Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο για θέματα Πολιτικής Προστασίας συγκάλεσε η Δήμαρχος Σαλαμίνας


Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) για θέματα Πολιτικής Προστασίας, συγκάλεσε την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2018, η Δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Παπαθανασίου – Νάννου με την ιδιότητα της ως Προέδρου του Οργάνου. Η πρόσκληση έγινε προς τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σαλαμίνας, προκειμένου να συνεδριάσουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τη λήψη μέτρων, τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και την ετοιμότητα των φορέων που εκπροσωπούν για την αντιμετώπιση κινδύνων που ενδεχομένως να προκύψουν κατά την θερμοπυρική περίοδο του 2018.
-->

Στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου παρέστησαν: Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Πρασίνου & Καθαριότητας Ιωάννης Σκιαθίτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γρηγόριος Καπετανάκης, ο εκπρόσωπος του Ομίλου Φίλων του Δάσους – κλιμάκιο Σαλαμίνος Κωνσταντίνος Κατσίγιαννης, ο διευθυντής ΔΕΔΗΕ Σαλαμίνας Γεώργιος Βιλλιώτης, ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαλαμίνας πυραγός Παναγιώτης Αράπης, ο υπάλληλος της αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Νήσων Γεώργιος Παπαδάκης, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Τάξης Σαλαμίνας αστυνόμος Παντελής Τζούσης, η δασοπόνος Μαρία Αλεβίζου, οι εκπρόσωποι του Πολεμικού Ναυτικού Κωνσταντίνος Συρόπουλος Πλοίαρχος Π.Ν. και Κώστας Καλογήρου Πλωτάρχης Π.Ν., ο διοικητής Ασφαλείας Σαλαμίνας Γεώργιος Δικαιόπουλος, ο υπεύθυνος δημοτικός υπάλληλος για την Πολιτική Προστασία Σπυρίδων Μαρουλάκης, η διοικητής του ΚΛΠ/Γ’ Λιμενικού Τμήματος Σαλαμίνας Αικατερίνη Τσάλη Πλωτάρχης Λ.Σ., και οι δημοτικοί υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας και του τμήματος Οχημάτων Νικόλαος Ιωαννίδης και Γεώργιος Δεμέστιχας, αντίστοιχα.
Η Δήμαρχος πήρε το λόγο και αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση αλλά και για τη συνεργασία τους με το Δήμο για την επίλυση προβλημάτων προς όφελος των δημοτών ενημέρωσε ότι ο Δήμος βρίσκεται ήδη σε αυξημένη ετοιμότητα από την αρχή της θερμοπυρικής περιόδου, από την 1η Μαΐου, με όλο το εκπαιδευμένο προσωπικό και τα μέσα που διαθέτει.
Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στους παρευρισκόμενους.
Η Μαρία Αλεβίζου, δασοπόνος, ενημέρωσε ότι θα πρέπει να καθαριστούν, με τη βοήθεια του Δήμου, οι επίφοβες περιοχές και ενημέρωσε τα μέλη του Οργάνου, ότι επίκειται η πρόσληψη ατόμων που θα απασχοληθούν στο καθαρισμό των πρανών και στην αποκομιδή των φρυγάνων. Επίσης ενημέρωσε ότι έχει ήδη εγκριθεί χρηματικό ποσό, ειδικά για δράσεις πυροπροστασίας στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Κανακίων προκειμένου να καθαριστούν οι παρυφές των δρόμων σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Ο Σπυρίδων Μαρουλάκης, υπεύθυνος δημοτικός υπάλληλος για την Πολιτική Προστασία, είπε ότι η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου βρίσκεται στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όλο το 24ωρο.
Ο Γεώργιος Δεμέστιχας, δημοτικός υπάλληλος, διαβεβαίωσε τα μέλη του Συντονιστικού για την ετοιμότητα των οχημάτων του Δήμου καθώς και για το σχέδιο κίνησης αυτών με τις βάρδιες τριών οδηγών καθημερινώς.
Ο Γεώργιος Παπαδάκης, υπάλληλος της αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Νήσων είπε ότι ο Δήμος έχει ενισχυθεί με το προβλεπόμενο ποσό για τις  δράσεις πυροπροστασίας το φετινό καλοκαίρι και ότι η Αντιπεριφέρεια Νήσων είναι έτοιμη συνεισφέρει σε επείγοντα περιστατικά με υδροφόρες που θα στέλνονται στο νησί ή με την άμεση μίσθωση ιδιωτικών υδροφόρων επιτόπου.
Ο αστυνόμος Παντελής Τζούσης, Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Τάξης Σαλαμίνας, είπε ότι η αστυνομία είναι σε ετοιμότητα για την επιτήρηση των δασών στην περιοχή των Κανακίων, του Πηλού και της Φανερωμένης σε απόλυτο συντονισμό με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο. Επίσης είπε ότι το αστυνομικό τμήμα έχει ήδη ζητήσει ενίσχυση σε οχήματα και μέσα πυρασφάλειας. Ο ίδιος είπε ότι η συνεργασία με την Πυροσβεστική είναι πολύ αποτελεσματική.
Οι εκπρόσωποι του Πολεμικού Ναυτικού δήλωσαν την άμεση ετοιμότητα του Ναυστάθμου και του Πολεμικού Ναυτικού γενικότερα, σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί από μια έκτακτη κατάσταση.
Ο Κωνσταντίνος Κατσίγιαννης, εκπρόσωπος της εθελοντικής ομάδας “Όμιλος Φίλων του Δάσους – Κλιμάκιο Σαλαμίνας” είπε ότι η ομάδα του διαθέτει δέκα ενεργούς εθελοντές για την προστασία των δασών, ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα σε άμεση ετοιμότητα καθώς και τα ιδιωτικά οχήματα των εθελοντών.
Η Αικατερίνη Τσάλη, πλωτάρχης Λ.Σ., διοικητής του ΚΛΠ/Γ’ Λιμενικού Τμήματος Σαλαμίνας, είπε ότι το Λιμενικό τμήμα Σαλαμίνας θα διευκολύνει, σε συνεργασία με το Λιμενικό Τμήμα του Περάματος, τη άμεση διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων με τα φεριμπότ.
Ο Γρηγόρης Καπετανάκης, Δημοτικός Σύμβουλος, τόνισε την ανάγκη της ύπαρξης και συμμετοχής των εθελοντικών ομάδων του νησιού καθώς και της ευθύνης του Δήμου να εξασφαλίσει καύσιμα για τα οχήματα και να φροντίσει να καθαριστούν τα πρανή.
Ο Γεώργιος Βιλλιώτης, διευθυντής ΔΕΔΗΕ Σαλαμίνας, είπε ότι παρά την έλλειψη του απαραίτητου καλαθοφόρου οχήματος έχουν γίνει ήδη τα κλαδέματα των δέντρων που βρίσκονται σε επαφή με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και οι αποψιλώσεις των ξερών χόρτων γύρω από τις κολώνες, στα επικίνδυνα σημεία.
Ο πυραγός Παναγιώτης Αράπης, προϊστάμενος του Πυροσβεστικού κλιμακίου Σαλαμίνας, αφού επισήμανε την άψογη συνεργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται στην κατάσβεση των πυρκαγιών τόνισε ότι για να διευκολυνθεί το έργο της Πυροσβεστικής απαιτούνται διάφορες ενέργειες, όπως η πρόσληψη ατόμων, η συντήρηση των δασικών δρόμων, ή έγκαιρή συλλογή των ογκωδών και των εξω-οικιακών απορριμμάτων που εγκυμονούν κινδύνους πυρκαγιάς. Πολύ βασικό ζήτημα, είπε ο ίδιος, είναι ο καθαρισμός των ιδιωτικών οικοπέδων από τα ξερά χόρτα. Τόνισε δε ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς η εκκένωση των οικισμών είναι αρμοδιότητα του Δήμου.
Η Δήμαρχος είπε ότι θα επικοινωνήσει με την Τροχαία Σαλαμίνος προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα αποφεύγονται τα διπλοπαρκαρίσματα ιδιωτικών αυτοκινήτων στις κεντρικές αρτηρίες του νησιού για να διευκολύνεται η διέλευση των οχημάτων εκτάκτου ανάγκης. Επίσης τόνισε ότι η επίσημη θέση του Δήμου είναι η άμεση συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην πυροπροστασία και την πυρόσβεση, ιδιαίτερα των δασικών περιοχών, με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των ενεργειών τους.
Η Δήμαρχος κλείνοντας τη συνεδρίαση ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους φορείς για τη μέχρι τώρα άψογη συνεργασία τους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και στο μέλλον θα λειτουργούν πάντα συλλογικά με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που τους χαρακτηρίζει.
Πέρα από τον συντονισμό των φορέων με την συνεδρίαση του Συντονιστικού, από πλευράς Δήμου έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανάθεσης και από την Δευτέρα 30 Ιουλίου αρχίζει ο καθαρισμός των πρανών από την εργολάβο εταιρεία. Επίσης ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την πρόσληψη συμβασιούχων δύο μηνών που θα απασχοληθούν και αυτοί στον καθαρισμό των πρανών.
Η φωτογραφία είναι από παλαιότερη συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο

πηγή: kontastodimoti.eu