Η Μητρόπολη Λαρίσης και τα παιχνίδια εξουσίας…

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Λαρίσης και τα όσα διαδραματίζονται παρασκηνιακά,από την πρώτη στιγμή που έφυγε από τον μάταιο και υποκριτικό τούτο κόσμο ο Μακαριστός Λαρίσης Ιγνάτιος, αποτελούν στοιχεία της ταραγμένης εποχής μας, από την οποία απουσιάζει πλέον ο φόβος Θεού.
-->
Μάλλον πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι οι εκλογές των Μητροπολιτών της Εκκλησίας μας δεν θα γίνονται πλέον με γνώμονα το συμφέρον της Εκκκλησίας ούτε με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες που έχει η κάθε Μητρόπολη η οποία είναι προς πλήρωση. Σήμερα κυριαρχούν άλλες προτεραιότητες. Υποσχέσεις, πιέσεις, συσχετισμοί δυνάμεων, συμφέροντα μικρά και μεγάλα, τόσο της Υψηλής Πύλης της Αγίας Φιλοθέης, όσο και των επιμέρους ομάδων που αναπτύσσονται εντός της Ιεραρχίας, με προσανατολισμό στην επόμενη μέρα και τον έλεγχο της εξουσίας στην μετά Ιερώνυμο εποχή- οποτεδήποτε προκύψει η ώρα αυτή.
Η Μητρόπολη Λαρίσης είναι μία από τις πέντε σημαντικότερες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επίζηλη Μητρόπολη με μεγάλη ιστορία.
Τα όσα πέρασε από το 1967 και μετά – τα τελευταία πενήντα χρόνια-την καθιστούν ιδιαιτέρως πολύπαθη.
Και ναί,μπορεί να τραυματίσθηκε από τα παιχνίδια εξουσίας που έζησε, αλλά δεν αλλοτριώθηκε το Χριστεπώνυμο πλήρωμα παρά τον διχασμό που έζησε για τα πρόσωπα.
Κατάφερε και ξεπέρασε τις δυσκολίες και έμεινε όρθιο το θρησκευτικό φρόνημα των υγιώς σκεπτομένων πιστών.
Τα εκκληφστικά γεγονότα της Λάρισας ,σημάδεψαν την πορεία της τοπικής Εκκλησίας αλλά χάρη στην ψύχραιμη και εκκλησιολογικώς ορθή αντιμετώπιση των πραγμάτων από φωτισμένους ανθρώπους- μεταξύ των οποίων και ο Μακαριστός Ιγνάτιος- δεν έζησε η Εκκλησία τα χειρότερα.
Η περίφημη φράση «θα γίνει της Λαρίσης» που μπήκε στη ζωή της Εκκλησίας μας από το 1974 και εντεύθεν, δεν έχει πλέον θέση.
Και η συμβολή του Ιγνατίου σε αυτό, υπήρξε μεγίστη! Και μόνον γιαυτό θα έπρεπε να εκτιμούσαν διπλά τα όσα υπέστη στη Λάρισα-τον πόλεμο, τις λοιδωρίες και το μπούλινγκ σε κάθε του εμφάνιση – οι Αγιοι Αρχιερείς μας και συνεπίσκοποί του και να του απέδιδαν τα εύσημα όσο ζούσε για την στάση του και την ταπεινοφροσύνη που επέδειξε.
Σε κάθε άλλη περίπτωση τον Κεκοιμημένο Ιγνάτιο θα τον διεδέχετο ένα από τα πνευματικά του παιδιά.Τιμής και αναγνωρίσεως της προσφοράς του ένεκεν.
••Τόσο ο Πρωτοσύγκελλος Λαρίσης Αρχιμ. Αχίλλειος Τσούτσουρας( για την προαγωγή του οποίου μόχθησε προσωπικά ο αείμνηστος Ιγνάτιος, αλλά η Ιεραρχία δεν του επέτρεψε να χαμογελάσει ως Πατέρας, πριν φύγει από τη ζωή), όσο και ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Ιγνάτιος Μουρτζανός( ένας επίλεκτος, δραστήριος και αποτελεσματικός κληρικός), θα αποτελούσαν δύο πολλές καλές περιπτώσεις, που θα μπορούσαν να συνεχίσουν το έργο του φιλήσυχου Ιγνατίου από εκεί που το σταμάτησε ο αδόκητος θάνατός του.
Δυστυχώς ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει άλλες σκέψεις και άλλο προσανατολισμό για το πώς πρέπει να πληρωθεί η εν λόγω Μητρόπολη.
Μπορεί να προέκρινε προ δεκαετίας για διάδοχό του στην Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας κάποιον από τα πνευματικά του αναστήματα( ασχέτως της γνώμης , καλής ή κακής, που είχε γιαυτόν),δεν θεωρεί όμως ότι θα μπορούσε να ήθελε κάτι ανάλογο και ο Μακαριστός Ιγνάτιος και να σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο για τα παιδιά του.
Αλλά και για να κάνουμε τον συνήγορο του διαβόλου, ενώ επέλεξε να στηρίξει την υποψηφιότητα Πρωτοσυγκέλλου άλλης Μητρόπολης της Θεσσαλίας, που είχε τις ίδιες προδιαγραφές με τους δύο παραπάνω κληρικούς, για Μητρόπολη της Μακεδονίας-παρά τις αρνητικές φωνές που ακούγονταν,έστω και παρασκηνιακά,από τα καπετανάτα της Ιεραρχίας και οι οποίες τελικά υπερίσχυσαν και δεν πέρασε η επιλογή αυτή- στην περίπτωση Λαρίσης, δεν σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο.
Ο αποκλεισμός αυτός των δύο… «εγχωρίων υποψηφιοτήτων», δημιούργησε συζητήσεις και φούντωσε τις φήμες και τα σενάρια για μία σειρά από άλλες υποψηφιότητες, με ονόματα της πρώτης γραμμής.
•• Ο εξ απορρήτων του Αρχιεπισκόπου και δεξιός βραχίων αυτού , Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών είχε την τιμητική του από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να ακούγονται ονόματα για τη Λάρισα.
Όμως ο Αρχιεπίσκοπος ήταν εξ αρχής ειλικρινής και απόλυτος:
– Μου είσαι ακόμη πολύτιμος και απαραίτητος στη θέση αυτή, είπε στον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Αρχιεπισκοπής. Αν εσύ προαχθείς και φύγεις τώρα δεν έχω έτοιμο τον αντικαταστάτη σου. Εξάλλου έχω άλλα σχέδια για σένα!
Η εξήγηση του Αρχιεπισκόπου δεν ήταν μόνον πειστική αλλά και ισχυρά υποσχόμενη.Το μέλλον θα αποδείξει του συλλογισμού μας το αληθές.
••Ο Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ι.Συνόδου, ήταν το δεύτερο πρόσωπο που έπαιξε, έστω και τεχνιέντως, για Λάρισα.Αρχιερείς που διάκεινται «ευμενώς» ( υπάρχουν και τέτοιοι) προς τον Θεοφ. Μεθώνης, έσπευσαν στον Αρχιεπίσκοπο να του ζητήσουν την προαγωγή του και να κονιορτοποιήσουν τις φήμες που τον θέλουν να ορέγεται Μητρόπολη του Λεκανοπεδίου.
– Τα χρόνια περνούν, είπαν στον Αρχιεπίσκοπο οι εισηγητές της προαγωγής του Αρχιγραμματέως. Και ο Ιεράρχης πια ωρίμασε. Ήλθε η ώρα να αναλάβει πηδάλιο Μητρόπολης.
Ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε κατηγορηματικά. Προφανώς έχει άλλα σχέδια και για τον έτερο στενό συνεργάτη του. Νέος είναι ακόμη. Μπορεί να περιμένει. Να τελειώσει και τον οίκο που εγείρει παρά θιν αλός, για τα γεράματα!
••Ο Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής Αποστολικής Διακονίας, το «πρώτο βιολί» κάποτε στην ορχήστρα του τότε Θηβών Ιερωνύμου, ούτε απεσταλμένους έστειλε στον Πατέρα του Αρχιεπίσκοπο για να του υπενθυμίσουν το χρέος του στον πρωτότοκο υιό του- για τον οποίο υπερηφανεύοταν για τις γνώσεις και επιδόσεις του- ούτε ο ίδιος χτύπησε την θύρα του,με το θάρρος που αντλεί από τα χρόνια της κοινής τους πορείας. Προφανώς θα σκέφτεται ότι το τραίνο σταμάτησε στον σταθμό της Καλαμπάκας. Ήταν όταν του είχε πεί για Σταγών αλλά δεν επανήλθε, αφού έπρεπε οι ελιές Καλαμών να διασταυρωθούν με εκείνες του θεσσαλικού κάμπου, για να …εξασφαλίσουν καλύτερο και σίγουρο λάδι!
••Ο Γραμματέας Α ´ , Αρχιμ.Ιερώνυμος Νικολόπουλος ενώ θα μπορούσε να αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση για τη Μητρόπολη Λαρίσης- αυστηρός, συντηρητικός και αποδεκτός από τους οργανωσιακούς- ο Αρχιεπίσκοπος δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή να αποδυναμώσει τη Γραμματεία της Συνόδου, από ένα τέτοιο στέλεχος που διαθέτει άρτια θεολογική και νομική κατάρτιση -και μάλιστα με εξειδίκευση στη σύνταξη αυστηρών κατηγορητηρίων, για τους ενοχλητικούς και τους ανεπιθύμητους. Το κάθε ταλέντο έχει το τίμημά του.
••Τελευταίος αλλά όχι και έσχατος, ο Αρχιμ. Γρηγόριος Παπαθωμάς. Το όνομά του άρχισε να ακούγεται τελευταία ως ο εκλεκτός του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για την Μητρόπολη Λαρίσης.
Ο Αρχιμ. Γρηγόριος Παπαθωμάς, είναι καθηγητής Κανονικού Δικαίου του πανεπιστημίου Αθηνών, με λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Ομιλεί πέντε ή έξι ξένες γλώσσες και έχει αφήσει ανεξίτηλη την ακαδημαϊκή του σφραγίδα στα Πανεπιστήμια της Σορβόνης στα οποία διέπρεψε.
Για τον εν λόγω κληρικό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διαθέτει μεγάλη εκτίμηση γιαυτό και φρόντισε εγκαίρως να τον δέσει στο άρμα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δεν πάει καιρός που του είχε προτείνει να τον εκλέξει βοηθό Επίσκοπο για την Ιερά Αρχιεπισκοπή,αλλά ο π. Γρηγόριος αρνήθηκε, ζητώντας από τον Αρχιεπίσκοπο να τον έχει υπόψη του στο μέλλον, για μία Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος, όποια και να είναι αυτή.
Ο Αρχιεπίσκοπος τότε του απάντησε ότι υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις από συγκεκριμένο Μητροπολίτη, συνάδελφό του στα Ακαδημαϊκά καθήκοντα και το τελευταίο που θάθελε ήταν να διαταράξει την ενότητα και την ομοψυχία της Ιεραρχίας.
Έκτοτε άλλαξαν πολλά. Οι πληροφορίες θέλουν τον Επίσκοπο Θεσπιών Συμεών, ως τον καλό άγγελο της επικείμενης προαγωγής του Γρηγορίου. Άλλωστε προέρχονται και οι δύο από την κοινή δεξαμενή του Γέροντος Λυκούργου που έφυγε κακήν κακώς από την Καστοριά και τώρα διαχειμάζει μετ´εγκωμίων και σημαντική πνευματική προσφορά στη Ι. Μητρόπολη Λαγκαδά.
Όπως συνάγεται εκ των ανωτέρω για τη Λάρισα ο κύβος ερρίφθη. Δεν ξέρουμε αν δόθηκε επισήμως το «χρίσμα» στον φερόμενο ως εκλεκτό του Αρχιεπισκόπου. Το βέβαιο είναι ότι άρχισε να διαδίδεται η φήμη αυτή στους εκκλησιαστικούς κύκλους.Και αυτό δεν είναι τυχαίο.Ασφαλής μέθοδος για να μετρήσει δυνάμεις και αντιδράσεις.
Εντός των επόμενων ημερών και σίγουρα έως την εορτή του Τιμίου Σταυρού, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα έχει δώσει την επίσημη θέση του για την εν λόγω Μητρόπολη.
Εξάλλου οι πληροφορίες μας λένε ότι τον Οκτώβριο η Ιεραρχία δεν θα εκλέξει μόνο Μητροπολίτη Λαρίσης, αλλά θα έχουμε και άλλη,ή και άλλες εκλογές.
ΠΗΓΗ: exapsalmos.gr