Η μάστιγα με τα ταχύπλοα

Δεν έχει συμπληρωθεί ούτε ένας μήνας από το τραγικό δυστύχημα που έγινε στους Παξούς, όταν ένα 15χρονο αγόρι από τη Μ. Βρετανία που κατοικούσε στην Αμερική και είχε έρθει για διακοπές στην Ελλάδα, βρήκε τον θάνατο από την προπέλα του ταχύπλοου που οδηγούσε ο ίδιος ο πατέρας του, και την περασμένη Κυριακή ένα ακόμα θανατηφόρο περιστατικό με ταχύπλοο σκάφος συνέβη στη Σαλαμίνα.
-->


Τις πρωινές ώρες της περασμένης Κυριακής ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Σαλαμίνας για τραυματισμό ατόμου στη θαλάσσια περιοχή Αγίου Νικολάου Σεληνίων Σαλαμίνας. Στο σημείο έσπευσε στέλεχος του Λιμενικού Σώματος, όπου διαπίστωσε ότι το ταχύπλοο «Αστάρτη» κατέπλεε στον μόλο Αγίου Νικολάου μεταφέροντας - αφού προηγουμένως τον είχε περισυλλέξει- έναν ακρωτηριασμένο άνδρα, ηλικίας 44 ετών, ο οποίος έφερε στολή δύτη, ενώ ακολουθούσε το ταχύπλοο «Ελένη-Θεώνη» με χειριστή έναν 61χρονο, σύμφωνα με δήλωση του οποίου ήταν υπεύθυνος για τον τραυματισμό του 44χρονου.
Αμέσως ο τραυματίας διακομίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας, όπου εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Από το Γ΄ Λιμενικό Τμήμα Σαλαμίνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο 61χρονος χειριστής του ταχύπλοου «Ελένη-Θεώνη», ενώ παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.
Στην έναρξη της θερινής περιόδου, τον Μάιο του 2018, ένα ακόμα σοβαρό δυστύχημα με ταχύπλοο σκάφος συνέβη, χάνοντας μάλιστα τη ζωή τους τρεις νέοι άνθρωποι.
Το ταχύπλοο «Νίκος» στο οποίο επέβαιναν 4 φίλοι -οι δύο αδέλφια- ηλικίας 31, 32, 33 και 35 χρόνων, προσέκρουσε σε βράχια στη θαλάσσια περιοχή Μούρου Λουτρού Σφακίων. Από τη σφοδρή πρόσκρουση βρήκαν τον θάνατο τα τρία άτομα, ο 35χρονος, ο 32χρονος και ο 33χρονος. Τραγική λεπτομέρεια: Τα δυο θύματα ήταν αδέλφια, οδοντίατροι.
Σημειώνεται ότι μάστιγα στις ελληνικές θάλασσες αποτελούν τα τελευταία χρόνια τα ατυχήματα με τα ταχύπλοα σκάφη και τα τζετ σκι που δυστυχώς πολλές φορές έχουν και θύματα.
Ποιος μπορεί εξάλλου να ξεχάσει το πολύνεκρο δυστύχημα που έγινε τον Αύγουστο του 2016 στην Αίγινα, όταν το ταχύπλοο «Ντουέντε» με κυβερνήτη έναν 78χρονο εμβόλισε το τουριστικό σκάφος «Αντωνία» στο οποίο επέβαιναν 24 άτομα, προκαλώντας τον θάνατο σε 4 ανθρώπους, ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι.
Οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο των ταχυπλόων μιλούν για σοβαρά νομοθετικά κενά που αφορούν την απόκτηση διπλωμάτων, ανάλογα με τους ίππους της μηχανής του σκάφους, όπως και τη διαδικασία εκπαίδευσης.
Ωστόσο παρά τα θανατηφόρα περιστατικά φαίνεται ότι τα κενά εξακολουθούν να υφίστανται.
Στη σελίδα του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος αναφέρονται πέντε σημαντικές υποχρεώσεις για όσους χειρίζονται ταχύπλοα σκάφη:
  • Απαγορεύουν την επιβίβαση ατόμων που δεν γνωρίζουν κολύμβηση, ατόμων που βρίσκονται υπό την επίδραση οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών.
  • Απαγορεύουν την επιβίβαση ατόμων που ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος του επιτρεπόμενου.
  • Απαγορεύουν στους επιβαίνοντες να στέκονται όρθιοι ή να κάθονται πάνω στην κουπαστή του σκάφους.
  • Να χειρίζονται το σκάφος με μεγάλη προσοχή και να αποφεύγουν τους επικίνδυνους ελιγμούς.
  • Να φέρουν στο σκάφος τις άδειες εκτέλεσης πλόων και ικανότητας χειριστή που πρέπει να επιδεικνύουν σε κάθε ζήτηση των λιμενικών οργάνων.

πηγή: efsyn.gr