Η νίκη της Γαλλίας είναι στην πραγματικότητα ένας θρίαμβος για τους μετανάστες σε όλο τον πλανήτη

Ο θρίαμβος της Γαλλίας στο Μουντιάλ αντιπροσωπεύει μια νίκη για την Αφρική και τους μετανάστες παντού στον κόσμο, σημειώνει ο αρθρογράφος του CNN.

Η επιτυχία της ομάδας είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο το αντι-μεταναστευτικό κίνημα, ειδικά εναντίον των μεταναστών με αφρικανικές ρίζες, έχει διχάσει τη γαλλική κοινωνία τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

-->


Οι διαφωνίες σχετικά με την αστυνομική βαρβαρότητα, τη φυλετική δικαιοσύνη και τις οικονομικές ευκαιρίες διαμορφώνουν συζητήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το ποιος αξίζει το δικαίωμα να είναι πολίτης μιας χώρας.

Οι μετανάστες με αφρικανικές ρίζες είναι μέρος όλης της γαλλικής κοινωνίας, ιδιαίτερα στις περιοχές που απαιτούν σκληρή, χαμηλά αμειβόμενη και επικίνδυνη εργασία. Πολλοί από αυτούς τους μετανάστες - και πολίτες - συνδέονται με τη Γαλλία και το μεγαλύτερο αποικιακό παρελθόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου που κέρδισε το πρωτάθλημα της Γαλλίας διαθέτει τουλάχιστον 15 παίκτες με αφρικανικές ρίζες, όπως ο μπροστάρης Kylian Mbappe, με μητέρα από την Αλγερία και πατέρα από το Καμερούν.




Η παναφρικανική σύνθεση της ομάδας κατευθύνει τους ανθρώπους - συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαίων φίλων του ποδοσφαίρου που φώναζαν άσχημα ρατσιστικά συνθήματα εναντίον των μαύρων παικτών - να επαναπροσδιορίσουν το πιο δημοφιλές άθλημα στον πλανήτη και τι σημαίνει να είσαι πολίτης. 

Η ενίοτε τοξική συζήτηση της Γαλλίας σχετικά με τη μετανάστευση έκανε αναμενόμενο τον παγκόσμιο διάλογο για τη μετανάστευση στην Αμερική, η οποία σήμερα χαρακτηρίζει τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς ως κλέφτες, βιαστές και δολοφόνους.

Η απόφαση της Αγγλίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήρθε μετά από μια ξενοφοβική εκστρατεία και μια ρατσιστική προσέγγιση  της αγνής βρετανικής ταυτότητας. Ωστόσο ο αρθρογράφος σημειώνει πως το αποκορύφωμα είναι η πολιτική του Τραμπ.

Η φυλετική και εθνοτική ποικιλομορφία της γαλλικής ομάδας Παγκόσμιου Κυπέλλου προσφέρει ένα άλλο, πιο αισιόδοξο μάθημα για τη μετανάστευση, την παγκοσμιοποίηση και την ιθαγένεια.

Ενώ όλοι οι παίχτες της ομάδας θα έχουν υποδοχή ηρώων στη Γαλλία, εκείνοι της αφρικανικής καταγωγής εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις με βάση το χρώμα του δέρματός τους. Αμέτρητοι Αφρικανοί μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εγκαταλείπουν τις πολεμικές ζώνες, αντιμετωπίζουν τρομακτικές προοπτικές  για να κερδίσουν την είσοδό τους στη Γαλλία. 

Η θερμή αγκαλιά των Γάλλων στους αφρικανούς παίχτες θα πρέπει να ανοίξει και για τους μεγάλους αριθμούς μεταναστών από όλη την αφρικανική διασπορά που αναζητούν καταφύγιο κατά των τεχνητών και φυσικών καταστροφών στη χώρα καταγωγής τους.

 Και μπορούμε να πάρουμε ως παράδειγμα τη γαλλική υποστήριξη στον Mbappe και τους συναθλητές του για να έχουμε καθοδήγηση. Οι Γάλλοι πολίτες, νέοι και ηλικιωμένοι, φορούσαν φανέλες με τον Mbappe και φώναξαν ενθαρρυντικά λόγια για τους παίκτες της ομάδας.


Εν ολίγοις, οι πρωταθλητές του Παγκόσμιου Κυπέλλου μας υπενθυμίζουν ότι σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, η φυλετική και εθνοτική ποικιλομορφία αντιπροσωπεύει μια διαρκή δύναμη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και οικοδομεί πολιτιστικές και πολιτικές γέφυρες εντός και μεταξύ χωρών και εθνών.

 Για εκατομμύρια φιλάθλους ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο, η Αφρική, στην πραγματικότητα, μόλις κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο.Αυτό είναι κάτι περισσότερο από απλώς ευσεβής σκέψη. Η σύνθεση της γαλλικής ομάδας αντιπροσωπεύει μια ισχυρή αντίδραση κατά της κατασκευής τειχών και κέντρων κράτησης για την κράτηση και τον περιορισμό των μεταναστευτικών πληθυσμών.


Ο παγκόσμιος διάλογος για τη μετανάστευση είναι το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εποχής μας. Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις γυναίκες, τους άνδρες, τα παιδιά και τις οικογένειες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για ευκαιρίες που ευδοκιμούν στη δυτική κοινωνία; Η μακρά ιστορία της Δύσης καθιστά αυτό ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα δεδομένου ότι πολλοί μετανάστες από την Αφρική και άλλα μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου επιδιώκουν να επιστρέψουν σε ένα έθνος που πρωτοστατούσε στην εκμετάλλευσή τους κατά τη διάρκεια της δουλείας.

Δεν μπορούμε πλέον να προσποιούμαστε ότι οι μετανάστες που εισέρχονται σε οποιοδήποτε έθνος στη γη δεν είναι συμπολίτες μας που αναζητούν την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν και να γίνουν πολίτες μιας νέας παγκόσμιας κοινότητας.  

Η ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γαλλίας καταδεικνύει σε όλους πως η μετανάστευση κρατάει το κλειδί για ένα απελευθερωμένο και πιο ανθρωπιστικό μέλλον.

 Πηγή: www.lifo.gr