Σάββατο, 28 Ιουλίου 2018

Ανακοίνωση της Δημάρχου Σαλαμίνας για το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στη Σαλαμίνα

Μετά από την επιβεβαίωση του κρούσματος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Σαλαμίνα, χτες το πρωί, η Δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Παπαθανασίου – Νάννου, έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:
-->

Μόλις ενημερωθήκαμε από τους αρμοδίους του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων), για άτομο με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που κατεγράφη στη Σαλαμίνα και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αττικής, ζητήσαμε, από τους υπεύθυνους στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας, ενημέρωση για τα μέτρα που έχουν πάρει από την δική τους πλευρά.

Πληροφορηθήκαμε ότι εκεί, ετοιμάστηκε αμέσως ειδικός θάλαμος υποδοχής και διαχείρισης τέτοιων περιστατικών όπως και ότι ενημερώθηκε όλο το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας για τις τρέχουσες εξελίξεις.
Επιπλέον, ζητήσαμε από τους ειδικούς που ανέλαβαν την καταπολέμηση των κουνουπιών για το 2018, κατ’ εντολή της Αντιπεριφέρειας Νήσων όπως ο νόμος ορίζει, την έκθεση τους για τις αυτοψίες και τους επίγειους ψεκασμούς που πραγματοποίησαν στο νησί μας από την αρχή του καλοκαιριού. Σας την παραθέτω αυτούσια:
“Κατόπιν ενημέρωσης μας από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χατζηπέρο και εν συνεχεία από εκπροσώπους του Δήμου Σαλαμίνας και κατοίκους της περιοχής, σχετικά με την παρουσία αυξημένης όχλησης από κουνούπια σε περιοχές του Δήμου Σαλαμίνας, το δειγματοληπτικό συνεργείο και ο Υπεύθυνος Επιστήμονας προκειμένου να διενεργηθεί αναγνώριση των περιοχών και εντοπισμός πιθανών προβλημάτων, έλεγξαν τις παρακάτω περιοχές, οι οποίες τους υποδείχθηκαν: Ψιλή Άμμος, Βασιλικά, Μπλε Λιμάνι, Μπατσί, Αμπελάκια, Παλούκια, Άγιος Γεώργιος, Στενό, Ξένο, Καματερό και Σελήνια. Διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
Στην περιοχή Ψιλή Άμμο αποξηραμένη έκταση με μορφολογικά χαρακτηριστικά βάλτου επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως.
Στην περιοχή Αμπελάκια: Α. αγωγός επί της Ιατρού Βεργή όπισθεν του γηπέδου με μικρή ποσότητα νερού αλλά απουσία προνυμφών και Β. αποξηραμένη έκταση, η οποία ωστόσο περιστασιακά μετά από έντονη βροχόπτωση παρουσιάζει κατάκλιση, σύμφωνα με ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Αμπελακίων Γιώργο Ζόγκο και την Κοινοτική Σύμβουλο Δέσποινα Κιαβουράκη, επί της λεωφόρου Δημοκρατίας πλησίον του Γυμνασίου-Λυκείου Αμπελακίων στην περιοχή Αμπελάκια.

Στην περιοχή Βασιλικά, μικρής έκτασης συλλογή στάσιμων νερών επί της ακτής, στην οποία δεν εντοπίστηκαν προνύμφες.
Στην περιοχή Αγίου Νικολάου, σε σημείο εκτός της περιοχής όπου βρίσκονται τα ήδη χαρτογραφημένα φρεάτια, φρεάτιο ομβρίων υδάτων όπου εντοπίστηκε υψηλός πληθυσμός προνυμφών. (Στο συγκεκριμένο φρεάτιο εκτελέστηκε άμεσα ψεκασμός προνυμφοκτονίας).
Δεν καταγράφηκαν άλλες ενεργές εστίες εντός του φυσικού και του περιαστικού συστήματος, πλην κάποιων δυνητικών εστιών που χρήζουν παρακολούθησης κυρίως μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Ωστόσο εντοπίστηκε πληθώρα εστιών με υψηλή παραγωγικότητα προνυμφών εντός  ιδιωτικών χώρων (αυλές σπιτιών), στους οποίους με συναίνεση των ιδιοκτητών, εισήλθε το συνεργείο. Ενδεικτικά τα είδη εστιών που εντοπίστηκαν εντός ιδιωτικών χώρων είναι: Πιατάκια γλαστρών, Πηγάδια σε αυλές, Μικρά – μεγάλα δοχεία (με στάσιμο νερό), Ανοιχτές δεξαμενές και Ανοιχτά βαρέλια”
Καταλαβαίνουμε όλοι λοιπόν, ότι ο κίνδυνος από τα κουνούπια, δεν προέρχεται μόνο από τους δημόσιους ή τους κοινόχρηστους χώρους, αλλά και μέσα από τα ίδια μας τα σπίτια και μάλιστα από σημεία που δεν φανταζόμαστε καν, όπως τα πιατάκια από τις γλάστρες μας. Οι ειδικοί της καταπολέμησης των κουνουπιών, μας σύστησαν το εντομοκτόνο σκεύασμα FENDONA 6SC, (αλλά και οποιοδήποτε άλλο ισοδύναμο) που διατίθεται από τα καταστήματα γεωπονικής για αποτελεσματική και ασφαλή οικιακή χρήση.
Για τα ιπτάμενα έντομα, τα κουνούπια εν προκειμένω, ψεκάζουμε τις επιφάνειες από μικρή απόσταση (μέχρι ένα μέτρο) σε όλα τα σημεία που επικάθονται τα έντομα των οποίων επιδιώκουμε την εξόντωση. Τέτοιες επιφάνειες είναι οι τοίχοι και οροφές κατοικιών, αποθηκών, στάβλων, παράθυρα, γωνίες, πρεβάζια, φωτιστικά, σημεία όπου υπάρχει στάσιμο νερό κ.λπ.
Καλούνται οι κάτοικοι της Σαλαμίνας να ακολουθήσουν, όλοι, πιστά τα μέτρα προστασίας που συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ (δείτε τα εδώ σε μορφή pdf) για να αποφύγουμε την περαιτέρω μετάδοση και τον επιπολασμό των σοβαρών λοιμώξεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Ο Δήμος Σαλαμίνας, σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Νήσων, θα επιτείνουν τους ελέγχους και τις αυτοψίες τις επόμενες μέρες, ώστε να αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος περαιτέρω μετάδοσης του επικίνδυνου ιού.
Η Δήμαρχος Σαλαμίνας
Ισιδώρα Παπαθανασίου- Νάννου

Δύο λόγια για τον ιό του Δυτικού Νείλου (από τον ιστότοπο του ΚΕΕΛΠΝΟ):
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κοινών κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Η εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

6 σχόλια:

 1. Ανώνυμος28/7/18 12:48

  Μετα τον ιο του νειλου αδερφια μου κουλουριωτες θα βρεθείτε στον ποταμο αχεροντα με κωπηλάτη τον χαροντα εκει που ο Βιργίλιος θα σας οδηγησει στον τεταρτο κυκλο απο την κολαση του δαντη,εκει θα δειτε πως οι άπληστοι και φιλάργυροι ειναι καταδικασμένοι να κυλούν μεγάλα βάρη με το στήθος τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος28/7/18 13:07

   Ο ιός της λαμογιάς και της αρπαχτής που πάσχει το σουλτανάτο είναι πολύ χειρότερος και θα τους οδηγήσει στον πολιτικό θάνατο. Ήδη η ασθένεια βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος28/7/18 13:50

  ΑΣΤΕΣ ΜΟ ΜΑΝΑΡΑ ΤΗΣ ΤΡΕΛΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΝΙΚΑ ΝΑ ΠΛΕΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΕΛΑ ΘΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.ΟΥΤΕ ΝΤΡΟΠΗ ΟΥΤΕ ΦΙΛΟΤΙΜΟ. ΠΙΑΣΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-*ΤΡΟΧΑΙΑ ΚΑΙ ΠΕΣΤΟΥΣ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΕΙ ΚΑΘΑΡΗ. ΑΠΟ ΕΞΩ ΚΟΥΚΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΑΝΟΥΚΛΑ.ΕΝΤΩΜΕΤΑΞΥ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΡΕΛΑ ΑΠΟΘΗΜΕΝΑ. ΘΑ ΕΙΣΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΘΥΜΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΕΛΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΝΙΚΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος28/7/18 15:29

  ΡΟΎΛΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ. ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΥΠ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΔΟΥ. ΕΧΕΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος28/7/18 15:57

   Η ΛΑΚ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ Κ Ο ΚΕΡΑΤΑΣ ΤΗΣ;ΤΣΑΜΑΡΗ Η ΔΙΝΑΜΙΔΟΥ ΠΩΣ ΤΗΝ ΛΕΝΕ ΑΥΤΗΝ

   Διαγραφή
 4. Ανώνυμος29/7/18 10:31

  ΑΣΕ κα δημαρχε τα ειδαμε τα χαΐρια σας προφανως σου δωσανε αυτες τις μπουρδες να πεις γιατι εισε ασχετη και ανενημερωτη.Επειδη ρωτησαμε και ψαξαμε γιατι ειμαστε μαναδες και εχουμε παιδεια ΔΗΜΑΡΧΕ οπως και εσυ μας ενημερωσανε οτι υπαρχουν συγκεκριμενες οδηγιες για το κουνουπι και οταν το διαβασαμε φριξαμε και καταλαβαμε οτι δεν κανετε ΤΙΠΟΤΑ ΔΥΣΤΗΧΩΣ.
  Οριστε και το αληθες κειμενο https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%9A%CE%99%CE%A4465%CE%A6%CE%A5%CE%9F-6%CE%95%CE%9D?inline=true
  Το κερασακι στην τουρτα που κυκλοφορει απο στομα σε στομα στην κουλουρη ειναι οτι στειλατε τον εργολαβο να ψεκασει σε εστιες κουνουπιων με στασημα νερα.Δεν μπορω να καταλαβω πως το μεγαλυτερο ποσοστο αυτων ειναι στα σπιτια Δημοτικων συμβουλων σου....Λυπαμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο Salamina-Press δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.