αναλυτικής μελέτης που θα επανακαθορίσει τα σημερινά -και πραγματικά- όρια της Χερσαίας Ζώνης, των λιμένων Παλουκίων και Βουρκαρίου, σε σχέση πάντα με τις υφιστάμενες χρήσεις και τον πολεοδομικό ιστό ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να ξεκαθαρίσει η όλη κατάσταση. Η μελέτη θα παραδοθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ώστε να υποβληθεί προς έγκριση και επικύρωση στα αρμόδια όργανα και Υπουργεία και να τεθεί άμεσα σε ισχύ.
πηγή:/kontastodimoti.eu