Η Ενωτική Πρωτοβουλία Αντιφασιστών Σαλαμίνας για τις φονικές πυρκαγιές

Μια εβδομάδα μετά την αναβολή της πολιτικής μας εκδήλωσης “Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα” με αφορμή την επέτειο των 44 χρόνων από την πτώση της Χούντας, επανερχόμαστε να σας ενημερώσουμε γιατί αποφασίσαμε τελικά την ματαίωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

 
 ΓΙΑΤΙ
Θρηνούμε τους δεκάδες νεκρούς μας από τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου στη Ραφήνα, το Μάτι, την Νέα Μάκρη και την Κινέττα (ευτυχώς εδώ δεν είχαμε νεκρούς).

 ΓΙΑΤΙ
Ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μια βδομάδα σε ολόκληρη τη χώρα καθώς συνδικάτα, οργανώσεις, σύλλογοι και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να συνδράμουν με όποιον τρόπο μπορούν τους πυρόπληκτους της Ραφήνας και της Νέας Μάκρης.

 ΓΙΑΤΙ
Συμμετέχουμε στο αυθεντικό κίνημα αλληλεγγύης από τα κάτω που δεν γνωρίζει σύνορα, θρησκεία και  εθνικότητες, όπως αποδεικνύει η παρουσία των μεταναστών και των προσφύγων στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, αλλά και η αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε από τα κάτω στην άλλη πλευρά του Αιγαίου (στην Τουρκία). Ενα κίνημα αλληλεγγύης που είναι η ευθεία συνέχεια του μεγαλειώδους κινήματος αλληλεγγύης που είδαμε να εξελίσσεται το καλοκαίρι του 2015 προς στους πρόσφυγες που πάλευαν στα κύματα του Αιγαίου να γλυτώσουν τη ζωή τους. Ενα κίνημα μακρά από τους Χρυσαυγίτες που βλήκαν προς άγραν ψήφων στις πληγείσες περιοχές, θέλοντας να δείξουν το κοινωνικό πρόσωπο που δεν έχουν, μιας και ποτέ δεν έχουν σταθεί στο πλευρό των κατοίκων που παλεύουν για την διατήρηση του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν, αλλά σταθερά μέσα απο τη Βουλή έχουν υποστηρίξει το συμφέρων των λίγων. Μετά το σόου Κασιδίαρη να σβήσει τη φωτιά με ένα κλαδί, η απάντηση ήρθε απο τους ίδιους τους πληγέντες. “Από φασίστες δεν παίρνω ούτε νερό” λέει γυναικα στο Μάτι και ο νεαρός χρυσαυγίτης εκνευρισμένος της πετάει ένα μπουκάλι νερό στα πόδια που σπάει.

 ΓΙΑΤΙ
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση υποβάλει αιτήματα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους, η προτεραιότητα της Κομισιόν στις 30/7 ήταν να εγκρίνει μια σειρά από χρηματοδοτικές παροχές στα κράτη-μέλη που είναι πρόθυμα να εγκαταστήσουν στην επικράτειά τους στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες.

 ΓΙΑΤΙ
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Σπαρ, απαντώντας στο ερώτημα αν η Ελλάδα έχει αναγκαστεί να κάνει περικοπές στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης λόγω της μείωσης των κρατικών δαπανών που επιβάλουν οι “θεσμοί”, δήλωσε ξεδιάντροπα ότι «η κατανομή των δημοσιονομικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, παραμένει στην αρμοδιότητα των ελληνικών Αρχών». Κόφτε το λαιμό σας δηλαδή.

 ΓΙΑΤΙ
Αυτή την στιγμή πρέπει να απαιτήσουμε απο την Κυβέρνηση να δώσει τώρα όλο το πλεόνασμα του 2018 για τις ανάκες των πυρόπληκτων, της δασοπροστασίας, της πυρόσβεσης, των ΟΤΑ, του ΕΚΑΒ και των νοσοκομείων.

 ΓΙΑΤΙ
Αυτή την στιγμή πρέπει να απαιτήσουμε από την Κυβέρνηση να σταματήσει την εφαρμογή του διαβόητου “κόφτη”, καθώς συντρέχουν λόγοι “φυσικής καταστροφής ή ανωτέρας βίας” όπως προέβλεπε ο μνημονιακός νόμος που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε το 2016.

 ΓΙΑΤΙ
Αυτή την στιγμή πρέπει να απαιτήσουμε απο την Κυβέρνηση να παγώσει την πληρωμή του χρέους και των δυσβάστακτων τόκων προς τους δανιστές.

 ΓΙΑΤΙ
Αλληλεγγύη δεν σημαίνει σιωπή, σημαίνει διεκδίκηση. Αυτός ειναι ο μόνος τρόπος να επουλωθούν  οι πληγές και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη βιώσουμε νέες καταστροφές.

Ενωτική πρωτοβουλία
Αντιφασιστών Σαλαμίνας
Αύγουστος 2018