Μετονομασία του δρόμου Ι. Μεταξά της Σαλαμίνας προς τιμή του εκλιπόντος Σαλαμινίου Μητροπολίτη Ιγνατίου

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ (Ε.Π.Α.Σ.)
Όπως πληροφορηθήκαμε από το σαλαμινιακό Τύπο : «Η Δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου ετοιμάζει πρόταση για τις αρμόδιες υπηρεσίες και το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε ένας από τους κεντρικούς δρόμους του νησιού να μετονομαστεί προς τιμή του εκλιπόντος. Η Δήμαρχος σκεπτόμενη την αγιότητα της προσωπικότητας του μακαριστού, το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο του αλλά και την τύχη του νησιού να γεννηθεί εδώ μια εκκλησιαστική προσωπικότητα αυτού του βεληνεκούς, συνέλαβε την ιδέα της μετονομασίας ενός κεντρικού δρόμου ώστε το όνομα του Ιγνάτιου της καρδιά μας να “κοσμεί” το παρόν και το μέλλον του νησιού μας.».
-->


Ο Σαλαμίνιος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιος (κατά κόσμον Ιάκωβος Λάππας)  εφάρμοζε, στον καθημερινό του βίο και στην εκκλησιαστική πρακτική του, τον υπερεθνικό ανθρωπισμό του χριστιανισμού («Ουκ ένι Ιουδαίος, ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ, πάντες γαρ υμείς εις είστε εν Χριστώ Ιησού»).
Ως εφημέριος – όπως τον πρωτογνωρίσαμε όλοι – στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, εφάρμοζε τη χριστιανική αρχή της ταπεινοφροσύνης («Ας καυχάται δε ο αδελφός ο ταπεινός εις το ύψος αυτού,  ο δε πλούσιος εις την ταπείνωσιν αυτού, επειδή ως άνθος χόρτου θέλει παρέλθει»).
Με την παράθεση των παραπάνω, θεωρούμε, πως, έρχεται σε αντίθεση με τον ταπεινό βίο της χριστιανικής του πίστης και πράξης, η μετονομασία, προς τιμή του, κεντρικού δρόμου του νησιού. Αυτές, οι μετονομασίες συνήθως, γίνονται, για τους κοσμικούς πολιτικούς ηγέτες, αν λάβουμε ως παράδειγμα, στη Σαλαμίνα, το ποιοι κεντρικοί δρόμοι έχουν δοθεί στους ιδρυτές κι αρχηγούς των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν την Ελλάδα από τη μεταπολίτευση ως το θάνατό τους.
Η Ενωτική Πρωτοβουλία Αντιφασιστών Σαλαμίνας (Ε.Π.Α.Σ.) προτείνει στη Δήμαρχο, Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες της Σαλαμίνας, να μετονομαστεί, προς τιμή του, ο όπισθεν δρόμος της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα, όπου ήταν ο ναός που ιερουργούσε ο εκλιπών όλη του την ιερατική ζωή, έως ότου γίνει μητροπολίτης.
Με την πρόταση αυτή δίνεται μια χριστιανική ευκαιρία, να αλλάξει ο δρόμος πίσω από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, όπου ακόμα φέρει το όνομα του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Και, μάλιστα, αποτελεί προέκταση της οδού «Μητσάκη Βιλλιώτη» (Σαλαμινίου εκτελεσθέντος από τους Γερμανούς ναζί), πράγμα οξύμωρο κι αντιφατικό, ένας Σαλαμίνιος εκτελεσθείς από το ναζιστικό καθεστώς της κατοχής, να συνυπάρχει με έναν δικτάτορα, ιδεολόγο κι εφαρμοστή του φασισμού στην Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουν τα παιδιά μας στο σχολείο πως ο Ι. Μεταξάς ανήκει, ως δικτάτορας, στις αρνητικές σελίδες της Ιστορίας μας, αφού κατέλυσε τη δημοκρατία, πραξικοπηματικά, κι από την άλλη να βλέπουν το όνομά του σε δρόμο του νησιού μας. Εκτός, αν οι ονοματοθέτες έχουν άλλη άποψη από την επίσημη εθνική μας σχολική ιστορία…
Θωρούμε πως η μετονομασία του πλησιέστερου δρόμου της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα, στο κέντρο της πόλης της Σαλαμίνας, συνάδει με την υπερεθνική και ταπεινή προσωπικότητα του εκκλησιαστικού ανδρός του νησιού μας και δίνει και την ευκαιρία να διορθωθεί μια αντίφαση, διότι δεν μπορεί η δημοκρατία να τιμά, με ονοματοδοσίες οδών, αυτούς που την κατέλυσαν!

Ενωτική Πρωτοβουλία
Αντιφασιστών Σαλαμίνας
4 Αυγούστου 2018*

*Καθεστώς της 4ης Αυγούστου ονομάστηκε το δικτατορικό καθεστώς που είχε η Ελλάδα από τις 4 Αυγούστου 1936, ημερομηνία στην οποία ο Ιωάννης Μεταξάς, σε συνεργασία με το βασιλιά Γεώργιο, κατήργησε τον κοινοβουλευτισμό και επέβαλε δικτατορία, και λειτούργησε μέχρι την κατάληψη της χώρας από τους Γερμανούς τον Απρίλη του 1941.