Μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια - Οι καπνοί και η μυρωδιά καμένου έφτασαν μέχρι τη Σαλαμίνα!

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Κοντοδεσπότι στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων Εύβοιας. Οι διαστάσεις που έλαβε ανάγκασε την Πυροσβεστική νωρίς το απόγευμα να δώσει εντολή εκκένωσης για προληπτικούς λόγους δύο οικισμών: Κοντοδεσπότι και Σταυρό.
-->
Ενδεικτικό των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν είναι πως οι καπνοί κάλυψαν τον ουρανό  στην Αττική μέχρι και τη Σαλαμίνα.
Γύρω στις 18:00 το χωριό Κοντοδεσπότι είχε εκκενωθεί πλήρως, καθώς η φωτιά το έχει περικυκλώσει. Από το χωριό Σταυρός, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος, «η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση 1 χλμ. Όλοι οι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί σε ασφαλές σημείο και αν χρειαστεί η απομάκρυνσή τους θα γίνει άμεσα» πρόσθεσε ο δήμαρχος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στην περιοχή πνέουν μέτριοι άνεμοι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ωστόσο η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης.
Ακριβώς για το λόγο αυτό δόθηκε εντολή για ενίσχυση των δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και οχήματα της πυροσβεστικής από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας κατευθύνθηκαν προς το σημείο.
Παράλληλα, στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς και οχήματα των δήμων.

«Πολύ δύσκολη η φωτιά»

Νωρίτερα ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, σημείωνε: «η προληπτική εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι έχει ολοκληρωθεί. Τώρα περιμένουμε να δούμε τη συμπεριφορά της φωτιάς για να προχωρήσουμε και στην εκκένωση του χωριού Σταύρος.
Ο δήμαρχος χαρακτηρίζει τη φωτιά «πολύ δύσκολη παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί αρκετά μέσα από την πλευρά της Πυροσβεστικής», και συμπληρώνει: «Είναι από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχω δει, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν στα σπίτια».
Μετά τη σημαντική ενίσχυση των δυνάμεων στο έργο της πυρόσβεσης επιχειρούν 21 οχήματα με 50 πυροσβέστες και 40 άτομο πεζοπόρο, ενώ από αέρος ρίψεις πραγματοποιούν 4 ελικόπτερα, 4 αεροσκάφη και δύο πετζετέλ.