Καλό Παράδεισο, Μητροπολίτα Ιγνάτιε. Τον κέρδισες με τους αγώνες σου.

του Όθωνα Κυπριωτάκη*

"Δεν τον γνώριζα από τη Σαλαμίνα γιατί δεν μεγάλωσα εδώ. Υπηρετούσα στο στρατηγείο της 1ης Στρατιάς όταν αναγγέλθηκε η εκλογή του.Με τη συντριπτική πλειονότητα των Λαρισαίων, που είναι ευσεβείς και ευλαβείς Χριστιανοί, τον υποστηρίξαμε όχι για να επιβληθεί, αλλά - όπως το ήθελε - να ενώσει το ποίμνιο της μητροπόλεώς του. 
Κατά την ενθρόνισή του, παραμείναμε δίπλα του πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ακλόνητοι, παρά τις αήθεις επιθέσεις ανθρώπων, που "τρίβονταν στη γκλίτσα του τσοπάνη", όπως λέει ο λαός. Σταδιακά, η αγνή του ψυχή, ο μειλίχιος χαρακτήρας του και ο χριστιανικός του λόγος πέρασε μέσα σε πολλές πέτρινες ψυχές.

Χάρηκα γιατί, όταν μετατέθηκα από τη Λάρισα, είχε αναλάβει πλήρως το έργο του. Στις συζητήσεις για τους σκληροπηρυνικούς, μας ζητούσε αντί να τους μεμφόμαστε, να προσευχόμαστε γι' αυτούς. Ο ίδιος τους είχε πάντοτε συγχωρήσει.

Η ψυχή του ήταν καθαρή, αλλά για τον πόλεμο πλήρωσε το ταπεινό του σώμα. Ήδη, από την εποχή των διωγμών του, είχε ταλαιπωρηθεί και υποφέρει. 

Σήμερα, ανεβαίνει προς το ουράνιο φως προπεμπόμενος από τους αδελφούς του αρχιερείς, τους ιερείς, διακόνους και μοναχούς της Λάρισας, αλλά και εμάς τους εν Κυρίω συνεργάτες του και όλο το ποίμνιο της μητροπόλεως Λαρίσης και της ιδιαιτέρας πατρίδας του, της Σαλαμίνος, που ο ίδιος τίμησε με το έργο και τη συγγραφή του.

Καλό Παράδεισο, μητροπολίτα Ιγνάτιε. Τον κέρδισες με τους αγώνες σου. 
Σε ευχαριστούμε για τη χριστιανική σου διδαχή και την προσφορά σου.
Δεν λησμονούμε τη διακονία σου στον ταπεινό μας ναό του αγίου Προκοπίου στο Λόφο του Ρέστη, όταν ήσουν νέος κληρικός στον τόπο μας.
Πρέσβευε υπέρ ημών μετά των αγίων, που αγάπησες τόσο, ώστε προσπάθησες να γίνεις κατά πάντα μιμητής τους.

Ταξίαρχος ΕΑ
Αντιπρόεδρος ΕΑΑΣ Σαλαμίνος
Ιεροψάλτης Αγίου Προκοπίου Ρέστη"