Αιωνία σου η μνήμη, Ιγνάτιε της καρδιάς μας

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκινησιακής φόρτισης αλλά και μεγάλης κατάνυξης πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00, στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλείου, στην Λάρισα, η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Ιγνατίου, προεξάρχοντος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία εκπροσώπων την Αρχών και βεβαίως χιλιάδων πιστών που συνωστίζονταν από νωρίς το πρωί, για να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία.
-->


Την γενέτειρά του, τη Σαλαμίνα, εκπροσώπησε η Δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Παπαθανασίου – Νάννου και μαζί της ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Σκιαθίτης, ο Πρόεδρος Άθλησης, Κοινωνικής Πολιτικής & Παιδείας Γεράσιμος Δραγομάνοβιτς, ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Γιάννης Λένης, η πρωην Αντιδήμαρχος Ειρήνη Μπινιάρη και ο πρωην Δήμαρχος Σαλαμίνας Σπύρος Σοφράς.


Η συγκίνηση κορυφώθηκε κατά την εκφώνηση των επικηδείων λόγων, αρχής γενομένης με τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης, πατέρα Αχίλλειο Τσούτσουρα, να ξεσπά σε λυγμούς την ώρα που περιέγραφε τις δύσκολες στιγμές στο ιατρικό κέντρο, στην Αμερική, όπου ο ποιμενάρχης της Λάρισας, άφησε την τελευταία του πνοή. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ευαγγελική ρήση που ο εκλιπών έλεγε συχνά: “Όσο εμείς αγιαζόμαστε, τόσο περισσότερο ζούμε την ειρήνη του Θεού και μπορούμε να την μεταδώσουμε και στους άλλους. Ο ακατάστατος άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ειρηνικός. Άλλωστε ο Θεός είναι Θεός ειρήνης κι όχι ακαταστασίας”.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και τοποτηρητής της Μητρόπολης Λαρίσης κ. Ιγνάτιος μίλησε για μία εκκλησιαστική προσωπικότητα που διακατέχονταν από άκρα υπομονή και πρωτοφανή συγχωρητικότητα, ενώ χαρακτήρισε τον μακαριστό Ιγνάτιο ως ιλαρό, προσιτό, φιλότεχνο, ελεήμονα, επιεική και άκακο.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε με έμφαση, ότι η Λάρισα έγινε εκκλησιαστικό κύτταρο χάρη στο μακαριστό Ποιμενάρχη και στους άξιους συνεργάτες του.
Ο Δήμαρχος Λαρίσης Απόστολος Καλογιάννης είπε μεταξύ άλλων: “Έζησε κοντά μας 24 χρόνια. Αν και δεν προερχόταν από τον τόπο μας τον αγάπησε και τον υπηρέτησε με όλη τη δύναμη της ψυχής του. Γι αυτό και ο λαός της Λάρισας τον αγάπησε και τον τίμησε. Και αυτές τις ώρες κατέκλυσε τον Μητροπολιτικό μας ναό για να αποχαιρετήσει τον Λαρίσης Ιγνάτιο”.

Η Δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Παπαθανασίου – Νάννου, που με δυσκολία κατάφερε να συγκρατήσει τη συγκίνηση της, εκπροσωπώντας την γενέτειρα του μακαριστού κυρού Ιγνατίου  τόνισε μεταξύ άλλων πως “η είδηση του θανάτου του έχει σκορπίσει βαθύ πένθος και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την πολυαγαπημένη του Σαλαμίνα, τον τόπο, που επί εικοσαετία εποίμανε ως εφημέριος του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέα”, και αναφέρθηκε εκτενώς, στο μέγεθος της σπουδαίας και πολυεπίπεδης δραστηριότητάς του.
Χαρακτηριστική στιγμή ήταν, όταν τελειώνοντας τον επικήδειο λόγο η Δήμαρχος Σαλαμίνας ανέφερε πως, σαν ελάχιστη ένδειξη τιμής και αγάπης για τον εκλιπόντα, είχε φέρει μαζί της λίγο χώμα από την γενέτειρά του για να το αποθέσει στο σκήνωμά του. Οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε θερμότατο χειροκρότημα.

Με τους πιστούς να ραίνουν με άνθη, να χειροκροτούν και να φωνάζουν “άξιος”, πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της εξόδιου ακολουθίας, η περιφορά του σκηνώματος του μακαριστού κυρού Ιγνατίου στους δρόμους γύρω από το ναό του Αγίου Αχιλλείου. Η μπάντα της Πρώτης Στρατιάς παιάνιζε πένθιμα, ενώ το σκήνωμα του κυρού Ιγνατίου συνόδευαν κοπέλες με παραδοσιακές φορεσιές της Κούλουρης από το Λύκειο Ελληνίδων της Σαλαμίνας.


Η πομπή κατέληξε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο πίσω από το ναό του Αγίου Αχιλλείου όπου ο Ιγνάτιος της καρδιάς μας ετάφη στις 13:15, στη σκιά του ναού, σύμφωνα με την επιθυμία που ο ίδιος είχε εκφράσει στους στενούς του συνεργάτες.
Ολόκληρος ο λόγος της Δημάρχου Σαλαμίνας:
Με αισθήματα βαθειάς οδύνης και ιερού δέους, όλοι οι Σαλαμίνιοι παρευρισκόμαστε σήμερα στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Ιγνατίου, για να υποκλιθούμε μπροστά στο σκήνωμά του και να αποδώσουμε τον τελευταίο ασπασμό.
Το εκλεκτό τέκνο του νησιού μας, ο ανεπανάληπτος Επίσκοπος της καρδιάς μας, ο μεγάλος αδερφός, πορεύεται από τα πρόσκαιρα και επίγεια προς τα αιώνια και επουράνια. Η είδηση του θανάτου του έχει σκορπίσει βαθύ πένθος όχι μόνο στα αγαπημένα του τέκνα της ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης, αλλά και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την πολυαγαπημένη του Σαλαμίνα, τον τόπου που τον γέννησε και τον ανέθρεψε. Τον τόπο που επί μια εικοσαετία εποίμανε ως εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα.
Ποιος από εμάς δεν θυμάται την πνευματική αναγέννηση της Σαλαμίνας επί των ημερών του, αφού εκτός από άριστος νομικός ήταν και βαθύτατος γνώστης της Ορθόδοξης Θεολογίας; Τα κατηχητικά με τις εκατοντάδες παιδιών, τις μοναδικές εορτές νεότητας και το πολυσχιδές φιλανθρωπικό του έργο.
Πολλά και σοφά γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες για ,τον Λαρίσης Ιγνάτιο. Και κυρίως των πατέρων της εκκλησίας αλλά και άλλα, αμέτρητα, που αν ενωθούν σαν σταγόνες θα δημιουργήσουν τον ωκεανό της μεγαλειώδους προσωπικότητάς του.
Επιτρέψτε μου, Μακαριότατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και Πάσης  Ελλάδος κύριε Ιερώνυμε, να προσθέσω μόνο τούτο ως άρωμα ευλάβειας: ο Μητροπολίτης  Ιγνάτιος  γνώριζε άριστα την τέχνη να οδηγεί ψυχές κοντά στο Χριστό. Και ενώ η ζωή του κατά τα παιδικά του χρόνια αλλά και τα χρόνια της Επισκοπικής του διακονίας ήταν ζωή εσταυρωμένη, εκείνος  σκόρπιζε σε όλους μας τη χαρά της Αναστάσεως. Ένα διαρκές αναστάσιμο κήρυγμα η ζωή του.
Έχουν περάσει μόλις έξι μήνες από την ημέρα που παρουσίασε στη Σαλαμίνα το βιβλίο του «Σαν παραμύθι». Η ημέρα αυτή θα μας μείνει αξέχαστη. Χιλιάδες Σαλαμίνιοι μέσα και έξω από την αίθουσα τελετών του Δημαρχείου, είχαν έρθει εκεί για να δουν, να φιλήσουν το χέρι του, να του πουν πόσο τον αγαπούν και να του καταθέσουν την ευγνωμοσύνη της ψυχής του! Και εκείνος τρυφερός και στοργικός όπως πάντα με το σώμα καταβεβλημένο και τη ψυχή ολοφώτεινη, μας αγκάλιαζε όλους. Ήταν το κύκνειο άσμα του. Ήταν αποχαιρετισμός  του προς την πατρίδα που αγάπησε και που μέσα από τα άρθρα του στο περιοδικό Τάλαντο, την διαφήμιζε ανά τον κόσμο!
Πατέρα μας πολυαγαπημένε,
Τούτη την ώρα της  απόλυτης θλίψης εμείς οι Σαλαμίνιοι τα παιδιά σου, ενώνουμε τις προσευχές μας μαζί με τους Λαρισαίους , και τις στέλνουμε σαν  θυμίαμα στο θρόνο του Θεού υπέρ αναπαύσεως της μακάριας ψυχής σου. Η Κούλουρη καυχάται και θα καυχάται πως ένα τέτοιο ευωδιαστό λουλούδι άνθησε από τα σπλάχνα της. Γενεές  γενεών θα μαρτυρούν, πως το νησί της Παναγίας της Φανερωμένης και του Αγίου Λαυρεντίου γεννήθηκε και ανετράφη ένας ποιμένας με ανεπίληπτο ήθος και σπάνια χαρίσματα.
Θα διηγούμαστε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας, πως στο ηρωικό νησί μας, έζησε κάποτε ένας κληρικός που τον έλεγαν Ιγνάτιο, ο οποίος φώτισε τις ψυχές μας σαν Άγγελος Κυρίου και διήλθε ευεργετών και ιώμενος. Ένας  Άγιος Δεσπότης που σε όλη του τη ζωή υπήρξε “κανόνας πίστεως και εικόνα πραότητας”.
Η γη της Θεσσαλίας σε κλείνει από σήμερα στα σπλάχνα της και η Σαλαμίνα για πάντα στην καρδιά της. Σε ένδειξη τιμής και αγάπης εναποθέτουμε στο σεπτό σκήνωμά σου, χώμα από τη γενέτειρά σου.
Πατέρα, καλό και Άγιο ταξίδι στους Ουρανούς!

*ορισμένα στοιχεία και φωτογραφίες είναι από το: www.onlarissa.gr

πηγή:kontastodimoti.eu