Σάββατο, 4 Αυγούστου 2018

Υπάρχει και η άλλη Σαλαμίνα τελικά: Αυτή που χρειάζεται αξιοποίηση και σχέδιο προβολής

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ (*)
Διαβάζουμε τόσα και τόσα άρθρα για αποδράσεις σε κοντινούς προορισμούς. Για τόπους που ‘κρύβουν εκπλήξεις’. Σε ελάχιστα από αυτά γίνεται αναφορά στη Σαλαμίνα. Από τις αναφορές δε αυτές στις περισσότερες γίνεται λόγος για τα προβλήματα του νησιού όπως την άναρχη δόμηση, το προβληματικό οδικό δίκτυο κ.α. Δεν υπάρχει όμως αυτή μόνο αυτή η Σαλαμίνα. Δεν είναι αυτή η Σαλαμίνα.
-->

Είναι αλήθεια ότι το νησί αυτό δεν το πρόσεξε ποτέ και κανείς. ‘Βόλευε’ να γίνει ένας φτηνός προορισμός για τους κατοίκους της πρωτεύουσας. ‘Βόλευε’ να γίνει ένας τόπος εγκατάστασης για διάφορες ρυπογόνες επιχειρήσεις λόγω της εγγύτητας του με το κέντρο. Επειδή βέβαια δεν μπορεί ποτέ να φταίνε μόνο ‘οι άλλοι’, δεν το πρόσεξαν ούτε οι ντόπιοι, πολλοί τουλάχιστον εξ όσων διετέλεσαν σε θέση ευθύνης σε αυτό.
 • Όμως η Σαλαμίνα έχει ‘κάτι’. Για την ακρίβεια έχει πολλά που δεν την αφήνουν να υποταχθεί στη μοίρα που κάποιοι της επεφύλαξαν. Η Σαλαμίνα είναι η Ιστορία της. Είναι ο Τύμβος που θυμίζει τη σπουδαιότερη ναυμαχία της παγκόσμιας Ιστορίας. Μπορείς να πατήσεις το ίδιο χώμα που πατούσε ο Θεμιστοκλής και οι Σαλαμινομάχοι. Είναι το σπήλαιο του Ευριπίδη. Είναι συγκλονιστική η αίσθηση να στέκεσαι στο σημείο που στεκόταν ο Ευριπίδης, όταν έγραφε τα έργα του ατενίζοντας το γαλάζιο του Σαρωνικού.
Είναι το κυκλοτερές ταφικό μνημείο στις Κολόνες του 4ου π.Χ αιώνα. Είναι οι θάλασσες της. Θάλασσες που αν δεν τις επισκεφθείς, δεν μπορείς να φανταστείς ότι υπάρχουν τόσο κοντά στο κέντρο. Είναι τα υπέροχα δάση της. Τα βυζαντινά μοναστήρια και οι εκκλησίες της, που μπορείς να δεις από έργα του Χαλεπά και του Πολ. Λεμπέση ως τον τάφο του Γ. Καραϊσκάκη και του οπλαρχηγού Γκούρα. Είναι οι βυζαντινοί ανεμόμυλοι της. Είναι ο λιθόκτιστος φάρος της.
 • Η Σαλαμίνα είναι ζωντανή. Κοντά στο ένδοξο παρελθόν της έχει ένα πολύ ενδιαφέρον παρόν και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Μακριά από τα λάθη και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, η Σαλαμίνα με ένα εκπληκτικό (αλλά ακόμη αναξιοποίητο) φυσικό λιμάνι στο κέντρο της αλλά και με εξίσου όμορφα μικρότερα λιμάνια σε άλλες περιοχές, είναι από τα ελάχιστα μέρη που μπορούν να συνδυάσουν, πέραν της συμβατικής μορφής τουρισμού για καλοκαιρινές διακοπές, τόσες μορφές τουρισμού βρισκόμενη μάλιστα τόσο κοντά στην Αθήνα και τον Πειραιά.
Είτε πρόκειται για πολιτιστικό τουρισμό, είτε για αθλητικό τουρισμό με τη διοργάνωση αγώνων τόσο του αθλητισμού βουνού (ορειβασία, αναρρίχηση, ορεινή ποδηλασία, αλεξίπτωτο πλάγιας) όσο και θαλάσσιου αθλητισμού (canoe – kayak, ιστιοπλοΐας, κωπηλασίας, κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης) είτε για θρησκευτικό τουρισμό, είτε για οικοτουρισμό με τα μονοπάτια στα εκπληκτικά δάση της, είτε για εκπαιδευτικό τουρισμό με την ένταξη της Σαλαμίνας στους προορισμούς μονοήμερων εκδρομών σχολείων.
Σχέδιο χρειάζεται η Σαλαμίνα. Σχέδιο για ανάπτυξη, αξιοποίηση και προβολή της πραγματικής της εικόνας. Το είπαμε και πριν. Το νησί αυτό έχει ‘κάτι’… Ξέρετε, άραγε, πολλούς τόπους, που προς τιμήν του έχουν πάρει το όνομα τους δύο πόλεις στην άλλη άκρη του κόσμου, στη μακρινή Κολομβία (η Σαλαμίνα του νομού Μαγδαλένα και η Σαλαμίνα του νομού Κάλδας);
(*) Ο Γιώργος Παναγόπουλος είναι δικηγόρος και υποψήφιος δήμαρχος Σαλαμίνας
πηγή:hellasjournal.com

15 σχόλια:

 1. Ανώνυμος4/8/18 16:19

  Άλλη μία διαπίστωση.Βρε Γιώργο βρέ μανάρι μου δεν μας λείπει αυτό.Σχέδιο θέλουμε και ένα δήμαρχο με γνώση για να πετύχει την ανάδειξή τους.Επίσης Γιωργάκη μου μην μηδενίζεις τους πάντες και τα πάντα.Είναι λάθος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος4/8/18 17:03

   Είδαμε τη Νάνου και το Τσαβαρη που είχανε γνώση πως κατάστρεψανε το δήμο.

   Διαγραφή
 2. Μέδουσα4/8/18 16:37

  Από διαπιστώσεις, πολλές. Πάρα πολλές. Και είναι σωστές. Αλλά μόνο διαπιστώσεις. Από προτάσεις; Τι παίζουμε την κολοκυθιά; Και προτάσεις να γίνουν, πρέπει να είναι εφαρμόσιμες ... Στην έκθεση ιδεών καλά τα πάτε κ. Παναγόπουλε. Στην πολιτική φοβούμαι ότι θα μείνετε μετεξεταστέος ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος4/8/18 17:58

   ΜΟΛΙΣ ΒΓΕΙ ΕΣΕΝΑ ΘΑ ΣΟΥ ΚΟΨΕΙ ΤΗ ΜΑΣΑ ΑΛΚΟΟΛΑ

   Διαγραφή
  2. Μέδουσα4/8/18 18:04

   Είσαι αλλού νυχτωμένος. Άμα έχεις επιχειρήματα γράφτα. Βρισίδι, βρισίδι και βρισίδι, όπως κελεύει ο ... άναξ, πήραμε, δεν θέλουμε άλλο. Σας πήραμε χαμπάρι πλέον ...

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμος4/8/18 18:34

   ΝΟΜΙΖΕΙΣ!! ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ Ο ΑΝΑΞ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΥΠΑ ΕΙΣΑΙ ;

   Διαγραφή
  4. Μέδουσα4/8/18 19:07

   Μαζί τα πίνουμε; Ξέχασες από το πολύ πιοτί;

   Διαγραφή
  5. Ανώνυμος4/8/18 19:14

   Ο ΑΝΑΞ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΦΑΦΟΥΤΗ ΛΑΜΟΓΙΟ ΘΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ,Ο ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ;

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος4/8/18 16:57

  ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΗΔΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΑ ΣΑΙΤ.ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος4/8/18 18:19

  Ακόμη μία θετική δικαστική απόφαση για εργαζόμενους δήμου, μετά από αυτή του Περιστερίου.Πρόκειται για απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθήνας που αφορά τέσσερις σχολικούς φύλακες του δήμου Καισαριανής που τους επιδικάστηκαν περίπου 3.000 ευρώ στον καθένα για δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και Επίδομα Αδείας των ετών 2015, 2016 και 2017.Ke ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΑΓΝΟΟΥΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος5/8/18 16:56

   Επειδή γνωρίζω αρκετά καλά τον κ. Παναγόπουλο να είστε σίγουροι ότι αν μια αντιπροσωπία των εργαζομένων στον δήμο αναλάβει την πρωτοβουλία να τον συναντήσει με σκοπό να του αναπτύξει το θέμα που τους απασχολεί, εκείνος όχι μόνο θα σταθεί δίπλα τους, αλλά στο πρόσωπό του θα βρουν ένα φίλοκαι αρωγό σε κάθε νόμιμη μελλοντική διεκδίκησή τους. Εμπρός λοιπόν αναλάβετε ΕΣΕΙΣ την πρωτοβουλία.

   Διαγραφή
 5. Κάποιος, κάπου, κάποτε ... "κάτι" νομίζει ότι μας είπε. Άσε μας ρε Γιωργάκη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος5/8/18 22:24

  Ολα εχουν την δοκιμη τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος7/8/18 10:05

  Αυτό που χρειάζεται η Σαλαμίνα είναι η ποιοτική αναβάθμιση της τουριστικής κίνησης και όχι η πληθυσμιακή της αύξηση. Δεν μπορεί, τους καλοκαιρινούς μήνες, να κατοικούν σε αυτή περίπου 300,000 (ως επί το πλείστον χαμηλού εισοδήματος) και να ζητούμε να έλθουν και άλλοι. Έλεος.!!!!!
  Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η εύρεση τρόπων μείωση των εισερχομένων παραθεριστών δευτερεύουσας κατοικίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο Salamina-Press δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.